AcasăSOCIALAvocatul Poporului sare în apărarea polițiștilor

Avocatul Poporului sare în apărarea polițiștilor

Avocatul Poporului vrea să rezolve problema deficitului de personal din MAI

Autosesizată în urma numeroaselor articole publicate în ziarul Național, instituția Avocatului Poporului a decis să redacteze un Raport special cu privire la deficitul de personal din Poliția Română. Raportul va avea ca scop final impunerea unor măsuri la nivelul MAI în vederea îmbunătățirii activității polițiștilor.

Consecințele nefaste ale deficitului major de personal din Ministerul Afacerilor Interne, atât asupra siguranței publice, dar și asupra condițiilor de muncă ale polițiștilor, au determinat Avocatul Poporului să intervină în mod oficial. Astfel, instituția a solicitat sindicatelor din MAI întocmirea unor material care să cuprindă problemele legate de lipsa de personal, precum și propuneri pentru rezolvarea acestora. Printre cei care au redactat deja un astfel de document s-au numărat și sindicaliștii de la ProLex, care au arătat că problemele cu resursa umană au ca principală cauză lipsa unei corelări a numărului personalului care se pensionează și a pierderilor naturale anuale, cu numărul de locuri din școlile de poliție. ”Deficitul de personal este o problemă constantă și s-a agravat de la an la an. În acest context, modificarea Statutului polițistului, în sensul angajării personalului din sursă externă, a fost o necesitate. Deși angajarea polițiștilor din sursă externă este prevăzută în lege ca excepție, în practică a devenit o regulă. Această situație generează o serie de discriminări între cei ce urmează cursurile școlilor de poliție cu durata de 1 an pentru agenții de poliție, respectiv 3-4 ani pentru ofițerii de poliție și agenții de poliție încadrați din sursă externă, care urmează, ulterior, cursuri de 3 luni, respectiv agenții de poliție ce trec în corpul ofițerilor. Dacă, potrivit regulii generale de recrutare, o persoană urmează cursurile școlii de formare a agenților de poliție cu durata de un an și ulterior este încadrat ca polițist, în cazul excepției, persoanele încadrate direct, din sursă externă, devin polițiști și ulterior urmează cursul de 3 luni de zile, dobândind o vechime în serviciu mai mare decât cei ce urmează cursurile școlilor de poliție”, se arată în documentul ProLex trimis instituției Avocatul Poporului.

Bani mai mulți pentru polițiști

Din datele oferite de către Ministerul Afacerilor Interne rezultă faptul că deficitul de personal la nivelul IGPR/IGPF este, în medie, de 20%, ceea ce înseamnă că la anumite structuri deficitul este mai mare și poate afecta chiar funcționarea acestora, susțin sindicaliștii de la ProLex. ”În opinia noastră, se impune luarea unor măsuri de urgență pentru a reduce deficitul de personal, precum optimizarea cifrei de școlarizare în cadrul unităților de învățământ ale MAI, cu nevoia de personal rezultată din analiza numărului de persoane ce urmează a trece în rezervă prin pensionare și pierderile naturale estimate prin raportare la statistică, transformarea Centrului de Formare și Perfecționare a Polițiștilor Slatina în unitate de formare profesională, precum și regionalizarea structurilor de suport, pentru ca funcțiile de execuție să fie redistribuite în zone operative. Foarte importantă este modificarea art. 29 alin 1. lit. b), pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28. Majorarea procentului la 2% și scoaterea acestuia de sub prevederile plafonării cuantumului pensiei la nivelul salariului net, pentru a încuraja polițiștii să rămână în sistem chiar și după împlinirea condițiilor pentru pensionare”, a solicitat conducerea Sindicatului Polițiștilor ProLex .

Raportările, 50% din activitatea unui agent

Sindicaliștii de la ProLex au mai propus reglementarea dreptului Inspectoratului General al Poliției Române de a reţine spre folosinţă o parte din autovehiculele confiscate de instituţiile statului, pentru a se rezolva, astfel, problemele legate de parcul auto deficitar. ”Pentru îmbunătățirea activității este necesară externalizarea serviciilor publice comunitare deconcentrate ale MAI. (regim permise conducere și înmatriculări vehicule, respectiv pașapoarte) și trecerea acestora în subordinea administrației publice locale, asemenea altor țări din U.E. (similar cu evidența persoanelor). Totodată, trebuie redusă birocrația și numărul de raportări și situații statistice, având în vedere faptul că, în momentul de față, acestea reprezintă peste 50% din activitatea unui polițist”, se mai arată în documentul trimis de ProLex Avocatului Poporului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.044 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger