AcasăSOCIALBanca Centrală Europeană pune STOP preţurilor din energie. Inflaţia, la cote alarmante!

Banca Centrală Europeană pune STOP preţurilor din energie. Inflaţia, la cote alarmante!

energia electricaBanca Centrală Europeană pune STOP preţurilor din energie. Inflaţia, la cote alarmante!

Salvarea europenilor în privinţa preţurilor la energie ar putea veni din partea Băncii Centrale Europene. Aceasta ar putea fi nevoită să intervină dacă preţurile energiei vor continua să crească, pentru a tempera inflaţia, a declarat sâmbătă Isabel Schnabel, membră a consiliului de administraţie al instituţiei.

Inflaţia din zona euro a atins un record de 5% lunile trecute, fiind de peste două ori ţinta de 2% a BCE.

BCE nu mai poate ignora inflaţia galopantă

Tranziţia ecologică prezintă riscuri pentru inflaţia pe termen mediu. Creşterea preţurilor la energie poate necesita o abatere de la o politică de ignorare”, a spus Schnabel într-un discurs.

Schnabel a spus că există două scenarii în care BCE ar trebui să schimbe politica. Primul este dacă preţurile ridicate ale energiei se transferă către alte sectoare ale economiei şi modifică comportamentul de stabilire a preţurilor.

”Până acum, totuşi, nu există semne de efecte mai ample de rundă a doua. Creşterea salariilor şi cererile din partea sindicatelor rămân relativ moderate”, a argumentat Schnabel.

Inflaţia a adus un nou record în UE

Datele preliminare au arătat vineri, 7 ianuarie, că rata globală a inflației la nivelul UE a ajuns la 5% pentru luna decembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Cifra reprezintă cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată și urmează recordul istoric din noiembrie, de 4,9%. Creșterea s-a datorat în principal creșterii prețurilor la energie.

Economiștii susțin că pandemia și inflația se numără printre cele mai mari riscuri pentru performanța economică în 2022.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation) în zona euro, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 2,6% în ritm anual. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

author avatar
Andrei Ștefan
392 afisari

4 COMENTARII

  1. Boli ,saracie, revolte ceva nu e in regula .Mă întreb dacă nu cumva sa pus la cale multe junghiuri care apasă tot pe cei care au fost săraci sa Ramona la același nivel de sărăcie daca nu mai accentuat .Cine îi controlează pe cei care aruncă bani pe piata dar care rămîne rămîne tot la iei că la noi nu ajung. Sau dat 10% la pensionari dar se pregătesc măriri speciale la alții de 20% ceva miroase urit . Ne mai mirăm de au inceput revolte ?Au inceput acolo unde bărbații mai au ceva in pantaloni și nu vor sa se lase prostiți de găști care sub pretextul de patrioți jefuiesc și fură la nesimțire .Nu e bine deloc și sunt singurii responsabili de râul care bănuiesc că se va extinde .

    • Crizele (războaie, răscoale, plandemii, foamete…) pe lîngă că au fost toate plănuite par a fi ciclice; două-trei crize pe generație.
      Toate au avut menirea de a impune O Nouă Ordine Mondială.

      • Trebuia să scriu
        O Nouă Ordine Locală, Regională sau Mondială.
        După Ciuma Bubonică, nu a fost nici atunci nici o molimă, în peninsula Italia au mutat oamenii de la sate (paganus în latină) în orașe, au legalizat cămătăria, au impus creditul, s-au făcut latifundi.

        • Adevărul este că decât să mor de foame în chinuri și pe stradă fără adăpost, că mi-a luat statul casa din cauza facturilor la curent și gaz, aș prefera mai degrabă să pun mâna pe par, să merg peste guvernanți cu speranța că, chiar dacă nu obțin nimic de la ei, măcar un jandarm îmi trage una cu patul puștii după cap și scap de chinuri. Omoarte rapidă este de preferat uneia în chinuri.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger