AcasăSOCIAL“Bancherii vor doar profituri, nu se gândesc la oameni”

“Bancherii vor doar profituri, nu se gândesc la oameni”

Aceste cuvinte ale lui Marco Oliveira, un grafician în vârstă de 50 de ani din Portugalia, subliniază o profundă nemulțumire în Europa: oamenii se plâng de lipsa de rentabilitate a economiilor lor, în ciuda ratelor de dobândă în creștere.

Bancherii obțin mai mulți bani din împrumuturi decât plătesc pentru depozite

La rândul lor, economiștii europeni se plâng de faptul că băncile  s-au grăbit să crească ratele la creditele ipotecare pe măsură ce Banca Centrală Europeană și-a majorat rata de referință, dar au fost foarte lente în ceea ce privește dobânzile pentru conturile de economii.

Pentru a reduce inflația, BCE a majorat ratele de mai multe ori începând cu iulie 2022.

Potrivit creditorului olandez ABN Amro, media depozitelor în zona euro în luna iunie a acestui an a fost de 47% – ceea ce înseamnă că doar jumătate din creșterea totală de 4,25 puncte procentuale a ratelor dobânzilor BCE a fost transferată către deponenți.

BCE a majorat dobânda de referință de la -0,5% la 0%. În prezent, rata se situează la 3,75%. Prin urmare, de la acea primă majorare, rata principală a BCE a crescut cu 4,25%.

Cu toate acestea,  media depozitelor în cele 20 de țări care au moneda euro maschează diferențe puternice între aceste națiuni: în Croația este de 12%, iar în Cipru 30%. 32% în Portugalia, 73% în Franța și 62% în Italia.

Chiar dacă țările  sunt supuse acelorași decizii de politică monetară, oamenii nu se bucură de aceleași randamente pentru depozitele lor.”Există, într-adevăr, unele discrepanțe în Europa”, a declarat Marta Ferro Teixeira, analist la ABN AMRO.

S&P Global a comparat sumele pe care băncile din zona euro le transferă acum cu cele înregistrate în 2005, când BCE a intrat ultima dată într-un ciclu de creștere a ratei dobânzii. Concluzia a fost că băncile finalizează acum mult mai lent această sarcină.

Nicolas Charnay, analist principal de credite la S&P Global, a citat câteva motive care stau la baza acestei discrepanțe. În cadrul unui interviu acordat CNBC, el a precizat că diferențele dintre nivelurile de lichiditate ale băncilor și diferitele grade de concurență de pe piață au un impact asupra ofertelor pentru clienți.

Având în vedere ratele scăzute oferite la depozite, unii investitori de retail au căutat investiții mai atractive în altă parte.

Mai important, creditorii nu vor să  atragă mai multe economii de la clienți, iar fără concurență în sector, ratele oferite deponenților nu vor crește semnificativ.

Datele colectate de S&P Global arată că, în ultimul sezon de raportare pentru 25 de bănci din Europa, 19 au raportat creșteri de la un trimestru la altul ale veniturilor nete din dobânzi. Un venit net din dobânzi mai mare înseamnă că băncile obțin mai mulți bani din împrumuturi decât plătesc pentru depozite.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
217 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament. Momentul încăierării dintre deputații Florin Roman şi Dan Vîlceanu – VIDEO

La destul de scurtă vreme după ce s-a aflat despre scandalul din Parlament și despre incidentul violent în care au fost implicați doi foști...

Susținere totală pentru construirea noului Stadion Dinamo: Rareș Hopincă: “Primăria Sectorului 2 se va implica în dezvoltarea infrastructurii pentru sport!”

Candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 2, Rareș Hopincă, împreună cu premierul, Marcel Ciolacu, președintele COSR, Mihai Covaliu, președintele CS Dinamo, Ionuț Popa, și președintele...
proger