AcasăSOCIALBanii din meditații, în atenția inspectorilor ANAF! Incredibil ce cere Fiscul profesorilor

Banii din meditații, în atenția inspectorilor ANAF! Incredibil ce cere Fiscul profesorilor

meditatiiBanii din meditații, în atenția inspectorilor ANAF! Incredibil ce cere Fiscul profesorilor

Elevii ar trebui să plece de la meditații și cu bon fiscal. O nouă măsură menită să aducă bani la bugetul statului este impozitarea meditațiilor.

Astfel, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală spune că dascălii care își meditează elevii ar trebuie să aibă și case de marcat.

Legea îi obligă pe profesorii care fac ore suplimentare în particular să dea bon, dacă sunt plătiţi în numerar. Pentru asta însă, trebuie să aibă o firmă.

Profesorii trebuie să-și declare veniturile din meditații

Instituţia le reaminteşte cadrelor didactice şi oricăror persoane care acordă meditaţii şi obţin venituri din această activitate independentă, că trebuie să se înregistreze fiscal şi să îşi declare câştigurile.

„Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditaţii că au obligaţia de a se înregistra fiscal şi de a îndeplini obligaţiile declarative şi de plată, în condiţiile legii. Veniturile din meditaţii se încadrează în categoria veniturilor din activităţi independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II).

Persoanele care realizează venituri din meditaţii au obligaţia de a depune la organul fiscal Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii, datorate în condiţiile legii, funcţie de situaţia fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declaraţiei)”, a transmis ANAF, potrivit edupedu.ro.

Instituția mai transmite că inspectorii ANAF vor sprijini contribuabilii să se înregistreze fiscal prin depunerea Declarației Unice. În acest caz, oamenii pot suna la ANAF – 031.403.91.60.

author avatar
Andreea Vlad