AcasăSOCIALBătaie de joc la MAI. Majorarea salariilor nu acoperă nici inflația

Bătaie de joc la MAI. Majorarea salariilor nu acoperă nici inflația

Polițiștii, aduși în sapă de lemn de Guvern

Polițiștii continuă să rămână cei mai năpăstuiți bugetari, cu cele mai mari restanțe ale creșterilor prevăzute în Legea salarizării 153/2017. Nici în 2023 aceștia nu vor avea parte de respectarea prevederilor legale și asta pentru că Guvernul a decis să le acorde doar 10% din majorările salariale cuvenite. Sindicaliștii din MAI susțin că este o bătaie de joc și că această majorare, care, pe net, înseamnă doar 5,85%, nu acoperă nici măcar inflația.

Legea salarizării bugetare din 2017 a avut doar câteva urgențe. Mai întâi s-au majorat salariile demnitarilor și angajaților din autoritățile centrale și locale, apoi cele ale medicilor și asistentelor și, cât de cât la zi, salariile din Învățământ. Singurii pentru care nu s-au găsit bani și care au rămas cu restanțe de majorări semnificative, au fost militarii și polițiștii. Acum, în loc să repare inechitățile, Guvernul le acordă acestora, de la 1 ianuarie 2023, doar o majorare pe brut de 10%.

”Este o mărire de salariu penibilă, o bătaie de joc la adresa polițiștilor, pentru că nu acoperă nici inflația. La ora actuală, un agent de poliție are un salariu mediu net de 2.600 de lei, iar un ofițer de poliție, 3.500 de lei. Sunt niște salarii derizorii. Din păcate, vom avea și situații în care colegii nou încadrați vor avea salariul minim. În prezent, un polițist ieșit de pe băncile școlii are un salariu net de 2.200 de lei. Iar ajutorul pentru chirie este doar 400 de lei, deci din banii aceștia trebuie să plătească și completarea la chirie”, ne spune Mihai Zlat, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Acesta susține că, în urma acestei sfidări a Guvernului, sindicaliștii din Poliție se pregătesc pentru mișcări masive de protest în toată țara. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul de Finanțe, prin derogare de la prevederile alin. (1) al art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017, în anul 2023, valoarea lunară a indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2022, iar de la 1 ianuarie 2023 cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022.

10%, în loc de 37,5%

Așa-zisa mărire de 10% brut înseamnă 5,85% net, susțin sindicaliștii din MAI. Aceștia arată că Guvernul a schimbat logica și că este o jonglerie politică la mijloc, pentru că polițiștii mai au niște restanțe pentru a intra în grila din Legea salarizării. ”Polițiștii mai au de primit 37,5% la salariu, din care vor primi doar 10% brut. În loc să spună că ne dau 1/4 din diferența care mai e de primit, cum ne-au dat în august, au spus 10% majorare, pentru a masca o neaplicare a Legii salarizării și pentru a induce în eroare cu privire la faptul că ar fi o majorare mai mare decât este ea în realitate”, ne-a precizat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Astfel, pe net, polițiștii vor primi în plus la salarii undeva la 250-270 de lei, ceea ce înseamnă un pic mai mult decât au primit în luna august, când majorarea a fost de 200-210 lei. Sindicaliștii din sistem consideră că majorarea din ianuarie 2023 înseamnă foarte puțin, în condițiile în care inflația în acest an este de peste 15% în acest an, în condițiile în care avem un război la graniță și în condițiile în care ar trebui stimulat acest sistem de ordine publică atunci când se observă că nu mai este atractiv pentru niciun tânăr. ”Cea mai importantă resursă a Ministerului de Interne este personalul și, dacă nu îl motivează, cu siguranță vom vedea și mai multe demisii, și mai multe pensionări , dar și multe situații sociale, că am avut, din păcate, destule, în care polițiștii s-au sinucis. Și asta pentru că actuala situație economică, situație socială îi determină pe polițiști să ia decizii radicale”, a mai afirmat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Sporurile și indemnizațiile, înghețate la nivelul lui 2009

Potrivit Ministerului de Finanțe, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, cu excepția soldei de grad și a salariilor de grad, se vor menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. ”În realitate, sporurile, indemnizațiile și celelalte elemente din salariu sunt, multe dintre ele, la nivelul lui 2009, iar altele la nivelul lui 2018”, ne spune Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.884 afisari

15 COMENTARII

  1. POLITAI ORI TOVARASI MILITIENI !,CU CE CONTRIBUITI VOI LA BUGETUL TARII ?,90% DIN VOI SUNTETI :ANALFABETI ,CORUPTI,HOTI ,TRAFICANTI ,EXCROCI.
    VOI DOAR ASTEPTATI CA TIMPUL SA TREACA SI LEAFA SA MEARGA !.

    POATE ACUM SIMTITI SI VOI CE SIMT ROMANII DE 32 DEANI . 5 MILIOANE DE ROMANI AU LUAT DRUMUL BEJENIEI PENTRU O BUCATA DE PAINE .
    POLITAI NU-I MESERIE !,INVATATI O MESERIE DACA VRETI SA TRAITI DIN MUNCA VOASTRA SI NU DIN ORDINILE UNOR CORUPTI SAU MAFIOTI.

    • Probabil că tu ești analfabet,corupt, traficant sau chiar infractor.De regulă ăștia ca tine urăsc poliția și alte autorități de ordine. Dacă nu postai anonim era altceva.

    • Tipic romaneste, ne uitam in gradina vecinului! Domnu anonim, in primul rand datorita politiei/ militiei din Romania mergi in siguranta pe strada! Cand politia va saraci si credema ca va saraci ( nu se va inchide aceasta institutie niciodata chiar daca voi infractorii visati la asa ceva) atunci veti simti cu adevarat o politie corupta si slab pregatita pentru ca vor trebui sa isi intregeasca veniturile!!!…. Si atunci chiar o sa aveti cu ce sa-i blamati!!!!….. si asta pleaca si de la nepasarea voastra ca cetateni…. Prin slaba remuneratie vor ramane in sistem doar coruptii, vor intra in sistem doar coruptibilii, asta ar trebui sa iti dea de gandit, asa ca nu te mai bucura si nu mai blama o institutie fara sa gandesti…🫣

    • Sa ai noroc sa te calce hoții și tâlharii iar atunci când te vei gândii că este necesar sa apelezi la poliție sa dai peste un polițist precum cei descriși de tine mai sus, si care sa te trimită la GARĂ!

    • SIGUR ESTI PLIN DE PUSCĂRIE ! SI SIGUR AI GĂURI IN VENELE MÂINILOR ! SI SIGUR MOSTENESTI „GENELE” ! PUNE MÂNA SI INVATĂ CARTE SI TU ,CA SA AJUNGI POLITIST „SI ASTFEL SA NU COTIZEZI NICI TU LA BUGETUL DE STAT ” DAR AI GRIJĂ : SĂ MERGI LA DEZINTOXICARE,INAINTE DE „EXAMEN” !

    • Idiotule, daca esti in stare de ceva bun in viață, intră în armată sau politie si schimba tu sistemul asa cum vrei. Dar stiu cine esti, esti unul care a fost sanctionat la regimul circulatie sau ai dat muzica tare. Este?

  2. Dna Marcu ,pare ca vreti sa va lasati de presa si sa candidati la un loc fruntas in sindicatul Militiei.In Romania sunt milioane de sclavi la patroni si multinationale pentru care nu se intrevede nici o marire de salariu.Despre ei nu vorbiti.

  3. Pai , nu ar fi bine sa defileze Johani…..ssssss cu Ciu…cccc& comp@ny pe sub ARCUL DE TRIUMF!!!!

  4. Bai ,militienii Anonimi de mai sus ,daca cineva nu va ridica osanale si nu va lauda pentru lupta voastra din birouri cu talharii din inseamna ca este infractor?Pana una alta noi,poporul,va platim,tovarasi ,si am impresia nu apreciati efortul milioanelor de oameni carora li se baga mana in buzunare pentru salariile voastre.Nu va tine nimeni cu forta in Militie ,mergeti in fabrici si pe ogoare ca e destul de munca ,prefacutilor.

  5. A FI POLITIST N ROMANIA INSEAMNA A FI BATAIA DE JOC A CELOR CE GUVERNEAZA SI PE CARR VOI II APARATI SI VA COMPLACETI DREPT SLUGI ALE PUTERII CE ACTUALMENTE CONDUCE ROMANIA.
    VOI SUNTETI CEI CARE EXECUTATI ORDINE CARE AU INCALCAT DREPTURILE OMULUI TERORIZAND POPORUL ROMAN PENTRUNO BUCATA DE PANZA CE EI POLITICUL A DAT ORDINE SI LEGI CA POPORUL SA FIE BATJOCORIT .
    SILUTIA???? GREVA TOTALA CUM AU SANTAJAT MEDICII SI ASISTENTELE GUVERNUL CE ARUNCI CONDUCEA ROMANIA…..DAR VOI NU AVETI COLOANA VERTEBRALA FIIND DEZBINATI IN „N” SINDICATE CARE NU AU FACUT NIMIC PENTRU VOI ….
    CONCLUZIA ESTE UNA ,,,,IN ROMANJA A FI MIMITAR SAU ANGAJAT PUBLIC CU STATUT SPECIAL INSEAMNA A FI BATAIA DE JOC A CELOR CE ACTUALMENTE CONDUC ROMANIA .
    SALARIILE VOASTRE IN MOD NORMAL AR TREBUI SA INCEAPA DE LA SUMA DE 10.000 DE LEI IN SUSNINCEPAND CU AGENTUL DEBUTANT,SUBOFITERUL NOU ANGAJAT SI SA DUCA SPRE 20.000 DE LEI LA CAYEGORIA OFITERI.
    SUNTETI INSELATI DE INSASI STATUL ROMAN PE CARE VOIBIL APARATI.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger