Cauta

Bani grei de la buget pentru bunăstarea imigranților

1.800 de imigranți se vor stabili în România

Guvernul va cheltui peste 20 milioane de lei în următorii ani exclusiv pentru bunăstarea imigranților care se vor stabili în România. Aceștia vor beneficia de locuințe gratuite, bani pentru asigurarea existenței, școlarizare gratuită și programe de integrare, costurile fiind suportate din bugetul de stat.

România va avea, de anul viitor, 1.800 de imigranți care vor fi sprijiniți de stat din toate punctele de vedere. Astfel, străinii care au dobândit o protecţie internațională în România vor fi înregistraţi ca persoane în căutarea unui loc de muncă la agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă ori la punctul de lucru în a cărui rază teritorială îşi are reşedinţa străinul respectiv.

Adaptarea serviciilor oferite de Agenția Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă la nevoile specifice beneficiarilor programelor de integrare înseamnă utilizarea serviciilor interpreţilor şi experţilor în activităţile ce vizează creşterea şanselor de ocupare pe piaţa forţei de muncă a străinilor care participă la programul de integrare, inclusiv în traducerea unor materiale didactice necesare în formarea profesională, precum și organizarea de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti a unor programe de formare profesională speciale pentru străinii care au obţinut o protecţie internațională în România.

Totodată, imigranții vor beneficia de locuințe sociale și de acces la sistemul de învăţământ, la activităţile specifice de acomodare culturală, consiliere şi învăţare a limbii române. Dotarea spaţiilor pentru desfăşurarea cursurilor pregătitoare de învățare a limbii române, intensive şi gratuite pentru străinii adulţi, inclusiv rechizitele necesare desfăşurării cursurilor, se va asigura de către Inspectoratul General pentru Imigrări sau organizația neguvernamentală care a pus la dispoziţie aceste spaţii. Manualele necesare desfăşurării cursurilor se asigură gratuit de Ministerul Educației și Cercetării prin inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti.

Bani pentru cheltuieli și chirie

Imigranții vor beneficia de un ajutor financiar de 480 de lei pe lună. În plus, aceștia vor primi de la bugetul de stat 720 lei pe lună pentru plata chiriei, precum și 129 de lei pe lună pe persoană pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere pe perioada sezonului de vară și 164 de lei pe lună pe persoană pe perioada sezonului de iarnă. În cazul familiilor cu doi membri, suma acordată lunar unei persoane pentru închirierea unei locuinţe scade cu 30%.

”În cursul execuţiei bugetului de stat, la o creştere a ratei inflaţiei de cel puţin 5% faţă de ultima lună când s-a efectuat o actualizare a cuantumurilor prevăzute, acestea se majorează cu rata inflaţiei”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern. Autoritățile estimează ca, anual, aproximativ 1.800 de persoane cu protecţie internațională în România să beneficieze de dispozitive de tip card bancar pentru acordarea ajutorului material în cuantum egal celui acordat solicitanților de azil, precum și pentru decontarea costurilor privind chiria și utilitățile.

Potrivit proiectului de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit protecţie internaţională sau un drept de şedere în România, Inspectoratul General pentru Imigrări va pune la dispoziția autorităţilor administraţiei publice locale, spre care au fost orientaţi străinii informații cu privire la aceste persoane, profilul educaţional şi profesional, precum şi drepturile şi obligaţiile lor în România, în vederea facilitării accesului pe piaţa forţei de muncă şi pentru oferirea de sprijin în procesul de integrare în comunitatea locală.

Totodată, consiliile locale vor informa, la cerere, Inspectoratul General pentru Imigrări despre posibilitatea obţinerii unei locuinţe sociale de către străinii care au obţinut o protecţie internațională în România, precum și condițiile aplicabile. Autoritățile administraţiei publice locale vor fi obligate, conform actului normativ, să desemneze un funcţionar public care va monitoriza integrarea străinului în comunitatea respectivă şi va facilita accesul acestuia la drepturile sociale.

Ultimele stiri

  • Noi amănunte în cazul morții Raisei, copila de 2 ani din Dolj. Cine e principalul suspect/Ce povestește bunica fetiței – VIDEO
  • AUR, Smirnă și Tămâie. Magia prin care libanezul Murad se vrea împărat la Mangalia, să-și bage calul troian în Primărie
  • Firea ajunge la 4 procente în spatele lui Nicușor Dan, iar Piedone coboară pe locul 4 și s-ar putea retrage din cursă
  • Gabriela Firea: Foișor e în topul european al spitalelor de ortopedie
  • S-a aflat! Digi nu poate cumpăra – încă – Telekom România. Ce se întâmplă cu tranzacția anului
  • S-a dat alerta pe o stradă din Capitală! Grenadă găsită la vila familiei Andreei Tonciu: „Vă dați seama, dacă nu venea…”
  • Care sunt politicienii în care românii au cea mai multă încredere, conform unui sondaj recent
  • Natura s-a dezlănțuit! Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în zona Moldovei – VIDEO
  • Reţea de trafic cu Ozempic vândut „la negru”. 13 persoane, reţinute de către oamenii legii din București. Detalii incredibile din dosar
  • Comunicat de presă AGRI-EW
  • Exit mobile version