AcasăSOCIALBanca Mondială ia apărarea polițiștilor. Pensiile militare rămân în forma actuală

Banca Mondială ia apărarea polițiștilor. Pensiile militare rămân în forma actuală

Concluzia experților Băncii Mondiale a fost aceea că, orice schimbări s-ar aduce Legii pensiilor militare, acestea nu vor scădea cheltuielile bugetare. Astfel, recomandarea a fost să se aplice în continuare Legea 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, schimbându-se doar perioada de referință pentru calculul pensiei de la șase luni la 12 luni, așa cum este prevăzut în proiectul de lege de la Senat.

Banca Mondială a pus punct discuțiilor din spațiul public despre pensiile militare, arătând că nicio modificare a legii nu va aduce economii la buget. Astfel, recomandarea Băncii Mondiale a fost să rămână Legea 223/2015, așa cum este acum, cu aplicarea perioadei de referință pentru calculul pensiei de 12 luni, față de șase luni.

”Concluzia experților Băncii Mondiale a fost că schimbările preconizate de o aplicare a unor modificări, cum ar fi baza de calcul 45% sau 65%, nu sunt de natură a diminua cheltuielile bugetare până în 2070, decât în foarte mică măsură, diminuări care vor fi acoperite de acțiuni în instanță, generate de schimbarea formulei de calcul. Legea 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, plafonează pensia la media netului. Pensia unui polițist, jandarm sau militar este la 58,5% din ceea ce a realizat pe brut. Tot Legea 223 mai definește un criteriu din ceea ce vrea Uniunea Europeană, și anume stagiul minim de vechime, care este 25 de ani”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Acesta arată că, deși se tot spune că au crescut cheltuielile cu pensiile militare, acest lucru a fost cauzat de creșterea pensionărilor din sistem, nu de majorarea cuantumului pensiei.

”Polițiștii vor să rămână în sistem, dar dacă ies unii și alții și vorbesc de fel de fel de propuneri, normal că se sperie și se pensionează la termen. Le-am cerut celor din Guvern să nu mai comunice public defectuos, pentru că pleacă oamenii și se pierd polițiști cu experiență. Degeaba ne aduc angajați noi în sistem, că nu câștigăm nimic”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Vârsta de pensionare, 60 de ani

Potrivit raportului Băncii Mondiale, la început, Legea 223/2015 prevedea un procent de 80% pentru militari, care a fost ulterior redus la 65%. Baza de calcul a fost, de asemenea, revizuită pentru a include doar componentele permanente ale soldei, în timp ce participanții la planul de pensii militare au început, de asemenea, să plătească contribuții (calculate la toate componentele soldei). În cele din urmă, regula de indexare a fost schimbată în indexarea cu rata inflației, împreună cu pensiile din administrația publică (cu excepția magistraților). ”Legea 223/2015, a pensiilor militare de stat, modificată ultima dată la 18 decembrie 2021, prevede că rata contribuției plătită de angajați este de 25%. Vârsta de pensionare este 60 de ani și 25 de ani de vechime totală în muncă, dintre care cel puțin 15 ani de serviciu militar. Pensia este compusă din 65% din baza de calcul pentru perioada necesară (25 de ani), plus/minus 1% pentru fiecare an suplimentar sau lipsă, cu un maximum de 85%.  În general, pensia este indexată cu rata inflației. Pensiile mai mici de 2.500 de lei la 31 decembrie 2021 au primit o bonificație de 10%. Nu este clar ce se întâmplă după 2022 pentru cei cu pensii mici”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

S-au redus pensiile militare

Majoritatea cheltuielilor proiectate pentru pensiile de serviciu din România în 2019 (58%) au fost pentru pensiile militare, iar ponderea acestora a fost proiectată să crească la 73% până în 2040. Cu toate acestea, numărul beneficiarilor militari era de numai 20% din totalul beneficiarilor de pensii de serviciu în 2019, susține Banca Mondială. Și totuși, modificările la planul de pensii militare care au avut loc în perioada 2015-2019 vor avea un impact pe termen lung, având ca rezultat scăderea treptată a cheltuielilor cu pensiile militare ca pondere în PIB și, în timp, reducerea nivelului prestației în comparație cu prestația medie din sistemul general de pensii. În 2019, prestația medie a pensiilor militare a fost de peste 3 ori mai mare decât prestația medie din sistemul general de pensii. În 2022, însă, raportul s-a redus la 2,4 ori, a semnalat Banca Mondială.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.824 afisari

70 COMENTARII

  1. Trebuie desființate TOATE PENSIILE SPECIALE!!! Vârsta de pensionare la milițienii activi de minim 60 iar birocrații la 65!

    IAR MIZERIA DE BANCĂ MONDIALĂ SĂ PLĂTEASCĂ DE LA EA PENSIILE HAITELOR MILITAURIZATE!!!

  2. Barbu si Constantinescu mergeti ba la canal sau la mina sa puneti mana pe lopata si tarnacop si sa infatuiti democratia voastra prin munca silnica ca doi zilieri ce sunteti🤫🤫🤫🤫

  3. Nu pleacă câinele de la măcelărie !Aia care dorm în cizme și în robe pe bani bani nu or pleca să iși rupă spinările pe șantiere în Occident !!!!

    • Înainte de a „dormi în cizme” au făcut o școală, nu că tine. Dacă erai vreun valoros, nu doar un îndoctrinat de gen, fara tata și mama, ci cu părinți 1 și 2, făceai și altceva nu doar salahor in construcții. Meseria de constructor este de toată stima, dar nu pentru cretinei că tine!

  4. … iar ale magistraților rămân așa cum ‘este’. Off-toipic : de ce ne le propune Macron francezilor idiosincrazia :’ pensionare la 70 de de ani ‘ ? Notă : PNRR-ul este de spolierea Romăniei.

  5. @ „maxtor” „se recomandă”, în alte comentarii, „spermatozoid fecundator”, ?

  6. Varul meu primar, adica baiatul sorei mamei mele este cu doi ani mai mare si obisnuiam sa ne uitam la filmulete porno de care ne amuzam si atat! Nimic altceva, mai ales ca asta o faceam noaptea pe furis in camera unde si dormeam! Radeam pe infundate ca sa nu afle.familia. Ei bine, de data asta, fiind singuri, ne-am repezit amandoi sa vedem filmulete cu sex, cu pozitii si scule de barbat, stiti si voi! Dupa un timp, nebunica asta de varu meu, ma intreaba razand
    Ia zi, tu te-ai epilat?
    Am balbait ca sa ma dau mare, un da, bineinteles!
    Imi arati?, continua el. Uite la mine deja arata ca o padure! Pur si simplu si-a dat jos pantalonii si mi-a aratat scrotul si flocii numerosi de care era tare mandru.
    Tremurand, am dat si eu pantalonii jos ca sa ii arat.
    Uau, dar tu o ai mai mare decat a mea si vad ca nu este sculata! Cat este de mare cand se scoala?
    Nu am stiut ce sa zic si el mi-a zis
    Vrei sa vedem cat se face de mare, ma lasi? In clipa urmatoare era cu mana pe ea si o freca usor! Ma masturbasem de multe ori, dar acum era o alta mana pe a mea si a inceput sa imi placa, asa ca repejor s-a facut beton! Il vedeam cat de tare se bucura sa mi-o frece si asta imi placea din ce in ce mai tare.
    Ooooo, ce mare si buna este, ce minunatie ai, deja nu mai ma pot abtine si vreau sa ti-o iau in gura, ma lasi?
    Nu am apucat sa-i raspund ca deja o inghitise aproape toata! Era o senzatie noua pt mine, ceva grozav care ma excita foarte mult si instinctual i-am pus palmele pe cap si am inceput sa il ii rup gura din ce in ce mai adanc.

  7. @ Au ăștia la MAI vreo „chestie” la contractele de achiziții de pistoale radar și apariția unor accidente rutiere , unele cu victime, mai puțin „justificate”, ? Vreo chestie pe deformarea spațiului și de „proiectare” de „spermatozoizi” auto, ?

  8. @ Huidu, Iorulescu Jr. , alții, au prins „chestii” d’astea, cu, „trasee” de la rutieri, ?

  9. Sa va iau la toți ce a ști mai bun prin casa de sex feminin de labagii dracului că numai comentariile ăstora de la spitalul de nebuni sunt aici pisamas pe ochii voștri sa numai vedeți sa scrieți

    • @Gogu de la filatura ..futuva in gura 2023-03-23 12:57 12:57:29
      GIGI DE LA SCULARIE….OMUL MORT SI DRAMBA VIE…
      CE SA FIE CE SA FIE….OMUL MORT SI DRAMBA VIE….DAR MAI RAU BATUT DE SOARTA…OMUL VIU SI SCULA MOARTA

  10. @Deci, e vreo chestie de la folosirea pistoalelor radar și apariția de „spermatozoizi”, la circulația rutieră , ?

  11. nu e despre „penzii speciale” ci despre P>N>N>R:

    -ai bani din pnnr
    deci poti sa faci/ceri/iei credit,

    Europa ne-a dat un mic ajutor pentru indatorare!
    („facerea de bine…”)

  12. TREBUIE FACUT SI IN ROMANIA CEEA CE SE FACE NORMAL IN LUMEA CIVILIZATA.
    TREBUIE INTERZISE CUMULARILE DE PENSII CU SALARII BUGETATE . TREBUIE INTERZISE CUMULARILE DE MAI MULTE PENSII CUM E CAZUL lui Melescanu care primeste lunar peste 1 milion de lei . JUDECATORII , PROCURORII, POLITISTII NU POT FI CU PENSIE DE SERVICIU SI in acelasi timp AVOCATI (aparatorii hotilor si banditilor).

  13. Am fost prostiti de ziaristi! Conform L. 8/2006, ziaristii si alti creatori (muzicanti, balerini, scriitori etc.) beneficiaza de pensie speciala de +50% adaugata la pensia de drept. In timp ce toti papagalii se arunca pe militari ca au pensii speciale, ziaristii ne-au dat …uie.

    Turcescu, Chireac, Ghinea de la USRcare a fost si el ziarist, A. Cretulescu etc. care ataca pensiile militarilor ca ar fi speciale, ei insisi au pensii speciale!

  14. Foarte simplu. Cine se isterizeaza cu desfiintarea pensiilor speciale, sa le desfiinteze la pachet cu interdicțiile specile. Altfel primii devin nu doar smecheri, ci si puțin naziști! Că nu merge și cu sula în cour, și cu capu’ în rai!

    Așadar, să se taie pensiile speciale, dar să aibă drept să candideze și magistrații, polițiștii, militarii, să aiba și ei drept de grevă, să muncească cu ora și militarii și să stea și ei acasă după ora 16.00 chiar daca e cutremur sau război etc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger