AcasăSOCIALBanii din PNRR, investiți în pregătiri pentru război

Banii din PNRR, investiți în pregătiri pentru război

militarAlarmă generală într-o țară NATO! Autoritățile reintroduc serviciul militar obligatoriu

Din lista proiectelor de spitale pentru care s-a decis finanțarea din PNRR reiese faptul că România se pregătește de război. Astfel, Guvernul a decis să construiască nu mai puțin de patru mari centrele militare politraumă, pentru tratarea răniților din conflictele armate. Adițional, printre proiectele câștigătoare se numără și spitalele SRI și MAI, folosite și ele în tratarea victimelor războiului. 

Banii din componenta de Sănătate din PNRR nu vor fi folosiți, așa cum ne-am fi așteptat, pentru construirea unor spitale regionale sau unități sanitare pentru tratarea populației. Cea mai mare parte a banilor va fi direcționată, probabil la ordinul UE și al NATO, către construcția rapidă a unor spitale militare politraumă, pentru a se asigura tratarea răniților din conflictele armate. Din cele 27 de proiecte așa-zis câștigătoare la selecția pentru finanțarea din PNRR, cele mai importante sunt cele patru mari centre de medicină operațională politraumă, construite în unitățile militare din Craiova, Pitești, Sibiu și Brașov.

Pe lângă acestea, în același scop, s-a decis finanțarea unui sediu nou pentru Spitalul de Urgență al MAI ”Prof. Dr. Dumitru Gerota” și modernizarea infrastructurii Spitalului Clinic de Urgență al SRI,  „Prof. Dr. Agrippa Ionescu“. În ce privește proiectul de la Cazarma 705 din Pitești, autoritățile susțin că realizarea proiectului de investiții va asigura servicii medicale operaționale de politraumă și va permite realizarea misiunii de bază a spitalului, asigurând totodată sprijin și protecție medicală efectivelor, în vederea conservării capacității de luptă prin prezervarea forței vii și a minimalizării sechelelor fizice consecutive. Din totalul celor 27 de proiecte aprobate, cele militare sunt, de departe, mult mai complexe. Cu restul banilor rămași, Guvernul a decis să mai construiască niște pavilioane și niște secții în spitalele și institutele civile.

Cum s-a făcut selecția?

În criteriile de ierarhizare a proiectelor, unitățile din subordinea ministerelor și instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică şi siguranță națională au primit, din start, 10 puncte, chiar în primul și cel mai important criteriu. Același număr de puncte a fost acordat și pentru institutele naționale, însă, institutele și spitalele regionale au primit doar 7 puncte, spitalele județene, 5 puncte și spitalele locale, 3 puncte. La criteriul numărul doi, al tipului de patologie, toate, inclusiv politraumatologia, au avut câte 10 puncte. La bugetul alocat, pentru investiții de 100 de milioane de euro, suficiente pentru construirea centrelor de politraumă, a fost acordat un punctaj maxim, de 20 de puncte, acestea scăzând odată cu creșterea nevoii de finanțare. Proiectele militare au obținut punctaje maxime și la criteriul maturitate proiect, care acorda câte 10 puncte pentru existența certificatului de urbanism, a avizelor și acordurilor necesare în cadrul procedurii de emitere a autorizației de construire, precum și a acordului de mediu privind obiectivul de investiții, documente foarte ușor de obținut pentru MApN, pe motiv de securitate națională.

Teoria ca teoria, dar practica…

Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern, având în vedere ratele crescute ale mortalității evitabile, în ceea ce privește investițiile în infrastructura nouă, vor avea prioritate investițiile în infrastructura spitalicească publică (clădiri nou construite în vederea relocării din cele vechi sau renovarea/extinderea celor existente). În acestea se va asigura tratamentul afecțiunilor cardiovasculare și oncologice, dar și tratamentul bolilor infecțioase și pneumologice. Investițiile în infrastructura spitalicească sunt complementare tratamentului acestor patologii și asigură accesul la servicii sigure și de calitate, susține Guvernul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.748 afisari

53 COMENTARII

    • da’ de ce nu te-ai dus pana acum, voinicule?
      te-a spalat pe cap propaganda bideu&maya&werner&soros corporation si n-ai stare pe c00 rul tau?
      ai vazut vreodata cum zboara un cap agatat pe o lovitura de ag7?
      dar cum intoarce un tanc senilele peste o gramada de morti, ca in 10 min. ramane doar un morman de noroi cu miros de sange?
      ai stat vreodata in preajma unui tun sau aruncator sau obuzier in timp ce trimite o lovitura?
      dar o termobarica, stii cum descompune si praful la 100 de metri distanta?
      alex esti coios, te crezi mare razboinic?
      baga-ti mintile in cap si roaga-te sa n-avem parte de razboi ca astia ca tine vor ajunge carne de tun.

    • Mergi sa iei p ula in mana. Poate mori prin Siberia in minele de la Kolima cum a murit bunicul.

    • Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

      Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

      Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

      Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

      Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

  1. bulangiii TRADATORI DE TARA SI NEAM AU STIUT CE FAC UCRAINIENII PE BISTROE,AU FOST NOTIFICATI DIN AUGUST 2022,DECI JAVRA DE GRINDEANU A MINTIT,LA FEL CUM MINT SI JOHANIS SI TOATA SLEAHTA ASTA DE NENOROCITI.
    FRATE!!! CHIAR ASA DE PROSTI SI SLABI SUNTEM?!?
    DE NECREZUT!

    • Sunt doar slugi umile. Bidon i-a transmis azi lui Werner ca suntem in prima linie a razboiului. A uitat sa puna si cateva miliarde de coco alaturi plus livrarea bateriilor Patriot platite in avans.

  2. este mare nevoie de investitii, mai ales in educatie si infrastructura rutiera.
    este nevoie si mai mare de investitii in resursa umana, in natalitate si de asemenea, in agricultura si zootehnie.
    nivelul de trai in romania este unul scazut, clasa de mijloc pe cale de disparitie, analfabetismul functional o realitate, inflatia o nenorocire.
    nu mai aruncati bani acolo unde fac batjocura de ei, dati bani unde chiar este nevoie.
    vremea soldatului jvek a trecut, suntem in sec XXI. avem nevoie de investitii in tot ce este inovativ si aduce valoare adaugata mare.

  3. Foarte bine !!! Spitalele militare au fost în top, acum, din păcate, sunt în paragină !!! De ce nu ar trebui statul român să se pregătească de un eventual război ??? de-a lungul timpului, România a fost invadată de vreo 12 ori ,de Rusia !!!

    • Pentru ce să fie spitalele militare în top??? Pentru cine??? Suntem vreo națiune dezvoltată, militaristă și noi nu știm???
      NU, AU FOST MULTE SPITALE PENTRU PUTORILE ÎN UNIFORMĂ, PENTRU HUZURUL LOR!! Să nu se amistece cu cei care îi țineau în puf, nenorociții.
      Și pentru ce război să se pregătească românii, prăpăditule!? Zi, vierme!?

      • Sa te trateze pe tine animalule, ca in spitalele civile te omoara cu spaga data, vezi Suceava, sau te omoara cu aparatura de la cadavre, vezi Iasi si Brasov.

  4. la Varsovia, Johanis a stat la masa chiar langa pres Biden, va dati seama ce mesaj, ce onoare, am fost plin de mandrie si bucurie

    • doua slugi satanizate. unul mai prost ca altul, unul senil altul senil in devenire.
      amandoi presedinti ilegitimi, care nu reprezinta vointa nici a poporului american si nici a poporului roman.
      americanii au destule probleme economice si sunt si ei satui de atatea razboaie.
      romanii au de luptat cu saracia si nu vor sa se implice decat in razboiul pentru rasturnarea tradatorilor de la conducere!
      acesti doi, cu voia lor sunt doar sclavii samsarilor de armament si big pharma, santajabili pana in maduva oaselor, cu dulapurile pline de scheleti,
      au facut poza pentru panou la cazanul cu smoala din gheena iadului.

  5. Bai, e cam clara treaba, daca Mos Bideu i-a transmis nazistului neamt de la 3coceni ca romanasii sunt in prima linie a razboiului, astia, adica clasa tradatoare de la Bukale sigur o sa va bage in razboi, alaturi de tampitii aia de polonezi, care vor fi rasi de pe suprafata pamantului ca si natie, pentru ratatii aia a 3-a oara va fi cu noroc, acum chiar vor disparea !! Bai, astia care deja au cu totii bagajele pregatite prin Transilvania, a-ti invatat sa pronuntati corect: Jo napot kivanok, PeSeDe, si respectiv Jo napot kivanok, PeNeLe 🙂 Ha ha ha 🙂 Bai, voi de ce credeti ca tradatorii aia de la UDMR si-au mutat sediul central din Bukale la Kolozsvar, pentru ca tin cu totii cu CFR-ul unguresc din Gruia ? Ha ha ha 🙂 Nu e totuna ca trebuie sa faci rapid Raliul Paris – Monte Carlo de la Bukale, sau il incepi din Kolozsvar, totusi e o mica diferenta 🙂 Iar pentru toti idiotii inutili si cobai tefelei vaxxinati in cap care inca mai cred ca dulapul si ciukanezul nu ii va baga in razboi, stati cu totii pe locurile voastre pana la noi ordine 🙂 Ha ha ha 🙂 Scapa numai care poate, de data asta chiar va fi pe bune !! Bai dulapule, si bai maciukanezule gras, obez si caraghios de prost, puteti sa ne prindeti de ceva, cand o sa va facem cu mana din Budapesta, dar mai mult ca sigur si cu degetul mijlociu 🙂

  6. INTELIGHENTUL LUI PESTE USCAT, TRUPELE RUSESTI AU DAT NAVALA PESTE ROMANIA CU AJUTORUL EVREILOR PARTIDULUI COMUNIST, CARE S-AU ROMANIZAT PRIN SCHIMBAREA NUMELUI. OARE DE CE SI-AU SCHIMBAT NUMELE EVREIESC, LE ERA RUSINE CU NUMELE FAMILIEI ORI CU FAPTELE LA CARE AU LUAT PARTE? ROMANII AU FOST CALAUZELE RUSILOR IN A RUSIFICA TARA. DAR MEMBRI PARTIDULUI BOLSEVIC AU DESCHIS USA. ACUM CA AUSTRIECII, NEMTII, AMERICANII, OLANDEZII JEFUIESC ROMANIA, CINE LE SERVESTE DREPT CALAUZA LA DISTRUGEREA TARII??? ROMANII…IDIOTII UTILI CARE S-AU SCOLIT PENTRU A FI TALHARII ASUPRA ROMANIEI SI ASUPRA POPORULUI. IN CAZ DE RAZBOI LEPRELE DIN LINIA INTAI ACESTIA SUNT! NU SUNTEM SLUGI LA RUSI, SUNTEM CURVELE EUROPEI…PROSTI SI SCOLITI ..

    • de asta atata escu in componenta atator nume”romanesti”?

    • Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

      Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

      Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

      Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

      Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

  7. Clar trebuie investitii in spitalele militare. Civilii bazati de care-s pline trebuie tratati pe masura spagilor date, ce dracu’.

  8. ce patrioti sunt postacii astia. cam multe conserve rusesti in aceasta fituica ziaristica…

    • fituica, nefituica… chiar si cu opozitie controlata, „boul” numit România se va trezi.
      poporul roman are alergie la satanisti dintotdeauna.
      romanii nu-si vad capul de atatea nenorociri in care ne-au bagat johanis si guvernul lui de ticalosi psd+pnl, tara este in deriva si acum le arde de razboaie?
      ‘or sa le iasa lor razboaiele si pe ochi si pe kur, bulangii de cotet.

  9. Bai nenica, esti tare! Chiar ma intrebam cum de n-ai scris nimic pana acum?! A venit infirmierul astazi? Ai luat Lithiu? Mai ai nevoie de ceva?

  10. Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

    Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

    Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

    Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

    Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

    Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

    Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
    Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

    Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

    Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

    • jelinski, te-ai racorit?!
      cum arata acum ucraina si de ce?
      razboiul nu e bunga-bunga, razboiul e real si mortal, razboiul nu e scamatorie si film.
      jelinski, ai semanat vant in donbas… culegi rachete in kiev.
      pacat ca poporul asta ucrainian, acelasi sange cu rusii, au cazut in capcana sua.

      • Se pare ca mai pana in 23 august cand toti cei de la casa culturala rusa va intoarceti la raion…

  11. Se urcă Basarabia pe cruce
    Şi cuie pentru ea se pregătesc
    Şi primăvara jertfe noi aduce
    Şi plânge iarăşi neamul românesc…

    Noi n-avem nici un drept la fericire,
    Mereu în casă moare cineva
    Şi n-are ţara dreptul să respire
    Şi nici pe-acela, simplu, de-a visa.

    De-acolo unde s-a sfârşit pământul,
    Vin triburi, să ne ia pământ şi fraţi…
    Şi-n faţa lor abia rostim cuvântul
    Şi, prin tăcere, suntem vinovaţi.

    Ce cale poate ţara să apuce?
    În tragica, neconvertită zi,
    Se urcă Basarabia pe cruce…
    Şi nu ştim Doamne învierea când va fi.

    de domnul Adrian Paunescu

  12. am o rugaminte, deja de 2 luni aproape vomit citind mesajul standard al „Bizon cācatule gros” in comentariu la orice articol. Rugamintea mea e ca s-a facut inteles deci banati-l. E PACAT ca in numele libertatii de expresie suntem obligati sa ni se arunce in ochi si astfel de comentarii, chestia e ca eu deja m-am saturat de sablonul lui.MULTUMESC

  13. ░░░░░░░░░░░░░░░▄▀▄░░░░░░░░░░░░░░░
    ░░░░░░░░░░░░░▄▀░░░▀▄░░░░░░░░░░░░░
    ░░░░░░░░░░░▄▀░░░░▄▀█░░░░░░░░░░░░░
    ░░░░░░░░░▄▀░░░░▄▀░▄▀░▄▀▄░░░░░░░░░
    ░░░░░░░▄▀░░░░▄▀░▄▀░▄▀░░░▀▄░░░░░░░
    ░░░░░░░█▀▄░░░░▀█░▄▀░░░░░░░▀▄░░░░░
    ░░░▄▀▄░▀▄░▀▄░░░░▀░░░░▄█▄░░░░▀▄░░░
    ░▄▀░░░▀▄░▀▄░▀▄░░░░░▄▀░█░▀▄░░░░▀▄░
    ░█▀▄░░░░▀▄░█▀░░░░░░░▀█░▀▄░▀▄░▄▀█░
    ░▀▄░▀▄░░░░▀░░░░▄█▄░░░░▀▄░▀▄░█░▄▀░
    ░░░▀▄░▀▄░░░░░▄▀░█░▀▄░░░░▀▄░▀█▀░░░
    ░░░░░▀▄░▀▄░▄▀░▄▀░█▀░░░░▄▀█░░░░░░░
    ░░░░░░░▀▄░█░▄▀░▄▀░░░░▄▀░▄▀░░░░░░░
    ░░░░░░░░░▀█▀░▄▀░░░░▄▀░▄▀░░░░░░░░░
    ░░░░░░░░░░░░░█▀▄░▄▀░▄▀░░░░░░░░░░░
    ░░░░░░░░░░░░░▀▄░█░▄▀░░░░░░░░░░░░░
    ░░░░░░░░░░░░░░░▀█▀░░░░░░░░░░░░░░░

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger