AcasăSOCIALBătaie de joc! Grădinițele, deschise doar pe hârtie

Bătaie de joc! Grădinițele, deschise doar pe hârtie

Regulile draconice împiedică deschiderea creșelor și grădinițelor

Condițiile pentru deschiderea grădinițelor, creșelor și after-school-urilor sunt imposibil de îndeplinit. Practic, din peste 30 de copii într-o grupă, ar trebui să rămână trei sau patru, și asta pentru că sălile grădinițelor sunt foarte mici. Același lucru se întâmplă și la creșe, iar despre deschiderea vreunui after-school nici nu se poate vorbi, având în vedere că, pentru patronii acestora, nu este deloc profitabil.

Deși au primit critici din toate direcțiile față de condițiile absurde puse la deschiderea grădinițelor, creșelor și after-school-urilor, guvernanții au mers până la capăt și au publicat Ordinul în Monitorul Oficial, fără niciun fel de modificare. Semn clar că deschiderea se va face doar pe hârtie. În teritoriu, directorii grădinițelor sunt efectiv bulversați și așteaptă instrucțiuni de la centru, pentru că, la măsurătoarea cu ruleta, distanțele sunt imposibil de respectat. ”În mod normal, noi avem deschis, în funcție de cererile părinților, până la jumătatea lunii iulie, pentru că este grădiniță cu program prelungit, iar după aceea să putem face igienizări și reparații. Acum este însă o situație specială pentru toată lumea. Deocamdată, am luat legătura cu părinții și acum așteptăm să vedem câte cereri de înscriere se vor face, pentru ca, ulterior, să trimitem lista la Inspectoratul Școlar. La numărul de copii total pe care îl avem, este exclus să putem asigura spațiul prevăzut în acel ordin. Grădinița noastră funcționează într-o casă naționalizată, iar clasele sunt micuțe, însă nici în celelalte grădinițe nu este prea mult spațiu. Vom vedea ce se va întâmpla, că pentru toată lumea este bulversantă situația. Au venit toate informațiile tăvălug și nici nu am apucat să le procesăm, să facem calcule. O să primim cereri până vineri și apoi o să vedem ce e de făcut”, ne-a declarat Roxana Jianu, director Grădinița 38, din Ploiești.

Săli de 16 metri pătrați

Criza de locuri la grădiniță s-a accentuat în fiecare an, ajungându-se ca mii și chiar zeci de mii de copii să nu poată frecventa aceste unități de învățământ. În prezent, în România funcționează doar 1.171 de grădinițe, din care 414 sunt private. Multe dintre acestea au săli de clase cu suprafețe de 16-20 metri pătrați și peste 35 de copii în fiecare grupă. Potrivit Ordinului privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei să fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice. ”Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4,5 mp/copil. Distanțarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare și în sălile de mese) prin plasarea paturilor, șezlongurilor, respectiv a măsuțelor la cel puțin 2 m distanță între ele. Pătuțul (salteaua) per copil va fi strict individualizat, folosit întotdeauna de același copil”, se arată în Ordinul publicat în Monitorul Oficial.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
305 afisari

2 COMENTARII

  1. O bășcălie mai mare nici că se putea. Asta da guvernare PNL. Copiii așezați în cele patru colțuri ale clasei de parcă sunt pedepsiți. Cum îi obișnuim cu socializarea? Psihologii nu au nici un cuvânt de spus? Riscăm, din cauza unor excese, să creștem niște copiii tarați, cu sechele. ALO!, domnilor specialiști în psihologie! Vocea voastră nu trebuie auzită? Sau vă satisface dorința de a-i avea clienți la cabinetele voastre?

  2. Nimeni nu vede nimic,nu aude nimic!La gradinite distantarea ,nu exista,activitatea de baza fiind jocul, iar prin joc inviti prieteni, colegi la joaca!Ce se intampla,de ce nu se respecta psihologia copilului prescolar prin care urmarim dezvoltarea sub toate aspectele(emotional,cognitiv,social)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger