Cauta

Banii din PNRR, aruncați aiurea. Românii, băgați în sapă de lemn

Florin Cîțu anunță cea mai neagră austeritate pentru perioada următoare

Promisiunile repetate ale președintelui Klaus Iohannis referitoare la abundența care îi va lovi pe români după venirea banilor din PNRR nu au nicio legătură cu realitatea. Premierul Florin Cîțu a trasat deja liniile celei mai negre austerități, o austeritate autoimpusă din cauza proiectelor nesustenabile depuse la Bruxelles.

Pentru că s-au dus cu proiecte nesustenabile și imposibil de susținut în fața Comisiei Europene, premierul Florin Cîțu s-a apucat să hăcuiască veniturile românilor. Astfel, pensiile și salariile vor fi înghețate, iar sporurile vor fi rase în integralitate, fapt care va însemna o prăbușire abruptă a puterii de cumpărare. Deja înghețările de salarii din acest an au dus la o adâncire a sărăciei în muncă, având în vedere creșterile explozive de prețuri în toate sectoarele.

”Nu-și dorește nimeni ca prin PNRR să se dea niște bani unei țări ca să facă niște chestii care să funcționeze doar acei 3-4 ani cât este PNRR și după aia să le închidă. La pachet cu chestia asta vine obligația țărilor de a prezenta niște programe, niște investiții care să fie fiabile și după ce se termină programul. Guvernul Cîțu nu a putut să demonstreze reziliența în timp a proiectelor și atunci a anunțat că reduce niște cheltuieli, cu salarii, cu pensii, cu închideri de companii, vezi cazul CFR Marfă, Tarom-ul, despre care Drulă a spus că va opera doar charter-uri. O să vândă tot, banii se vor duce în fondul de privatizare și de-acolo nu-i va mai găsi nimeni. Cum nu se găsesc nici cele 30 de miliarde de euro împrumutate de Cîțu anul trecut. Nimeni nu știe unde s-au dus acești bani. Comisia Europeană a spus că nu ne dă bani pe tâmpenii. Nu ne dă bani pe săpat canale de irigații pe stilul vechi, cu escavatorul, pentru că vor fi pierderi foarte mari de apă prin evaporare. Au venit state cu proiecte de irigații, dar moderne, integrate perfect, unele acoperite cu panouri fotovoltaice, care să producă curent pentru pomparea apei, apoi cu stații de picurare, cu analiza umidității în sol, adică chestii de-astea SF. Bun, e mult mai simplu să vii cu șanțuri, dar aia o făceam noi, pe banii noștri. Dar când iei bani degeaba faci niște lucruri ca lumea, sustenabile în timp”, ne-a declarat europarlamentarul Mihai Tudose, fost premier al României.

Vom fi obligați să dăm banii înapoi

Dacă nu vom finaliza proiectele depuse până în 2026, Comisia Europeană ne va obliga să dăm banii înapoi, avertizează europarlamentarul Mihai Tudose.

”Ar fi trebuit să vină cu proiecte care să aducă plusvaloare. Nemții și-au propus să dezvolte tehnologia cuantică la calculatoare, alții au propus să dezvolte robotica medicală, alții, nanoparticule. Oamenii și-au luat o țintă, că nu ai cum să le faci pe toate. La autostrăzi nu-ți vin banii înapoi imediat, ci după minim 6 ani. Mai mult, cu excepția României și a Italiei, nicio țară nu a aplicat pentru împrumut, doar pentru granturi, că împrumuturile trebuie date și înapoi. Nu știu ce au în cap, că noi nu am văzut niciun proiect. Banii respectivi, în loc să producă efecte benefice pentru țară, pentru populație, pentru economie, ne vor fi dați și o să facem în loc de pod, doar picioarele la pod, că n-o să fim în stare să terminăm nimic. Gen metroul de la Cluj, care este în PNRR, iar Boc se ceartă încă cu primarii din vecinătate, dacă să meargă până acolo sau nu. Nu ai studii geologice, să vezi ce-i pe dedesubt, nu ai nimic. Dacă în 2026, care nu e poimâine, e răspoimâine, când se termină programul și vine auditul de la Comisia Europeană și vede că tu ai săpat gaura, dar nu ai terminat metroul, te pune să dai toți banii înapoi. Că o să spună că ne-au dat bani să facem metrou, nu găuri. Ghinea s-a sus la Bruxelles și a discutat despre economia circulară, cu regenerare deșeuri. Și când l-au întrebat cum o să cheltuie milioanele de euro, a zis că o să-i dea la ONG-uri ca să facă campanii pentru conștientizarea populației, ca să nu mai arunce deșeuri amestecate”, ne-a mai precizat fostul premier Mihai Tudose.

Cresc taxele și impozitele

Florin Cîțu s-a angajat în fața Comisiei Europene să revizuiască în totalitate sistemul fiscal, pentru a identifica distorsiunile și domeniile care pot aduce venituri, în special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Totodată, va fi înghețat numărul de bunuri și servicii supuse unor cote reduse de TVA (9%) sau foarte reduse (5%) și se va renunța la stimulentele fiscale excesive, în special în cazul impozitului pe profit, impozitului pe venit și CAS.

Ultimele stiri

  • Statele Unite consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne „limitată”
  • AUR: Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară
  • Ciolacu s-a întâlnit cu investitori americani în domeniul energiei
  • Ciucă: „Cota unică nu și-a încheiat aplicabilitatea în România”
  • Cum pot economisi românii mai mulţi bani de la o lună la alta. Greşeala pe care s-o eviţi!
  • Partidele Politice Fantomă strivesc România între măsele
  • Scene şocante la bordul unui avion: un bărbat a început să alerge pe culoar. Ce au făcut poliţiştii (VIDEO)
  • Alege ce citești
  • Ordin pe unitate: ARMATĂ OBLIGATORIE!
  • Actul cu care NU poţi merge la vot! Șeful AEP, mesaj pentru alegătorii români
  • Exit mobile version