AcasăSOCIALBătaie de joc. Pensie de o mie de lei pentru românii cu...

Bătaie de joc. Pensie de o mie de lei pentru românii cu venituri apropiate de salariul minim

Românii, umiliți de politicieni după 35 de ani de muncă

Salariul minim și neplata dărilor către stat de către angajatori fac ca un român cu 35 de ani vechime în muncă să ajungă la o pensie de 800 de lei. Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ne spune că persoanele care au muncit pe salariul minim vor lua, de fapt, pensie socială, aceeași sumă pe care o va avea și un cetățean care a muncit câteva luni sau un an până la vârsta de pensionare. 

Sistemul românesc de pensii este unul profund inechitabil, susțin sindicaliștii de la Cartel Alfa. Politicienii au manevrat legea astfel încât un om cu vechime completă în câmpul muncii va avea aceeași pensie cu unul care nu a muncit aproape deloc, ceea ce descurajează, practic, munca fiscalizată.

”Cât timp ești la salariul minim sau în jurul salariului minim ai toate șansele ca pensia calculată pe contributivitate să fie mai mică decât pragul pensiei sociale stabilite de stat, care este acum de 1.000 de lei. Adică tot ce este, prin decizia de pensionare, sub o mie de lei, devine o mie de lei. Problema este că nu se face deosebirea între cei care au muncit o săptămână și cei care au muncit 35 de ani pe salariul minim, pentru că și unii, și alții vor lua aceeași pensie socială de 1.000 de lei. De aceea, când s-a făcut reforma pensiilor pe bază de contributivitate, noi am spus ca partea de contributivitate să plece de la pensia socială în sus. Adică la pensia socială, care era atunci 600 de lei, să se adauge cât rezultă din contributivitate și atunci era, practic, o diferență între cel care a muncit și cel care nu a muncit. Atunci au zis că sunt prea mulți bani și am cerut să dea măcar la jumătate din toată valoarea, că altfel va fi o demotivare”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa. În prezent, 72% dintre angajați, adică 3,3 milioane de români, câștigă salariul minim sau în jurul salariului minim, ceea ce înseamnă că toți aceștia riscă să aibă doar o pensie socială, de 1.000 de lei.

Politicienii i-au lăsat fără apărare

Una dintre marile probleme ale sistemului este lăsarea fără protecție a angajaților din sistemul privat. Milioane de români s-au trezit cu pensii de mizerie, după ce angajatorii nu le-au plătit cu anii contribuțiile la stat. Soluția ar fi fost, dacă aflai la timp, ceea ce era aproape imposibil, să-l poți da în judecată pe angajator, cu cheltuieli pe procese și avocați. Însă, practica generală, acceptată de statul român, a fost ca firmele care acumulau astfel de datorii să se desființeze și să apară altele, cu aceeași patroni, pierzându-se urma datoriilor.

”Conform Legii modificate în 2017, intrată în vigoare în 2018, în momentul în care angajatorul nu-ți plătește contribuția de asigurări sociale, pentru luna respectivă tu primești zero. Deci, practic, se adună acest zero cu restul punctajelor, dar se împarte tot la 12 luni din an, astfel că îți scade valoarea de punctaj respectiv. Statul a delegat către angajator stoparea la sursă a contribuțiilor, dar tot pe noi, salariații, ne penalizează dacă angajatorul nu-și face treaba. Asta este aberația în sistem. Ei au justificat că stoparea la sursă și neplata contribuțiilor la stat este penală, dar exista deja atunci o decizie a Curții Constituționale care spunea că nu este penală, ci sancționabilă economic”, ne-a precizat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Totul se face total netransparent

Sindicaliștii semnalează și abrogarea prevederi prin care angajatorii erau obligați să trimită fiecărui salariat în parte cu cât i-au plătit, care au fost reținerile și care au fost vărsămintele la reținerile respective, pe motiv că era prea birocratic. ”Tu, ca salariat, nu poți să controlezi angajatorul dacă ți-a plătit sau nu contribuțiile, pentru că nu ai calitatea legată de acest lucru. Noi i-am dat și în judecată pentru această anomalie, am făcut și plângere la Avocatul Poporului, care a zis că nu are ce să facă. Am încercat pe toate căile legale și asta este o presiune permanentă pe care o facem pe decidenții politici pentru a se modifica Legea pensiilor. Ne luptăm atât cu mentalitatea politicienilor, cât și cu mentalitatea angajatorilor. Totul se face total netransparent, iar salariatul nu știe în ce situație este. Schimbarea trebuie făcută în lege, pentru că acum scrie că sumele trebuie plătite de angajatori, nu că sunt datorate. Dacă ar fi datorate, asta înseamnă că angajatorul a stopat la sursă obligațiile, iar restul este o relație între stat și angajator, nu mai intervine salariatul”, ne-a mai spus Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
24.685 afisari

26 COMENTARII

  1. De ce nu se ofera si varianta de a renunta complet la celebra pensie de stat si implicit la cotizatiii. si cine isi pune deoparte idi pune cine nu, nu.

  2. DRAGI SI IUBITI PENSIONARI BATRANI , GUVERNUL CRIMINAL SI SSASUL NAZIST VA UREAZA O MOARTE USOARA . NICI CEL LAI CRIMINAL DICTATOR SI NICI MACAR CEAUSESCU NU A FOST ATAT DE CRIMINAL

  3. Nu poti avea „35 de ani vechime in munca” daca acestia NU sunt inregistrari la Casa Nationala de Pensii. !! Restul sunt POVESTI editoriale de mass-madia in lipsa de CAN-CAN de scandal.

  4. Pe langa pensiile speciale in evidenta Casei Nationale de Pensii EXISTA SI ALTE PENSII SPECIALE ALE ALTOR CATEGORII PROFESIONALE DIN JUSTITIE, ARMATA ,INSTITUTII DE FORTA ALE STATULUI , adoptate tot prin legi speciale , aflate in evidenta unor Case de Pensii Sectoriale ,platite din acelasi buget ca si toate celelalte pensii !!!
    Adevarat este ca cei de la putere nu vor sa elimine aceste pensii speciale nedrepte ce nu au la baza principiul contributivitatii, precum si acele salarii speciale exagerat de mari acordate acestor categorii profesionale ! Refuzul celor de la putere de a elimina aceste salarii si pensii speciale si adoptarea unei Legi publice unice de salarizare si a unei Legi publice unice de Pensii ce sa aiba la baza in primul rand Principiul Contributivitatii , este din cauza faptului ca cei de la putere de la toate nivelele pana la cel mai inalt nivel depind (accesul si mentinerea pe functii) de aceste categorii profesionale din aceste institutii din justitie , institutii de forta si ordine publica , armata , servicii s.a. !!!!

  5. Cum nu vi tu Tepes Doamne…………,ca punand parul pe ei ……hei hei ,hei hei…….

  6. Buna ziua,
    Vrtem sa beneficiem de drepturi – pensie, asigurari de sanatate, autostrazi, scoli cu profesori bine platiti, etc, dar ca cetanti romani ntem educati acasa, in Biserica Ortododxa sau ula scoala ca munca si cinbstea sunt pentru fraeri si ca viata de cocalar este un model de reusita sociala in Romania si ca suntem fraerii daca nu platim taxe, impozite- maxima ipocrizie de tip oriental fara sa va informati sau sa le spuneti cetatenilor romani cum se procedeaza in Germania, Spania, Italia, Franta ce cuantum urias platesc cetatenii din venituri perioade bine stabilite de liegiuitor pentru ca cei in cauza sa primeasca pensii dupa modelul cat ai contribuit atata primesti.
    Stiati ca asa ca un mic exemplu un cetatean italian care o viata intreaga nu a platit mai deloc la sistemul de public de pensie in timpul vietii active primeste undeva la aproximativ 400 de eurp pensie lunara iar dosarul de pensie este pus in plata dupa un minim de 48 de luni de asteptare dar cine sa va spuna adevarul stimatit cetateni din Romania, sau ca in Germania pe salariul minim acceptat platesti de te spetesti la pensie si primesti lunar un plic ditribuit de compania lor national a de posta in care esti informat exact ce pensie o sa ai peste un anumit numar de ani la pensie, dar cine sa va informeze in statul lui Snta Klaus !?
    Dar nu-i asa ca in Babuinia sau statul esuat Romania ai nostri decidenti nu au curajul politic sa va spuna adevarul stimati cetateni romani !?

  7. Pentru oamenii cinstiți nu există legi pentru a exista corectitudine, C. C. R. veghează la constituționalitatea propriilor pensii speciale….de unde bani și pentru muncă. Trebuie sa avem grija deosebita, probabil de infractori, ei duc țara asta in spate….. Ei au bani,drept la sănătate, sisteme sa se ferească de justiție și probabil multe altele, pe care oamenii muncii nici nu își pot permite!

  8. ROMANIA TREZESTE-TE…….
    Pentru normalizarea vietii publice si sociale in Romania PERSONALUL BUGETAR TREBUIE DIMENSIONAT DUPA CRITERII SI RATIUNI FOLOSITE IN TARILE CIVILIZATE ALE UE SI MAI ALES IN CELE NORDICE (TREBUIE REDUS LA 40%). E necesara reforma administrativa cu 8 regiuni.
    TREBUIE ANULATE urgent; TOATE DREPTURILE SALARIALE ABERANTE acordate sinecuristilor , PENSIILE SPECIALE SI CUMULUL DE PENSIE CU SALARIU BUGETAR…dar si CUMULUL DE ATRIBUTII SAU FUNCTII……….

  9. Nu este corect! Cunosc oameni care au muncit 2 ani ,s- au pensionat pe invaliditate si au 1000 lei,tot ca cei care au muncit si contribuit 25 ani.In Romania se încurajează lenea si delăsarea.

  10. Este foarte bine! Pensia trebuie sa fie de 000 lei, sa se termine cu prostimea. Acestia sustin asa zisa democratie….

  11. Lucrez de17 ani, inclusiv azi 6-06 2022, în care nu am primit niciodata spor de noapte, chiar 300 ore cu 7,20 lei ora și nu cu drag. Dacă ne am cerut drepturile, ei spun sloganul atât va putem da, nu va convine plecați. La ce bun sa plecam dacă și alții, vor face la fel. În adeverință de vechime de la casa de pensii, la rubrica ore de noapte sunt trecute 0 ore de noapte. În ceilalți 19 ani lucrați la Tehnometal București mi sa trecut toate orele de noapte. Peste 9 luni fac 60 ani și vreau sa ies la pensie anticipat, deoarece nu mai suport hoția și corupția deși sunt încă în putere. Dacă mergi la Itm, tot ei cad în picioare și te face pe tine sa pleci.

  12. Doamne ferește de asa ceva, nu i posibil sa trăiești cu salariul minim pe economie și sa ajungi la o pensie de o mie de lei, ferească sfintul! Sa mai zboare din bugetari care stau degeaba și își iau câte vreo trei pauze pe zi în opt ore

  13. Iar manaca gazetarii rahat! Pensia ti se calculeaza corect chiar daca angajatorul ti-a retinut contributia dar nu a achitat-o statului! Din momentul retinerii pe stat se considera achitata pentru salariat. Restul, ce si cum plateste angajatorul la bugetul statului sunt socotelile lor!!! Nu-i treaba angajatului si nici nu se poate verifica! De nimeni! Altfel toti cfr-istii si altii de la firmele statului ar fi ramas fara pensie, la ce datorii au stiut sa faca jegurile alea puse politic!

  14. Dureros și umilitor!!! Cu 37 ani vechime pe cartea de munca, soțul are o pensie de… 1100 lei. Revoltător!

  15. Renunțat la cetățenia română și plecat în alte zări.Mafia politica din Romania plus patronii care nu se mai satura de bani iar pe noi ne tine cu minim pe economie sau nici ăla întreg!

  16. Frații mei Romani acești criminali, naziști de guvernanți, merita trași în teapa, dar ma gândesc, ca e o pedeapsa mult prea ușoară ptr tot Raul pe care ni-l face acești nemernici, merita arși pe rug ptr ca sărăcia în care ne-au adus e ceva greu de descris în cuvinte.

  17. Tovarăși asistați,milogi la stat,
    Pensia publica de stat,a apărut că un ajutor social,in SUA,la marea criza economica din anii ’20,sec.20!
    Adică să se redreseze popou’ american !
    Cam asta e și acum ,cu ,PNRR,criza anilor 20,sec 21,,actorii fiind popou’ global!
    Milogi de 3 generații la stat,popou’! Se va redresa cu datorie și incapacitate de plată!
    Poate vor scăpa japonezi,americani,unde nu exista milogi la pensie publica!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger