AcasăSOCIALBacalaureat 2020. Luni se dă prima probă scrisă. Înainte, elevii au de...

Bacalaureat 2020. Luni se dă prima probă scrisă. Înainte, elevii au de trecut „testul termometrului”

Bacalaureatul 2020 stă să înceapă, cu prima probă scrisă din cadrul sesiunii iunie- iulie.

Au mai rămas doar câteva ore până când absolvenții de liceu vor veni în sălile de clasă pentru a da piept cu subiectele de la prima probă scrisă din cadrul ”examenului maturității”, cea la limba și literatura română.

După cum au anunțat duminică reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, aproape 155.500 de candidați, 31.800 dintre ei din promoțiile anterioare, s-au înscris pentru a susține probele scrise ale Bacalaureatului 2020. Examenul este organizat în 1.095 de centre.

Cum s-a întâmplat și la recent încheiata Evaluare Națională, desfășurată în condiții speciale, dată fiind situația provocată de noul coronavirus, și absolvenții claselor a XII-a din București și din țară vor fi supuși unui triaj epidemiologic, până să intre în centrele de examinare. Respectiv, înainte de ora 9.00, când urmează să înceapă probele, absolvenților de liceu li se va măsura temperatura, care nu trebuie să fie mai mare de 37,3 grade Celsius. La fel, și profesorilor. De acest aspect se vor ocupa cadrele medicale.

Fără telefoane

Elevii vor intra apoi în săli, unde – respectându-se și restul regulilor stabilite în vederea desfășurării în condiții cât mai sigure a acestui examen – vor avea la dispoziție trei ore pentru a rezulta subiectele. Și la acest capitol au de respectat norme – vor putea folosi doar stilou sau pix cu pastă albastră și, respectiv, doar creion negru pentru desene și scheme. „La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen”, din câte a transmis Ministerul Educației.

Candidații nu au voie în sălile de examen cu ghiozdane sau poșete, nici cu manuale sau caiete, cu atât mai puțin cu telefoane ori tablete.

Calendarul următoarelor probe ale Bacalaureatului 2020

După proba la română, candidații aparținând minorităților naționale vor intra în săli, marți, 23 iunie, pentru a da proba la limba și literatura maternă. Miercuri, 24 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului, iar ultima din serie, cea la alegere a profilului și a specializării, este programată joi, 25 iunie.

Când se vor afișa primele rezultate

După ce trec prin emoțiile probelor, absolvenții de liceu vor avea de așteptat ca lucrările să fie corectate. Și apoi vor afla notele. „Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie (până în ora 12:00)”, transmite Ministerul. Afișarea rezultatelor se va face tot prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului, cum se va întâmpla, în 22 iunie, și la Evaluarea Națională.
Elevii nemulțumiși de note au, după cum se știe, varianta de a face contestații. Conform calendarului oficial, acestea pot fi depuse în aceeași zi, adică pe 30 iunie, în intervalul orar 16:00 – 20:00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Contestațiile pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. „În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora”, transmite MEC. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

Sesiune specială pentru elevii cu coronavirus

La fel cum s-a întâmplat și la Evaluarea Națională din acest an, și absolvenții de liceu care au probleme din cauza noului coronavirus vor avea ocazia să susțină examenul într-o sesiune specială. „Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține examenul de Bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni”.

sursa foto: Facebook/Ministerul Educației și Cercetării-România

author avatar
Cristina Stefan
61 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger