AcasăSOCIALUpdate/BACALAUREAT 2022. Prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română. Ce...

Update/BACALAUREAT 2022. Prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii

BACALAUREAT 2022. Elevii susțin prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română (sursa foto: constantadeazi.ro)

Absolvenții de liceu înscriși la sesiunea de vară a „examenului maturității” din acest an, Bacalaureat 2022, trec, luni, prin noi emoții. În prima zi a acestei săptămâni încep probele scrise din cadrul sesiunii iunie-iulie 2022 a examenului național de BACALAUREAT.

UPDATE: Candidații au intrat în sălile de examen, încercând să rezolve, cât mai bine, subiectele, în speranța că vor obține o notă cât mai mare la BAC 2022.

S-a aflat că elevii au avut de rezolvat varianta 6 la examenul național de Bacalaureat 2022, și că subiectele primite au fost adecvate profilului, cu cerințe diferite pentru profilurile teoretice/vocaționale față de cele umaniste, potrivit edupedu.ro.

Astfel, la subiectul I, elevii au avut de citit un fragment de text Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”, din volumul „Oameni cari au fost”, și de rezolvat mai multe cerințe. La subiectul I – B, elevilor li s-a cerut să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

La subiectul II, elevii au avut de prezentat perspectiva narativă dintr-un fragment de text semnat Cezar Petrescu – „Întunecare”, iar la subiectul III candidații au avut de redactat un eseu de cel puțin 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unei comedii studiate.

sursa foto: edupedu.ro
sursa foto: edupedu.ro

Așadar, luni, 20 iunie, elevii intră în sălile de examen pentru a susține proba scrisă la limba și literatura română.

Din câte a anunțat Ministerul Educației, „potrivit datelor transmise de comisiile județene/comisia ISMB de organizare a examenului de bacalaureat, 117.219 candidați (toate promoțiile) sunt așteptați să participe la prima probă (Limba şi literatura română)”, instituția amintind „că există candidați din promoțiile anterioare care susțin doar una sau două probe, celelalte fiind promovate și recunoscute în sesiunile precedente”.

Urmează, marți, proba obligatorie a profilului

Conform calendarului, marți, 21 iunie, este programată proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 22 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.

Subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă vor fi afișate la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Trei ore pentru rezolvarea subiectelor

Fiecare probă scrisă va începe la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

„Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.
Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu cel mult două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către comisiile județene, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare”, din câte se precizează într-un comunicat al Ministerului Educației.

E de menționat faptul că s-a anunțat oficial că pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră.

Cu ce nu au voie în săli elevii care dau probele scrise

Candidații care susțin Bacalaureatul au de respectat o serie de reguli, neavând voie să intre în sălile de examen cu telefoane, dar nici cu manuale sau diverse notițe.

„Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni”, se menționează în comunicatul Ministerului Educației.

Când se vor afișa primele rezultate la BAC 2022 și când se depun contestațiile

După ce se vor fi încheiat probele scrise din cadrul Bacalaureatului 2022, sesiunea de vară, primele rezultate vor fi afișate în data de 27 iunie (până la ora 12:00).

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere”, conform Ministerului.

Rezultatele finale vor fi afișate în 1 iulie.

Și încă un aspect important de menționat este acela că, pentru a promova examenul, Ministerul Educației a comunicat faptul că un absolvent de liceu trebuie să parcurgă, cumulat, următoarele etape/condiții:

-recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;

-susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;

– media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puțin).