AcasăSOCIALBătaie de joc. Noua uniformă a polițiștilor, un eșec total

Bătaie de joc. Noua uniformă a polițiștilor, un eșec total

Noile uniforme ale polițiștilor, mai proaste decât cele vechi

Exact cum era de așteptat, primele elemente ale noii uniforme a polițiștilor sunt de o calitate îndoielnică, deși au fost achiziționate la prețuri mult umflate față de cele de pe piață. Sindicaliștii de la Europol spun că noua uniformă este un eșec total și că cei aflați la conducerea MAI au urmărit doar cheltuirea rapidă a banului public cu această afacere.

Actuala uniformă a polițiștilor, cu minusurile ei, este mai de calitate decât noile uniforme comandate de MAI pe bani foarte mulți. Primele elemente care au apărut la absolvenții Academiei de Poliție sunt de o calitate foarte proastă, ne spun sindicaliștii de la Europol.

”Colegii noștri care au terminat Academia de Poliție și au primit noile uniforme ne-au spus că materialele sunt de o calitate îndoielnică. Bluza de iarnă, polarul, îl găsești cu 60 de lei la Decathlon. Este clar că s-a făcut o adevărată afacere cu așa-zisa noua uniformă. Nu ne dăm seama ce s-a schimbat la uniformă. Au tăiat cozorocul la căciula de iarnă și au spus noua uniformă. Toate schimbările sunt de formă, nu de profunzime sau de tehnicitate. Puteau foarte bine să schimbe două-trei elemente din uniformă”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol. Potrivit acestuia, nu s-a căutat altceva decât cheltuirea rapidă a banului public, pe niște articole de echipament care nu au nicio treabă cu nevoile Poliției Române, fără minimum de consultare publică, fără teste în segmentul operativ-stradal, cu materiale arhaice, care și-au arătat inutilitatea în ultimii 20 de ani. Pantofii de intervenție vară nu au nicio nicio legătură cu partea tactică, formați dintr-o combinație nefericită între cordură și piele, cu un sistem de închidere greoi și care va ceda în timp, format din niște găici de material și un șiret textil clasic, susțin sindicaliștii de la Europol.

”Talpa pantofului este oribilă, un cauciuc simplu, care nu arată nicio proprietate superioară, pastile de șoc lipsă în partea calcaneului, desen antiderapant simplist și antic. Pentru prețul plătit, de aproape 365 de lei/pereche, putem să ne uităm la încălțămintea tactică de la M-TAC, unde contra sumei modice de 355 de lei, se putea achiziționa o pereche de pantofi de intervenție de ultimă generație”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Bocancii de iarnă, un fiasco

Sindicaliștii i-au criticat pe specialiștii IGPR, care nu renunță nici în al 13-lea ceas la conceptul bocancului full-leather! Aceștia spun că un bocanc sau o gheată de iarnă se confecționează acum de către producătorii de încălțăminte tactică din Cordură 2000DN Thinsulate, în proporție de peste 70%. Totodată, ocheții trebuie aplicați, și nu perforați în corpul încălțămintei, limba cu pliu, la nivelul corpului încălțămintei pentru ca înșiretarea să nu afecteze structura, iar talpa să aibă minim două straturi.

”La acest moment, absolvenților le-au fost repartizate niște ghete clasice, din piele, cu sistem de înșiretare exterior care nu are nicio treabă cu încălțămintea, iar tratarea pentru hidrofobizare a pielii suntem siguri că se va spăla după prima ploaie. Din această cauză, marii producători au renunțat de mult la 80% piele și restul Cordură, pentru că materialul sintetic se fabrică direct impermeabil și se poate dubla cu material specific de protecție contra frigului. Și nici nu costă mult, tot 400 de lei”, precizează Sindicatul Europol.

Doar chinezisme

În ce privește jacheta impermeabilă pentru sezonul primăvară-toamnă, aceasta are un mod total grosolan de confecționare, cu resturi de ațe lăsate pe interior, cusături neîngrijite, fermoar clasic, chinezesc, de o calitate inferioară, bride superioare care sunt realizate doar pentru a fi acolo și fără a avea nicio treabă cu motivul pentru care au fost concepute, se plâng sindicaliștii de la Europol. Aceștia mai semnalează că majoritatea jachetelor de poliție din afara țării nu mai au buzunare în talie, ci la nivelul pieptului pentru că centura cu accesoriile din dotare fac imposibilă accesarea buzunarelor din talie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.