Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a lansat un avertisment pentru bărbații homosexuali și bisexuali, arătând că cele mai multe cazuri de variola maimuței s-au înregistrat în comunitățile gay. Deși autoritățile susțin că virusul s-ar transmite sexual și prin contacte foarte apropiate, faptul că acesta lovește selectiv în homosexuali amintește de modul de acțiune al virusului HIV.
Variola maimuței se dovedește a fi noul HIV al acestui secol, dat fiind că afectează cu predilecție bărbații homosexuali. Din fericire pentru aceștia, virusul nu este mortal, ci doar stigmatizant, pentru că, odată apărută erupția, li se dezvăluie orientarea sexuală. Chiar și în România, la primul pacient – bărbat anunțat cu variola maimuței, Ministerul Sănătății a ținut să puncteze că ”partenerul” acestuia ar fi călătorit în țări cu circulație a acestui virus.
Dacă la HIV virusul se transmite prin sânge și este logică infectarea homosexualilor, dat fiind că în acea zonă se sparg vase de sânge, în cazul variolei maimuței, despre care oficialitățile europene spun că se transmite prin sex și prin jucării sexuale, ceva este putred. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat pe pagina sa oficială un avertisment strict pentru homosexuali, arătând că, absolut întâmplător, virusul îi țintește direct. Sub titlul ”Considerații pentru bărbații homosexuali și bisexuali și alți bărbați care fac sex cu bărbați”, ECDC semnalează că au fost identificate cazuri de variola maimuței în mai multe țări din Europa și din afara ei. ”Deși oricine poate deveni infectat cu variola maimuței, cele mai multe cazuri sunt, în prezent, detectate la bărbați homosexuali și bisexuali și la alți bărbați care fac sex cu bărbați. Informațiile despre focarele de variola maimuței sunt încă în curs de actualizare, deci fiți la curent cu surse oficiale de informații. Variola maimuței se poate transmite prin contact fizic strâns, piele pe piele, inclusiv în timpul sexului. Se poate răspândi, de asemenea, prin intermediul respirator, picături în contact prelungit față în față și prin contaminare de la obiecte, cum ar fi lenjerie de pat, haine și jucării sexuale”, precizează Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.
Erupții fix în zona genitală
Potrivit ECDC, variola maimuței poate lua forme de erupții cutanate, pete, ulcere sau blistere oriunde pe corp, dar adesea în zona genitală. Acestea pot provoca, de asemenea, umflarea glandelor limfatice, precum și dureri în aceste zone, febră, dureri de cap, dureri musculare, frisoane sau epuizare. Cei mai mulți dintre cei afectați de epidemia actuală au nevoie probabil de doar câteva săptămâni de recuperare la domiciliu, dar au fost și câteva cazuri de pacienți spitalizați din cauza simptomelor sau din cauza unor infecții utlerioare ale pielii. ”Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, solicitați sfatul medicului contactând furnizorul local de sănătate sau clinica de sănătate sexuală. Totodată, luați o pauză de la vizitarea adunărilor, locațiilor sau evenimentelor și evitați contactele apropiate, inclusiv sexuale, până la consultarea medicului și diagnosticul de clinic sănătos”, transmite ECDC.
”Nu este o boală gay”
Variola maimuței nu este o boală ”gay” și bărbații homosexuali nu trebuie să se simtă vinovați sau rușinați de această boală, pentru că stigmatul este contraproductiv, susține ECDC. Totodată, autoritatea europeană a făcut apel la profesioniștii din sănătatea publică să efectueze urmărirea contactelor într-un mod respectuos, pentru a asigura confidențialitatea. ”Dacă este posibil, păstrați datele de contact ale partenerilor sexuali, deoarece acest lucru poate ajuta la urmărirea și notificarea partenerului în cazul în care sunteți diagnosticați cu variola maimuței”, mai recomandă Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.