AcasăSOCIALBâlbe în sistemul de urgență. Medicul ars putea fi tratat la Iași

Bâlbe în sistemul de urgență. Medicul ars putea fi tratat la Iași

Ministrul Tătaru nu își asumă nicio responsabilitate în cazul de la Neamț

Sistemul medical de urgență și-a dovedit din nou ineficiența. Medicul ATI care a suferit arsuri grave în incendiul de la spitalul din Piatra Neamț putea fi tratat în unitatea de mari arși de la Iași. Însă, din cauza indeciziilor și bâjbâielilor, pacientul trecând prin Iași și prin București, s-au pierdut ore prețioase.

Medicul Ioan Cătălin Denciu, eroul care a intrat în flăcări ca să-și salveze pacienții, devine, iată, o altă dovadă a sistemului haotic de gestionare a urgențelor. Faptul că ministrul Tătaru a afirmat că victima îi era prieten și fost coleg de facultate nu a schimbat cu nimic lucrurile, poate doar a crescut procentul de 40% arsuri pe suprafața corpului la 70% în declarațiile ulterioare transferului la Bruxelles. Foarte important este că la Iași, acolo unde pacientul a fost transportat inițial, acesta putea fi internat într-o secție de mari arși ultramodernă, inaugurată anul trecut, unde au fost investite opt milioane de euro. Mai mult, spitalul a confirmat, la solicitarea unui secretar de stat din Ministerul Sănătății, că a pregătit un pat pentru medicul din Piatra Neamț. Nu se știe însă de ce pacientul a fost dus întâi la Iași, după care a fost transferat la Spitalul Floreasca din Capitală pentru ca apoi să fie transferat la Bruxelles, știindu-se faptul că, în aceste cazuri, orice încăpere în care intră poate fi generatoare de infecții nosocomiale. Și la Timișoara exista un centru de mari arși ultraperformant, ultimul loc din cele cinci ocupându-se cu puțin timp înainte de accidentul din Piatra Neamț, însă pe cei de acolo nimeni nu i-a întrebat dacă au locuri.

”Noi îl puteam primi”

Managerul Spitalului ”Sf.Spiridon” din Iași, unde se află unitatea funcțională de mari arși, me spune că aici au fost tratați cu succes numeroși pacienți cu arsuri grave. ”Avem 5 paturi pentru mari arși, 5 săli de operație, 5 paturi pentru terapie intensivă intermediară și 10 paturi pentru arsuri mici și medii, maxim 20% din suprafața corpului. Am tratat pacienți cu arsuri de 80% și au scăpat cu viață. Eu am fost sunat în noaptea respectivă de către un secretar de stat din Ministerul Sănătății care m-a întrebat dacă avem loc și i-am confirmat că avem un pat gol. Dar decizia s-a luat la nivel central și victima a fost transportată în Belgia. Noi îl puteam trata, asta vă pot spune”, ne-a declarat dr.ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului ”Sf. Spiridon” din Iași.  De precizat faptul că, prin programul Băncii Mondiale și cu sprjinul ambasadei Franței și al centrelor de profil din Franța, la începutul anului 2019, 5 cadre medicale de la centrul de mari arși din Iași au beneficiat de stagii de pregătire în domeniu în centre de mari arși din Franța. Totodată, centrul de la Iași a beneficiat, ulterior operaționalizării, de expertiza reprezentanților centrelor de specialitate din Franța.

Contaminat cu Covid

Europarlamentarul dr.Tudor Ciuhodaru ne spune că medicul ATI ars la Piatra Neamț fusese infectat cu Covid, având în vedere că, la momentul incendiului, purta combinezonul de protecție. Este posibil ca acesta să fi fost unul dintre motivele pentru care a fost transferat în Belgia, pe lângă faptul că s-a dorit ca acesta să beneficieze de cel mai bun tratament posibil, susține dr.Tudor Ciuhodaru. ”La transferul pacientului lucrurile puteau fi făcute foarte simplu. Victima ar fi trebuit stabilizată la Piatra Neamț, că acolo au chirurgi plasticieni, au computer tomograf, nu era tot spitalul distrus, ci doar un salon de Terapie Intensivă. Apoi trebuia trimis cu ambulanța la Bacău, că făcea mai puțin de 30 de minute, nu la Iași, unde l-au dus. Iar de la Bacău trebuia să-l aștepte o aeronavă militară cu care pleca direct la Bruxelles. Câștiga astfel cel puțin câteva ore și nu mergea, ca în <<Moartea domnului Lăzărescu>>, de la Neamț la Iași, de la Iași la București și de la București la Bruxelles, cu toate bacteriile din spitalul din Capitală”, ne-a precizat dr.Tudor Ciuhodaru.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
310 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger