AcasăSOCIALBătaie de joc. Pensie de o mie de lei pentru românii cu...

Bătaie de joc. Pensie de o mie de lei pentru românii cu venituri apropiate de salariul minim

Românii, umiliți de politicieni după 35 de ani de muncă

Salariul minim și neplata dărilor către stat de către angajatori fac ca un român cu 35 de ani vechime în muncă să ajungă la o pensie de 800 de lei. Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ne spune că persoanele care au muncit pe salariul minim vor lua, de fapt, pensie socială, aceeași sumă pe care o va avea și un cetățean care a muncit câteva luni sau un an până la vârsta de pensionare. 

Sistemul românesc de pensii este unul profund inechitabil, susțin sindicaliștii de la Cartel Alfa. Politicienii au manevrat legea astfel încât un om cu vechime completă în câmpul muncii va avea aceeași pensie cu unul care nu a muncit aproape deloc, ceea ce descurajează, practic, munca fiscalizată.

”Cât timp ești la salariul minim sau în jurul salariului minim ai toate șansele ca pensia calculată pe contributivitate să fie mai mică decât pragul pensiei sociale stabilite de stat, care este acum de 1.000 de lei. Adică tot ce este, prin decizia de pensionare, sub o mie de lei, devine o mie de lei. Problema este că nu se face deosebirea între cei care au muncit o săptămână și cei care au muncit 35 de ani pe salariul minim, pentru că și unii, și alții vor lua aceeași pensie socială de 1.000 de lei. De aceea, când s-a făcut reforma pensiilor pe bază de contributivitate, noi am spus ca partea de contributivitate să plece de la pensia socială în sus. Adică la pensia socială, care era atunci 600 de lei, să se adauge cât rezultă din contributivitate și atunci era, practic, o diferență între cel care a muncit și cel care nu a muncit. Atunci au zis că sunt prea mulți bani și am cerut să dea măcar la jumătate din toată valoarea, că altfel va fi o demotivare”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa. În prezent, 72% dintre angajați, adică 3,3 milioane de români, câștigă salariul minim sau în jurul salariului minim, ceea ce înseamnă că toți aceștia riscă să aibă doar o pensie socială, de 1.000 de lei.

Politicienii i-au lăsat fără apărare

Una dintre marile probleme ale sistemului este lăsarea fără protecție a angajaților din sistemul privat. Milioane de români s-au trezit cu pensii de mizerie, după ce angajatorii nu le-au plătit cu anii contribuțiile la stat. Soluția ar fi fost, dacă aflai la timp, ceea ce era aproape imposibil, să-l poți da în judecată pe angajator, cu cheltuieli pe procese și avocați. Însă, practica generală, acceptată de statul român, a fost ca firmele care acumulau astfel de datorii să se desființeze și să apară altele, cu aceeași patroni, pierzându-se urma datoriilor.

”Conform Legii modificate în 2017, intrată în vigoare în 2018, în momentul în care angajatorul nu-ți plătește contribuția de asigurări sociale, pentru luna respectivă tu primești zero. Deci, practic, se adună acest zero cu restul punctajelor, dar se împarte tot la 12 luni din an, astfel că îți scade valoarea de punctaj respectiv. Statul a delegat către angajator stoparea la sursă a contribuțiilor, dar tot pe noi, salariații, ne penalizează dacă angajatorul nu-și face treaba. Asta este aberația în sistem. Ei au justificat că stoparea la sursă și neplata contribuțiilor la stat este penală, dar exista deja atunci o decizie a Curții Constituționale care spunea că nu este penală, ci sancționabilă economic”, ne-a precizat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Totul se face total netransparent

Sindicaliștii semnalează și abrogarea prevederi prin care angajatorii erau obligați să trimită fiecărui salariat în parte cu cât i-au plătit, care au fost reținerile și care au fost vărsămintele la reținerile respective, pe motiv că era prea birocratic. ”Tu, ca salariat, nu poți să controlezi angajatorul dacă ți-a plătit sau nu contribuțiile, pentru că nu ai calitatea legată de acest lucru. Noi i-am dat și în judecată pentru această anomalie, am făcut și plângere la Avocatul Poporului, care a zis că nu are ce să facă. Am încercat pe toate căile legale și asta este o presiune permanentă pe care o facem pe decidenții politici pentru a se modifica Legea pensiilor. Ne luptăm atât cu mentalitatea politicienilor, cât și cu mentalitatea angajatorilor. Totul se face total netransparent, iar salariatul nu știe în ce situație este. Schimbarea trebuie făcută în lege, pentru că acum scrie că sumele trebuie plătite de angajatori, nu că sunt datorate. Dacă ar fi datorate, asta înseamnă că angajatorul a stopat la sursă obligațiile, iar restul este o relație între stat și angajator, nu mai intervine salariatul”, ne-a mai spus Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.