AcasăSOCIALAvertismentul unui medic în privința aerului condiționat/La ce să fim atenți ca...

Avertismentul unui medic în privința aerului condiționat/La ce să fim atenți ca să nu apară probleme: „Să nu trecem la extreme”

sursa foto: dej24.ro

În aceste zile în care canicula dă mari bătăi de cap, iar temperaturile ridicate și dogoarea de pe străzile scăldate de soare îi toropesc până și pe cei care, în mod obișnuit, suportă destul de ușor căldura aerul condiționat e văzut ca o adevărată soluție pentru răcorirea încăperilor.

Doar că dacă în case, birouri și mașini aparatele de aer condiționat sunt pornite de dimineață până seara, în speranța că așa vor face mai ușor de suportat atmosfera și valul de arșiță care a învăluit orașe din mai multe zone ale țării, în special din sud, e important de avut în vedere că această variantă de răcorire a spațiilor poate ascunde pericole, în cazul în care nu e folosită cu precauție.

Principalul aspect de care e bine să țineți cont e acela că nu e deloc recomandabil să treceți brusc de la temperaturile ridicate de afară la valori de sub 20 de grade – setate în incinta unei clădiri sau chiar a mașinii personale sau de la lucru. Doar pentru a grăbi senzația de aer răcoros.

Schimbările bruște de temperatură, de evitat

Raluca Grigore, medic primar ORL, a explicat, într-o intervenție la un post TV, la ce e bine să fim atenți când vine vorba de folosirea aerului condiționat.

„Aerul condiționat ne poate salva și este foarte necesar să avem acest confort termic.
Important este să nu trecem la extreme. Să nu trecem de la cele 40 de grade de afară, la cele 18 grade pe care noi le putem seta într-o încăpere sau în mașină.

În acest mod, am supune organismul la un efort de adaptare foarte mare.

Dacă voi spune ca oamenii să-și seteze aerul condiționat la 25 de grade, sigur că nu va face nimeni acest lucru pentru că li se va părea foarte mult”, a precizat doctorița, la Antena3.

Medic: Cefalee determinată de temperatura rece

Ideal ar fi ca aparatele de aer condiționat să fie oprite după ce spațiul în care stăm se mai răcește. Medicul a explicat și că aerul dat de aceste aparate este unul uscat, drept urmare pot apărea situații de disconfort respirator și chiar tuse.

„Ideea este să încercăm să răcim încăperea în care stăm sau mașina la o temperatură care să devină confortabilă pentru noi, apoi să închidem aerul condiționat.

Acesta, în afară că este un aer rece, care, în mod evident este confortabil, este și un aer foarte uscat și poate să apară și un disconfort respirator sau tuse.

Vin pacienți care se plâng, după drumuri cu mașina, când au stat cu aerul condiționat pornit, se plâng de dureri de cap, presupun ei că ar avea sinuzită, de fapt, nu este vorba de asta, este vorba de o cefalee determinată de temperatura rece.

Pentru persoanele care au nevralgii, pot să apară probleme la această scădere a temperaturii”, a mai explicat medicul Raluca Grigore, la postul amintit.

author avatar
Andrei Coman
408 afisari

1 COMENTARIU

  1. Atat de mult ma ajutat acest art. incat as sugera ca dnele. dr. si remporteritze sa faca un concurs si anume de supt puuuuuula.Ma ofer de cobai.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger