Conflictele în creștere și fenomenele meteorologice extreme intensifică crizele alimentare, mai mult de unul din patru copii confruntându-se cu foamete severă, potrivit unui raport Unicef.
La nivel mondial, 27% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au suferit de sărăcie alimentară severă în 2022, a declarat joi agenția ONU, în cel mai mare studiu realizat vreodată pe această temă, preluat de FT. Mai mult de o treime din cei 181 de milioane de copii afectați trăiesc în Asia de Sud, unde doi din cinci copii se află sub pragul sărăciei alimentare.
Problema a fost exacerbată de o creștere a „conflictelor, a șocurilor climatice și a crizelor economice”, ceea ce face mai dificil pentru familii să găsească și să își permită alimente pentru copiii lor, a declarat Harriet Torlesse, autorul principal al raportului și specialist în nutriție la Unicef.
Războaiele, principala cauză a sărăciei alimentare
Războaiele sunt principala cauză a sărăciei alimentare. Aproape 135 de milioane de persoane din 20 de țări s-au confruntat cu o insecuritate alimentară acută în 2023 ca urmare a conflictelor, ceea ce reprezintă o creștere de 82% față de cele 74 de milioane de persoane afectate în 2018.
În Fâșia Gaza, războiul purtat de Israel împotriva Hamas a contribuit la foamete în rândul copiilor. Se estimează că 88% dintre copii trăiesc acum în sărăcie alimentară severă, una dintre cele mai mari rate înregistrate vreodată în teritoriul palestinian, în creștere de la 13% în 2020.
Sărăcia alimentară a copiilor are consecințe pe termen lung, de la dezvoltarea fizică la rezultatele școlare și profesionale, avertizează Marta Favara, director de cercetare la studiul Young Lives privind sărăcia și inegalitatea de la Universitatea Oxford.
Unele dintre cele mai mari rate ale sărăciei alimentare au fost înregistrate în Africa Subsahariană, unde se preconizează că ratele de întârziere în creștere, o formă gravă de malnutriție, în unele țări vestice și centrale de pe continent vor rămâne de peste două ori mai mari decât obiectivul convenit pentru 2030.
Dubla povară a malnutriției
Pe de altă parte, datele Global Nutrition Report au arătat că, între 2010 și 2022, consumul de alimente procesate s-a dublat în țările cu venituri mici și medii. Achizițiile de băuturi răcoritoare au crescut, de asemenea, cu 70% în această perioadă. Favara a previzat că acest lucru a creat o „dublă povară a malnutriției”, deoarece țările se confruntă cu o creștere a obezității alături de subnutriție.
În timp ce problemele cauzate de alimentele procesate afectează mai ales regiunile urbane, insecuritatea alimentară acută a fost mai răspândită în comunitățile rurale.