AcasăSOCIALBătaie în coaliție pe ciolanul PNRR. Partidele își împart banii țării

Bătaie în coaliție pe ciolanul PNRR. Partidele își împart banii țării

Guvernul Cîțu, mai multe guverne într-unul singur

Cele trei partide din coaliția guvernamentală nu reușesc să se înțeleagă la împărțirea celor 29 de miliarde de euro pe care România urmează să le primească de la UE pentru Planul Național de Relansare și Reziliență. Comisia Europeană a aflat de această bătaie pe ciolan și riscăm acum să pierdem din finanțare.

Guvernul ține și acum la secret Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) prezentat deja Comisiei Europene, plan din care multe proiecte vor fi respinse. Motivul secretomaniei este cearta pe miliardele de la UE, pe care cei din PNL, USR-PLUS și UDMR vor să și le împartă între ei. ”Am fost primul care a atras atenția că planul prezentat public nu este cel prezentat la Bruxelles. Planul este în continuare ținut la secret. Adevăratul PNRR al Guvernului este un secret nu numai pentru români, ci și pentru unii miniștri, pentru că nu toți miniștrii au văzut forma finală. Informal, am avut acces la unele componente din planul detaliat și este clar că apar diferențe. Din informațiile pe care le-am primit de la Comisia Europeană, planul prezentat de Guvernul României trebuie să sufere modificări semnificative. Și asta pentru că Guvernul nu a reușit în planul prezentat Comisiei Europene să demonstreze că respectivele ținte pot fi îndeplinite și că proiectele au un grad de maturitate adecvat în așa fel încât până în 2026 să poată fi implementate. De fapt, aceasta era esența unui plan de redresare, care nu a fost îndeplinită. Astfel trebuie ca Guvernul să se grăbească și să vină până la finalul acestei luni cu o formă adecvată, pe care să o poată înainta Comisiei Europene și să treacă la negocierile finale”, ne-a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

Au umflat sumele să ajungă la toată lumea

Guvernul a prezentat un plan cu o valoare mult mai mare, de peste 40 de miliarde de euro, deși României i-au fost alocate doar 29 miliarde de euro, semnalează europarlamentarii. ”Problema a fost că ei, la nivelul Guvernului, nu s-au putut înțelege cu privire la selectarea reformelor și la alocările financiare. Din nou se vede ceea ce vedem astăzi, sunt mai multe guverne într-un singur guvern, fiecare ministru și fiecare partid caută să își tragă cât mai mulți bani. Din informațiile pe care le-am primit, inclusiv alocările bugetare din PNRR pe reforme au fost negociate politic, în așa fel încât să corespundă formulei, adică miniștrii PNL să meargă pe o anumită sumă pentru reformele lor, miniștrii UDMR o anumită sumă, iar miniștrii USR-PLUS cu o anumită sumă, ceea ce evident că nu are nicio legătură cu realitatea. Tăierile vor fi semnificative și planul final va fi foarte diferit, pentru că cei de la Comisia Europeană deja știu despre această politizare excesivă a Planului Național de Relansare și Reziliență”, ne-a mai precizat europarlamentarul Victor Negrescu.

Guvernul, urecheat de Comisia Europeană

La scrisoarea trimisă de PSD, în care partidul a atras atenția asupra problemelor din PNRR, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leye, și președintele executiv al CE, Frans Timmermans, au răspuns că, într-adevăr, PNRR trebuie să fie rezultatul unei consultări extinse și trebuie ca în plan să fie reliefate foarte clar contribuțiile aduse de respectivii parteneri, ne spune Victor Negrescu. ”Planul trebuie să integreze ce spun sindicatele, ce spun patronatele, ce spun ONG-urile și ce spun autoritățile locale. Nu este suficient doar să bifezi o discuție, cum s-a întâmplat în cazul Guvernului, ci ar fi trebuit ca partenerii să fie implicați direct în redactare. Consecința refuzului Guvernului de a se consulta cu partenerii sociali va fi că negocierile vor dura foarte mult în cazul României. O altă consecință va fi aceea că planul va trebui mult schimbat față de forma deja prezentată. Iar pentru a compensa greșelile făcute, Guvernul o să vină probabil cu alte reforme mai puțin consistente și mai puțin coerente, doar pentru a umple vidul rămas, și la final nu o să avem un plan de relansare, ci o listă de proiecte de umplutură. Un plan care va fi cu dificultate implementat și aici trebuie să ne așteptăm pe viitor să apară rapoartele Comisiei Europene, care vor prevedea tăieri din sumele alocate. Nu cred că ne vom atinge ținta de a cheltui cele 29 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2026, la cum arată astăzi planul”, a afirmat Victor Negrescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
935 afisari

3 COMENTARII

  1. Catre cancelaria Premierului,

    Chemare la judecare aplicata
    (fara prejudiciu)

    Starea materiala în al ei fapt, se deterioreaza destul de real pentru o parte suficient de importanta a cetatenilor Romaniei.
    În contaqinta, un Ordin (asa i se zice) de Plafonare a Preturilor la un Nivel de Suportabilitate Absoluta (PP a NISA), nu se poate lasa deloc asteptat.
    Obligatia de Onoare trebuie sa îi revina cuiva, în baza Art. 22 din Constitutia Romaniei si în spiritul îndemnului prezidential „..cer sa aiba prioritate Agenda Cetateanului” (presupun io, a fi nu numai un îndemn, ba chiar o conditie a sustineri guvernului, în orbita personala).
    Este o îndatorie a Premierului de a veghea asupra imaginilor de ansamblu si a ARMONIZA, nefiind nici prea cavalereste a deporta sarcina colegei de la Min. Muncii… (în gen. dna. Turcan are deja teancuri de dosare pe cap si îi dorim sa le încadreze pe toate în echilibru dar în speta, o declaratie pe propria raspundere purgatora (penala), care sa însumeze/ listeze TOATE sursele de venit ale persoanelor încasatoare din resursele statului, ar fi nasicara în procesul de indentificare a Nivelului de Suportabilitate Absoluta).
    O asemenea Decizie Rationala ar putea fi demandata prin .. DecRet al Premierului (dupa consultarea partenerilor de coalitie, care nu cred ca se vor opune propuneri) desi, nici Parlamentului nu i se poate lua dreptul de a dezbate pe marginea unui astfel de subiect deosebit de VITAL (în caz ca nu este de accord cu DecRatul Premierului).

    În concluzie,

    Te.C.Ta. (Nica)

    Adendo·rim :

    D’ORANTANTA
    OZOKORTORNORNA
    IARȘEZDEMONESINTORNA
    SATOM·PIRA!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger