AcasăSOCIALAvertismentul vine de la un cunoscut spital din țară: „Explozie a cazurilor...

Avertismentul vine de la un cunoscut spital din țară: „Explozie a cazurilor de varicelă”!

Avertismentul vine de la un cunoscut spital din țară: „Explozie a cazurilor de varicelă”!(sursa foto: Spitalul Victor Babes Timisoara/Facebook)

În contextul în care, în ultima perioadă, s-a vorbit cu precădere despre situația infectărilor cu COVID-19, un mesaj destul de îngrijorător vine, miercuri, 22 martie, de la un cunoscut spital din țară. Din Timișoara, mai exact. Medicii atrag atenția asupra creșterii numărului de cazuri de varicelă – boală cunoscută și sub denumirea de vărsat de vânt – depistate în județul Timiș.

„Explozie a cazurilor de varicelă în Timiș. În ultima săptămână, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara au fost evaluați câte 3-4 pacienți pe zi

Majoritatea pacienților care au ajuns pentru investigații în Ambulatoriul spitalului nostru au dezvoltat o formă ușoară, care nu a necesitat internare. Doi copii se află, însă, sub supraveghere în unitatea sanitară din cauza unor complicații. Unul dintre ei a dezvoltat o encefalită, dar starea lui este stabilă, iar cel de-al doilea este internat pentru monitorizare și investigații suplimentare, având un sindrom febril prelungit”, au transmis reprezentanții unității spitalicești.

În același mesaj, postat pe pagina de Facebook a spitalului din Timișoara, se mai atrage atenția asupra unui aspect deloc de negliijat. „Medicii spun că, după doi ani în care nu a fost înregistrat niciun caz de varicelă în Timiș, datorită măsurilor de protecție anticovid, purtarea măștii și izolarea, în următoarea perioadă numărul pacienților cu aceasta boală ar putea crește semnificativ”, transmite aceeași sursă.

Reprezentanții spitalului timișorean menționează faptul că varicela (vărsatul de vânt) este o boală infecto-contagioasă care duce la apariția unor vezicule pe corp. „Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată. Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna și primăvara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri”, precizează sursa citată.

Medic: Este important ca bolnavul să fie izolat pentru a nu transmite mai departe virusul

Din direcția spitalului amintit se oferă explicații și cu privire la perioada de incubație, dar și la cea de contagiozitate. „Perioada de incubație poate fi între 10 și 21 de zile, în majoritatea cazurilor este însă de două săptămâni.

Contagiunea maximă este cu 2-3 zile înainte de apariția erupției pe corp, dar continuă și în timpul formării veziculelor până în momentul în care se desprinde ultima crustă”, precizează medicii.

Care sunt primele simptome? Un medic specialist în boli infecțioase dă detalii importante cu privire la semnalele ce trebuie urmărite.

Primele simptome sunt cele de subfebrilitate (37-37,5) sau chiar febră (38-39), oboseală, dureri de cap, indispoziție și stări de rău, dar și apetit diminuat. După cel mult două zile de la apariția primelor semne de boală, apar petele roșii pe corp care se transformă în vezicule pline cu lichid. În evoluție normală, dacă nu este ruptă, vezicula scade în volum treptat în 12-24 de ore, începând din centru, apoi se turtește prin reducerea conținutului, care se resoarbe. În a 3-a sau a 4-a zi, vezicula se usucă și se transformă în crustă. Unele elemente eruptive trec direct în stadiul de crustă. Este important ca bolnavul să fie izolat pentru a nu transmite mai departe virusul.

În majoritatea cazurilor, nu este necesară evaluarea în spital, pacienții rămânând în evidența și monitorizarea medicului de familie. Sunt însă cazuri, ca cele pe care le avem internate în spital, în care pacienții au dezvoltat o complicație și a fost necesară monitorizarea atentă a acestora. Encefalita se manifestă prin vărsături cauzate de hipertensiune craniană, instabilitate în mers și dureri de cap, cefalee”, a precizat asist univ. dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infecțioase, de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Avertisment: Și adulții pot dezvolta forme severe de boală

Totodată, sunt făcute precizări și cu privire la tratamentul în cazul acestei boli. „Și adulții pot dezvolta forme severe de boală, care se manifestă printr-o suprainfecție la nivelul pielii și care poate duce, dacă nu este tratată cu antibiotice, la septicemie. Numărul cazurilor este însă extrem de mic.

Tratamentul bolii constă în administrarea de antitermice, antiinflamatoare sau antihistaminice care să amelioreze senzația de mâncărime a pielii”, se menționează din direcția spitalului timișorean amintit.

Detalii despre prevenție. Medic: „Vaccinarea este cea mai bună metodă de a te proteja”

Totodată, în tot acest context, se aduce în discuție faptul că există metode de prevenție. „Vaccinarea este cea mai bună metodă de a te proteja. Imunizarea împotriva varicelei nu este, însă, în schema completă de vaccinare a copiilor, dar serul poate fi administrat oricând, după ce micuții împlinesc vârsta de 9 luni. Este recomandat ca vaccinul să fie administrat până la vârsta de 12 ani, dar și adulții pot fi imunizați. Vaccinarea asigură o protecție pe parcursul vieții, dacă este făcută corect, ceea ce presupune administrarea a două doze la un interval mai mare de 6 săptămâni.

Există, însă, posibilitatea contractării bolii în cazul adulților care au fost vaccinați în copilărie, dar forma pe care o vor face, dacă o vor face, va fi una ușoară. Iar acest lucru este foarte important, pentru că în cazul adulților există un risc mai mare de complicații, în special la pacienții imunocompromiși”, menționează medicul Adelina Marinescu.