AcasăSOCIALBACALAUREAT 2022. Sesiunea august - septembrie a BAC-ului 2022 începe marți. Câți...

BACALAUREAT 2022. Sesiunea august – septembrie a BAC-ului 2022 începe marți. Câți candidați s-au înscris/ Calendarul probelor scrise

bacalaureatCe se întâmplă cu înscrierile la BAC. Ministerul Educației a făcut anunțul, după protestul masiv al profesorilor

Sesiunea august – septembrie a BAC-ului 2022, „examenul maturității” cum mai e cunoscut bacalaureatul, stă să înceapă. 

Mai exact, sesiunea august – septembrie a examenului de Bacalaureat 2022 va începe în 16 august, cu proba scrisă la limba și literatura română.

Din câte a anunțat Ministerul Educației în prima zi a acestei săptămâni, aproape 35.000 de candidaţi s-au înscris în vederea susținerii examenului național de bacalaureat 2022 (sesiunea august – septembrie). „Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 22.586 de candidați provin din promoţia anului 2022, iar 12.237 de candidați sunt din promoţiile anterioare”, se menționează într-un comunicat de presă.

Conform Ministerului Educației, probele se vor desfășura în 138 de centre de examen, după următorul calendar:

sursa foto: edu.ro

Probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) sunt programate în intervalul 22 – 29 august (cu excepția zilelor de 27 și 28 august), menționează aceeași sursă – detalii aici.

Probele scrise încep la ora 9

Candidații la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat trebuie să aibă în vedere faptul că probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

Candidații vor avea la dispoziție trei ore pentru a elabora lucrările scrise, interval de lucru calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

„Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme și desene vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen”, anunță Ministerul Educației.

Cu ce nu au voie elevii în sălile de examen

De la nivelul instituției conduse de către Sorin Cîmpeanu se amintește faptul că toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Dar și cu ce obiecte nu au voie elevii în sălile de examen, în contextul sesiunii august – septembrie a examenului de Bacalaureat 2022.

„Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice tip de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni”, se menționează în comunicatul Ministerului Educației.

Când se vor afișa primele rezultate la BAC 2022, sesiunea de toamnă

După ce se vor încheia probele din cadrul sesiunii august – septembrie a examenului de Bacalaureat 2022, vor fi comunicate și primele rezultate, urmând ca apoi elevii nemulțumiți de notele obținute să poată depune contestații.

Astfel, afișarea primelor rezultate – în format anonimizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului general privind protecția datelor – GDPR – va avea loc în data de 31 august (până la ora 12:00). „Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format clasic/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere”, potrivit Ministerului.

Perioada destinată soluționării contestațiilor este 1 – 2 septembrie. Rezultatele finale la BAC 2022, după soluționarea contestațiilor din cadrul sesiunii august – septembrie, vor fi comunicate pe 3 septembrie.