AcasăSOCIALBacşişul, o bătaie de cap în HoReCa. Când e pericol să fie...

Bacşişul, o bătaie de cap în HoReCa. Când e pericol să fie considerat salariu şi impozitat ca atare

horeca

Impozitarea bacșișului continuă să stârnească multe controverse, atât în ce privește modul în care se face fiscalizarea, cât și aplicarea efectivă a legii. O întrebare firească a reprezentanților HoReCa este ce se întâmplă când clientul lasă, la plecare, bacșiș cash pe masă.

De la 1 ianuarie 2023, a intrat în vigoare legea care prevede impozitarea bacșișului cu 10% în baruri și restaurante. Bacșișul este trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal, iar consumatorii pot plăti chiar și cu cardul.

Dacă e mai mare de 15%, poate fi considerat salariu

Potrivit noii reglementări, dacă bacșișul depășește 15% din nota de plată, trebuie declarat ca salariu și impozitat ca atare.

Bacșișul de până la 15% din notă este impozitat cu 10%, iar angajații vor primi doar 90% din suma colectată, însă legea nu precizează cum se împart banii din bacșiș între angajații restaurantelor.

Cash-ul, mai greu de fiscalizat

Specialiștii atrag atenția că potrivit noii legislații, bacșișul care depășește 15% din consumație, ar putea fi considerat venit salarial. Bacșiș peste limita de 15% nu ar fi legal acordat, așa cum nu era legal acordat bacșișul în orice cuantum până la data de 1 ianuarie 2023.

Clientul alege acum nu doar cât, ci şi în ce formă plăteşte bacşişul. E posibil să vrea să plătească totul pe card, dar e posibil ca în continuare să achite nota cu cardul şi bacşişul să îl lase cash. În acest caz, trebuie făcut un bon separat pentru bacşiş,” a declarat Dragoş Petrescu, fondatorul fondatorul unui mare lanț de restaurante.

author avatar
Andrei Ștefan
512 afisari

13 COMENTARII

    • Treaba cu tipsul egal la ospatari cu bucatarie e pfff. Ma fac bucatar, voi avea salariu dublu sau aproape dublu, program mai mic cu câteva ore pe zi și taxi decontat.( Si nu spun ca e ușoara meseria asta) Este normal sa ai un procent decent catre bucatarie,bar, runner, picol, host(daca e cazul) si atat.SI ATAT. Mai scriu odata…SI ATAT!!!E ca și cum un farmacist face egal comisionul din vanzari cu chimiștii care au făcut medicamentele. Ospatarii si barmanii( pe club, bar sau pub , etc.)sunt cei care au contact direct cu clienții, au salariile cele mai mici dintr-o locație exact pentru a fi motivati sa facă bacsis si exact motivația aceasta aduce angajatorului mai mulți clienți, mai mulți clienți=mai mulți bani pentru angajator. Mai mulți bani=are angajatorul de unde sa mărească salariile acolo unde este nevoie și unde se simte mai mult munca depusa. Are și de unde sa angajeze suficient personal. Sau astia de își rup spatele, picioarele și au multe ore de program trebuie sa facă atat de mult bacsis încât sa acopere lacune in alte salarii ale altor angajati… sau mai rău…alti angajati care nu au treaba cu servirea clienților?! Intreb pentru un prieten…

  1. Ma, da de ce ne facem noi atatea probleme pe tema bacsisului asta. Apropo, de bacsis. De ce ar trebui sa-l dam. Ce sarcini are ospatarul. Sa -si faca meseria ca eu sa fiu multumit si sa revin si alta data. N-am nevoie de periat pe spate, de conversatie pe nu stiu ce tema, nu. Atunci de ce mai trebuie sa-i dau bani in plus pentru ca-si face meseria corect. Eu, de exemplu sant strungar. Ai venit, mi-ai comandat o piesa si-ti spun ca te costa atat. Obligatia mea este sa ti-o execut corect, ca data viitoare sa mai vii cu alte comenzi, deci sa fii multumit. Niciodata nu mi-a trecut prin cap ca clientul ar trebui sa-mi dea bani in plus ca mi-am facut treaba. Si atunci intreb. Ospatarii, de ce ??? Sa nu-mi veniti cu scuipatul in mancare, etc. ca unitatea este a cuiva care trebuie sa fie atent. Ca se face si-n alte tari ??? Da, dar nici acolo nu cred ca au explicatii plauzibile. NOI ???

      • Adica, noi proletarii, mirosim a vazelina. Nu avem ce cauta in restaurante, unde merg doar cei care-si ascund baliga dintre degete in ”opinci” scumpe. Asta a adus societatea ”noua”. Dispret total fata de munca. Bravos natiune. Bine ati ajuns. Te intreb insa ”intelectualule”, cu nume de pe imas, cu ce vei plati bacsisul cand ”proletarul” de bunicu-tau o sa plece la Domnul impreuna cu pensioara, de unde gaseai , din intamplare, in buzunar, banii de restaurant ???

    • Pai bravo, buuuun.Dacă ai mai multe comenzi decât poți duce în cele 8 ore de program dar vrei bani în plus mai faci piese catre clienti?! Deci muncești câteva ore in plus ca sa le faci dar faci banii respectivi…alta soluție ar fi sa îți mărești pretul sa lucrezi doar cele 8 ore dar sa câștigi cat ai castiga daca ai lucra 14, 16, sau mai multe ore și cum probabil nu aveți un șef dar sunteți bun în ceea ce faceți veți mari pretul. Întrebare, fiscalizati?!

  2. Trebuie bacsis la ospatari, cum trebuie dati bani la popa si la medic.
    Apropo, spaga popii si cea a medicului nu se impoziteaza cu 10%???

  3. Bacsisul este o forma prin care clientul este multumit de serviciile prestate de chelner,daca nu servirea lasa de dorit de ce sa-i dai bacsis???!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger