Cauta

Bani tăiați din fondurile României. Încă 400 de milioane de euro pentru întreținerea refugiaților ucraineni

Au crescut cheltuielile cu refugiații ucraineni

Finanțarea europeană destinată reducerii sărăciei și dezvoltării din România a mai fost ciuntită cu 400 de milioane de euro. Banii sunt destinați acum întreținerii celor aproape 100 de mii de refugiați ucraineni, care au rămas pe teritoriul țării noastre. Culmea este că, în cele 10 luni ale anului 2022, statul român a cheltuit cu ucrainenii 106 milioane de euro, iar pentru 12 luni din acest an, alocarea este de patru ori mai mare.

Cheltuielile cu cetățenii ucraineni cresc în loc să scadă, deși Guvernul susține că a mai redus, din luna iunie, finanțarea pe cap de refugiat. Astfel, dacă din februarie 2022 până în decembrie 2022, statul român anunța o finanțare de 106 milioane de euro, la o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro, pentru anul 2023, finanțarea va fi de 400 de milioane de euro. Banii pentru ucraineni vor fi luați din așa-zisele economii făcute din programele de finanțare europeană destinate cetățenilor români. Potrivit proiectului de hotărâre de guvern privind stabilirea cuantumului, condițiilor și a mecanismului de acordare a sumei forfetare cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, aflat la prima lectură în ședința Executivului, valoarea contractului de finanțare din alocarea Programului operațional Capital Uman 2014-2020 este de 118.427.000 euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 100.000.000 euro. Lansarea apelului s-a făcut abia în luna februarie a acestui an și nu se știe dacă banii au fost recuperați de statul român pentru cheltuielile efectuate anul trecut cu refugiații ucraineni, cheltuieli depășite oricum cu 6 milioane de euro, față de suma stabilită de UE.

Și mai mulți bani

Potrivit informațiior comunicate de către Ministerul Afacerilor Interne privind sumele decontate de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu măsurile imediate acordate cetățenilor proveniți din zona conflicutului armat din Ucraina, este necesară suplimentarea alocării financiare care poate fi decontată pe bază de cost unitar din cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020 cu 400 milioane de euro contribuție UE, astfel încât impactul bugetar asupra bugetului de stat să fie semnificativ redus, susține Guvernul în expunerea de motiove a proiectului de act normativ. ”Suplimentarea alocării financiare care poate fi decontată pe bază de cost unitar din cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020 este efectuată în baza economiilor estimate la nivelul proiectelor finalizate și/sau care se află în derulare la nivelul Programului Operațional capital Uman 2014-2020. În acest sens, se are în vedere modificarea Programului Operațional capital Uman 2014-2020,  prin suplimentarea axei prioritare 9 sau prin crearea unei noi axe prioritare la nivelul programului pentru utilizarea resurselor financiare disponibile din alocarea REACT-EU”, arată Executivul.

Cum s-au făcut economiile

Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, la care Guvernul susține că a făcut economii ca să-i ajute pe ucraineni, cuprinde măsuri dedicate tinerilor care implică furnizarea de servicii personalizate de informare, consiliere și orientare, sprijin în găsirea unui loc de muncă/ plasare pe piața muncii etc., în funcție de abilitățile de bază ale persoanelor vizate,  îmbunătăţirea nivelului de calificare a tinerilor prin participarea la programe de formare personalizată/ de ucenicie / stagii, precum și facilitarea participării pe piața muncii prin încurajarea angajatorilor pentru a crea noi locuri de muncă și prin evaluarea și certificarea competențelor obținute în context formal, non-formal sau informal. Totodată, prin POCU, se finanțau măsurile pentru creșterea ocupării prin încurajarea antreprenoriatului și înființării de întreprinderi, cu accent pe cele cu profil non-agricol din mediul urban, prin acordarea de sprijin financiar persoanelor fizice pentru deschiderea unei afaceri, dar și prin acordarea de sprijin financiar IMM-urilor deja înființate pentru a crea noi locuri de muncă.

Ultimele stiri

  • Marcel Ciolacu, în vizită în zona Petricani a Capitalei, unde Rareș Hopincă își propune să construiască cel mai mare parc al Sectorului 2 și o nouă sală polivalentă
  • Alege ce citești
  • Iohannis – unealta lui Orban, marioneta lui Putin
  • Patinoarul Berceni Arena din Sectorul 4, desemnat să găzduiască Supercupa României la hochei pe gheață
  • Real Madrid nu știe cum să împartă 1 miliard de euro
  • Revoltă în vestiarul lui PSG!
  • Englezii ne-au luat drept țară africană. Ne exploatează resursele, nu plătesc angajații și raportează pierderi
  • Proiectele macheta, rețeta de (in)succes a lui Chirica. Balanișcu: Transform orașul machetelor într-unul al proiectelor realizate
  • Când vom avea alegeri prezidențiale și alegeri parlamentare. Ciolacu a anunțat datele – VIDEO
  • Rușii sunt maeștrii războiului hibrid. Ce face Occidentul, tot fricos?
  • Exit mobile version