AcasăSOCIALBăncile, spulberate de Curtea Constituțională. Creditele ipotecare pot fi anulate

Băncile, spulberate de Curtea Constituțională. Creditele ipotecare pot fi anulate

Românii renunță pe bandă rulantă la casele luate prin credite ipotecare

Băncile au atacat din nou la Curtea Constituțională Legea dării în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, pe motiv că se aduce o gravă atingere dreptului la libertate economică și libertății comerțului și că împiedică creditorul să-și recupereze creanța în integralitatea sa. În decizia de respingere a sesizării, CCR a considerat că argumentele aduse de bănci sunt inadmisibile, legea în sine stabilind condiții clare în care locuința ipotecată poate fi cedată creditorului, fără să mai fie nevoie de plata restului de debit.

Legea dării în plată a fost una dintre puținele acte normative care a restabilit un oarecare echilibru în riscurile asumate la creditare. De-a lungul anilor, băncile au transferat toate riscurile către debitori, astfel că, la fluctuațiile majore ale pieței, pe timpuri de criză, oamenii s-au trezit cu rate la bancă dublate și cu o valoarea a locuinței cumpărate prin credit ipotecar la jumătate față de prețul plătit. Nemaiputând să plătească, debitorii rămâneau și fără case, și cu datori vânduți la bănci. Anomalia a fost corectată prin lege, iar băncile s-au trezit acum cu zeci de mii de apartamente pe care nu le mai pot valorifica la valoarea inițială a creditului.

Astfel, instituțiile bancare au atacat la CCR legea, invocând faptul că actul normativ aduce o gravă atingere dreptului la libertate economică și libertății comerțului, întrucât intervine în raporturile juridice încheiate între profesionist și consumatori, afectând în mod direct contraprestația la care creditorul este îndreptățit prin încheierea contractelor de credit. Mai mult, modificarea condițiilor economice pe parcursul executării unui contract de credit, condiții care nu sunt sub influența creditorului, nu justifică modificarea obligației esențiale a debitorului, prin lipsirea creditorului de posibilitatea recuperării creanței în integralitatea sa.

Creditorii se victimizează

În ridicarea excepției de neconstituționalitate, băncile arată că instituirea unui anumit prag valoric al fluctuației valutare, respectiv de 52,6%, reprezintă o încălcare a art. 44 și 147 din Constituție, precum și a Deciziei nr. 731 din 6 noiembrie 2019. În același sens, se apreciază că pentru a interveni impreviziunea este necesar ca, pe lângă condiția privind consistența valorică și persistența temporală, să fie îndeplinită și condiția potrivit căreia debitorul să nu fi avut intenția expres materializată de a se angaja în executarea unui risc supraadăugat asociat contractului de credit.

”Nu poate fi considerată impreviziune situația în care obligația de plată lunară înregistrează o creștere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă. Obligația lunară de achitare a ratelor de credit trebuie să reprezinte o abatere majoră de la situația avută în vedere la momentul contractării. Or, având în vedere faptul că debitorii au contractat pentru o perioadă îndelungată de timp, respectiv 20-30 de ani, analiza impreviziunii nu se poate raporta doar la ultimele 6 luni anterioare transmiterii notificării de dare în plată. Fiind o perioadă foarte scurtă de timp, nu se poate concluziona că această creștere a ratelor raportat la dobânda variabilă este una ireversibilă. Prin urmare, reglementarea celor două prezumții absolute de impreviziune este complet deficitară”, mai precizează băncile.

Riscul valutar

Cu privire la consistența valorică a diferenței de curs valutar, CCR a reținut că art. 4 alin. (1 1 ) lit. a) din Legea nr. 77/2016 reglementează o prezumție de impreviziune care valorifică o creștere a cursului valutar de peste 50%, ceea ce reprezintă o abatere de la obișnuitul unor fluctuații valutare. Curtea a subliniat faptul că riscul valutar nu are valențe subiective, ci obiective, astfel că impreviziunea întemeiată pe acesta nu ține seama de tipul sau durata contractului de credit ori de percepția ulterioară sau în timp a debitorului/creditorului.

Ceea ce contează este ca legea să prezume că un risc valutar de o anumită consistență nu a putut face obiectul in concreto al unei previzionări de către niciuna dintre părțile contractului, trecând dincolo de puterea de prevedere a acestora. Nu este rolul Curții Constituționale să clasifice contractele de credit în contracte pe durată scurtă, medie sau lungă, în funcție de care să stabilească un anumit regim juridic sub aspectul reținerii impreviziunii și astfel să impună ea însăși anumite praguri pentru consistența valorică a diferenței de curs valutar. Cu privire la consistența temporală a diferenței de curs valutar, Curtea a reținut că menținerea pe o durată de 6 luni a diferenței de 52,6% dintre cursul actual și cel existent la data încheierii contractului de credit relevă un caracter constant, continuu, ireversibil al fluctuației, care nu este una temporară/circumstanțială/particulară. ”Nu este rolul Curții să stabilească dacă această perioadă trebuia să fie mai mare, ci doar să se asigure că este o perioadă rațională și care previne arbitrarul”, a conchis CCR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
59.396 afisari

11 COMENTARII

  1. Cu creditorii mai e cum mai e dar cea mai mare anomalie o constituie recuperatorii de creanțe. Un procent imens din creditele cumpărate pe nimic ori cesionate sunt datorii deja prescrise. Cunosc persoane care au revenit în țară după criza din 2008 pentru că nu mai aveau de lucru și nu își mai puteau plăti creditele, iar acum în 2024 au fost căutați de recuperatorii de creanțe care au cumpărat pe nimic datoriile acestora. Culmea este că foștii debitori, după poprirea declanșată, au aflat că datoriile lor fuseseră prescrise din toamna anului 2020 în țara în care contractaseră creditul, însă n-au făcut nimic pentru a contesta poprirea și s-au trezit plătitori de datorii prescrise. Efectiv s-au speriat la primirea telefonului sau a scrisorii de la recuperatori și n-au reacționat. Acum sunt în proces de contestare a popririi cu recuperatorii însă îi costă mult mai scump procesul.

    • Corect, dar recuperatori nu vor să discute, nu vor să lase din datorie, nu ai prezentat cu cât au cumpărat cesiunea cam 0,37 centi pentru fiecare euro, este valoarea de cumpărare, că sa nu mai zic , toți executori judecătorești au cont în Malta, acolo iei încasează bani la negru, 6,5% din suma încasată,

  2. Bancile vor si cu slanina in pod si cu sacii plini de faina, ca sa nu zic versiunea cealalta a zicalei. Pai imobilul este garantia creditului! Asa cum tu banca le-ai spus celor care au luat credite in valuta (mai ales la franci elvetieni a fost problema) ca sa isi asume cresterea cursului valutar, la fel si tu banca trebuie sa iti asumi ca imobilul este garantia si ca daca omul nu mai poate sa plateasca atunci tu banca trebuie sa executi garantia SI ATAT, adica fara sa mai urmaresti omul ala sa-i ceri bani pana cand ajunge pe lumea cealalta, ca DEJA ti-a platit un AVANS SI un anumit NUMAR DE RATE PESTE valoarea garantiei care este imobilul!

  3. Sa intre și în IFN-uri, au aceleași dobânzi că și înainte, deși s-a pronunțat o lege creditul sa nu depășească dublu la rambursare. Exemplu Credius, credit de 4900 rambursare 27000 lei. Poprire pe salariu 31000 lei prin recuperatorii Fino Pro. Deja am făcut sesizare la ANPC cu toate documentele necesare.

  4. Băncile sunt cămătari adevărați care beneficiază de protectia statelor.Daca depui la bănci o sumă de bani primești o dobândă total nesemnificativă.Daca împrumuți de la bănci plătești dobânzi și comisioane astronomice de zici că pentru fiecare debitor,banca respectiva are un angajat care se ocupa minut de minut de gestionarea creditului.In plus,deși suntem în UE,o bancă x va acorda credite cu dobânzi mici in occident și cu dobânzi triple in România.Iar mumia de Isărescu face totul pentru maximizarea castigurilor băncilor pe spinarea românilor.Chiar mă surprinde în mod plăcut atitudinea și soluția CCR!

  5. Plătești ani de zile ,te execută silit , îți vinde casa și tot dator rămâi pe viață

  6. Plătești ani de zile ,te execută silit , îți vinde casa și tot dator rămâi pe viață

  7. Unde mai pui ca tot noi trebuie sa « salvam » bancile, in cazul in care dau faliment!

  8. Cei mai nenorociți de pe planeta: bancherii!!

    Sunt niste cămătari ordinari! Toată dinastia de cămătari JP Morgan, Rockefeller și Rothschild.

    Împuțiții au terminat toată planeta. Toate teritoriile și cetățenii sunt sclavii bancherilor! Au fost făcuți sclavi cu ajutorul guvernelor lor rele!

    Praful sa se ia de voi!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger