Românii care s-au împrumutat de la bănci vor plăti rate mai mici, de la 1 aprilie 2024. Dar nu cu mult mai mici. De ce? Pentru că indicele IRCC a scăzut, într-adevăr, dar aproape insesizabil.
Diferenţa va fi, deci, de doar câţiva lei.
IRCC, la 5,90%
Indicele a scăzut pentru prima dată după trei trimestre de creştere, aşa că băncile trebuie să actualizeze şi ratele la noua valoare.
„IRCC, indicele în funcţie de care sunt calculate ratele pentru împrumuturile luate după anul 2019, a mai scăzut, dar scăderea nu este una semnificativă, ci de doar 0,07%. Astfel că IRCC a ajuns la 5,90%. Asta se traduce în rate ceva mai mici, dar diferenţa nu e una semnificativă”, conform celor de la Antena 3.
Această ajustare este rezultatul direct al evoluțiilor din piața interbancară din ultimele luni ale anului trecut și este primul semn că presiunile inflaționiste asupra consumatorilor încep să se atenueze. Totuși, este anticipată o ușoară creștere a IRCC până la 5,85% în perioada iulie-septembrie, urmată de o probabila scădere din toamnă.
Rata inflației, tendinţă în scădere
Rata inflației, deși încă peste nivelul dobânzilor, este pe o tendință de scădere, ceea ce sugerează că măsurile BNR de până acum își fac efectul.
În primul trimestru al anului 2024, media zilnică a ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,11%, marcând o distanță tot mai mică față de IRCC și semnalând o posibilă relaxare a politicii monetare a Băncii Naționale a României (BNR).
ROBOR-ul se menţine şi el la un nivel constant. Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 6,05%.