AcasăSOCIALBăieții deștepți au cumpărat energie de la Hidroelectrica și o vând mai...

Băieții deștepți au cumpărat energie de la Hidroelectrica și o vând mai ieftin decât compania de stat

Hidroelectrica a fost detronată de compania care a primit cadou 50% din acțiunile statului la reactoarele modulare

Hidroelectrica nu mai are cel mai mic preț la vânzarea energiei electrice. Locul a fost ocupat de o firmă care a cumpărat energie hidro de la compania de stat și o vinde acum mai ieftin, ceea ce pare cel puțin ciudat. Firma care face concurență Hidroelectrica este cea care a obținut, într-un mod pe care autoritățile nu au reușit să-l explice, jumătate de acțiunile companiei care va deține reactoarele modulare americane, venind la schimb doar cu terenul.

Nova Power & Gas, o companie din Cluj, a reușit să detroneze compania de stat Hidroelectrica de pe primul loc în clasamentul celei mai ieftine energii vândute pe piață. Astfel, în ofertele pentru București, prețul oferit de Nova Power & Gas este de 0,75 lei/kW, în timp ce tariful Hidroelectrica este de 0,76 lei/kW. Totodată, în Hunedoara și în Timiș, oferta Nova Power & Gas este de 0,74 lei kW, iar la Hidroelectrica, de 0,75 lei/kW. Pentru celelalte zone din țară, tarifele sunt aceleași și la Nova Power & Gas și la Hidroelectrica, de 0,80 lei kW în Cluj și Maramureș, de 0,87 lei kW în zona Olteniei sau de 0,86 lei în Prahova și în Vrancea. Tarifele diferă în funcție de tarifele operatorilor de distribuție din țară, cele mai mari fiind practicate de Distribuție Oltenia SA și de Electrica Distribuție Muntenia Nord.

De altfel, clienții s-au plâns de faptul că Hidroelectrica a majorat tariful cu circa 10 bani pe kW în toate regiunile țării, însă se pare că majorarea s-a produs la companiile de distribuție. Revenind însă la compania Nova Power & Gas, aceasta vinde energie cumpărată de la Hidroelectrica și, cu toate acestea, reușește să aibă oferte sub cele ale companiei de stat și oferte egale cu ale acesteia. În toate ofertele de preț detaliate, prețul energiei la Nova Power & Gas este de 0,27604 lei, iar al Hidroelectrica este de 0,28404 lei. Deci să înțelegem de aici? Că Hidroelectrica a vândut energie sub prețul de producție companiei Nova Power & Gas? Sau că adaosul comercial al Hidroelectrica este mai mare decât cel al Nova Power & Gas?

Se compensează la consum

Tariful Nova Power & Gas ar putea fi totuși o capcană pentru consumatori. Și asta pentru că Hidroelectrica este singura companie care a anunțat că prețul de vânzare a energiei electrice este valabil pentru orice cantitate consumată, fără plafoanele de consum de 100 kw sau 250 kW, peste care, la ceilalți furnizori, se schimbă prețul, conform ordonanței Guvernului de plafonare a prețurilor energiei electrice. Nova Power & Gas ar putea câștiga de două ori: o dată prin compensarea primită din bugetul statului pentru cantitățile ce depășesc 100 kw pe lună și a doua oară prin tarifele mai mari percepute la depășirea unui consum de 250 kW pe lună. Interesant este că Nova Power & Gas este singura companie din țară care a contractat 100% energie hidro, în condițiile în care niciun furnizor nu a reușit să obțină energia ieftină de la Hidroelectrica în proporție mai mare de 49%. Și asta pe fondul unei scăderi accentuate a energiei pusă la dispoziție de Hidroelectrica pe piața reglementată. De remarcat că Nova Power & Gas se ocupă de distribuția, furnizarea și producția de energie electrică, însă la producție, în portofoliu, nu are decât energie fotovoltaică.

Tranzacții dubioase

La sfârșitul lunii septembrie 2022, Nuclearelectrica anunța lansarea RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița. Elementul frapant era acela că noua companie era deținută în părți egale de compania de stat Nuclearelectrica și compania privată Nova Power & Gas SRL. De atunci și până în prezent, autoritățile nu au fost capabile să răspundă cum de o companie strategică din sectorul nuclear a fost cedată, în proporție de 50%, unei firme private, a cărei singură contribuție era terenul pe care ar urma să se construiască reactoarele modulare. Mai ales că valoarea investiției preconizate pentru aceste reactoare depășește 9 miliarde de dolari, iar banii vor veni din împrumuturi contractate de statul român.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.