AcasăSOCIALAvertismentul prof. Coșea: ”Dacă nu vor plafona prețurile, economia va cădea”

Avertismentul prof. Coșea: ”Dacă nu vor plafona prețurile, economia va cădea”

Suntem într-o situație excepțională, ca de război, susține prof.dr. Mircea Coșea, care arată că trebuie aplicate norme ale economiei de război. Fără o plafonare imediată a prețurilor la energie, economia va cădea, iar falimentele în lanț și șomajul vor provoca situații sociale incontrolabile, avertizează fostul ministru de stat.

Guvernul pare să nu înțeleagă că vine o catastrofă, cu falimente în lanț și șomaj, care vor provoca o destabilizare politică de proporții, consideră prof.dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

”Oamenii ăștia nu-și dau seama că pot să apară niște situații sociale incontrolabile? Chiar așa se bazează pe adormirea acestui popor? Doamne ferește, că până la urmă vor ieși în stradă, când n-o să mai aibă cum să mănânce”, ne spune prof.dr. Mircea Coșea. Acesta consideră că măsura plafonării prețurilor la energie trebuie luată imediat, chiar dacă, de principiu, nu poate fi de acord cu plafonarea prețurilor pe o piață liberă, însă în România nu există, cu adevărat, o piață liberă.

”Este o situație excepțională, este o situație ca de război și într-o situație de război există niște norme ale economiei de război în care încalci teoria pentru a salva practica. În momentul de față, dacă nu se plafonează prețurile, care este singura metodă de a bloca această situație îngrozitoare, economia va cădea. Noi suntem o economie energo-intensivă, iar industria și serviciile vor da faliment sau vor pierde din competitivitate. Energia este la baza acestui lanț trofic al economiei. Ceea ce mă îngrijorează este lipsa asta de decizie a Guvernului, care azi spune una, mâine spune alta, iar timpul trece. Florin Cîțu spune că ar putea face plafonare pentru că și alții o fac, dar că asta înseamnă că producătorii vor suferi. Dar nu este adevărat, pentru că plafonarea înseamnă reducerea profitului nejustificat”, ne-a declarat prof.dr. Mircea Coșea.

Liberalizarea pieței a fost făcută greșit

Atunci când liberalizezi piața de energie trebuie să ai două condiții: să ai o producție internă care să acopere cel puțin 80% din cererea internă și să ai un set de legi de protecție a economiei și a consumatorului vulnerabil, susține prof.dr. Mircea Coșea, care arată că noi nu am avut nici una, nici alta.

”Întrebarea cea mai complicată este de ce Guvernul nu ia măsuri când principalii producători de energie din piață sunt ai statului? Iar faptul că Guvernul și Președinția se întâlnesc doar cu unul dintre producători, care este străin, arată că nu are nicidecum intenția de a regulariza piața. Ceea ce face Guvernul acum, spre deosebire de guvernele din celelalte țări, este o politică de favorizare a producătorilor și de defavorizare a consumatorilor”, ne-a precizat prof.dr. Mircea Coșea. Pe de altă parte, plafoanele impuse pentru subvenția anunțată la energie sunt prea mici, este de părere fostul ministru de stat. Astfel, categoria populației cu venituri mici va încerca să respecte baremele de consum, ca să spere că vor avea niște ajutoare. Asta înseamnă o autosărăcire a populației, care intră într-un proces de autodepreciere a condițiilor de viață. În mod voluntar își vor reduce viața la niște condiții mizere, încercând să facă față situației. În bugetele familiilor se va reduce mult cheltuiala pentru hrană, ceea ce înseamnă că vor consuma produse tot mai ieftine și de proastă calitate, consideră prof.dr. Mircea Coșea.

Producția de energie, vitală

Guvernul va trebui, totodată, să ia măsuri pentru mărirea capacităților de producție a energiei, susține prof.dr. Mircea Coșea. Acesta arată că trebuie începute negocieri cu Uniunea Europeană pentru prelungirea termenului de tranziție de la cărbune la alte forme de energie, așa cum au făcut Polonia și Germania. De asemenea, trebuie finalizate investițiilor de la cele două centrale care sunt în lucru și de la reactoarele nucleare și trebuie începută exploatarea gazelor din Marea Neagră.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.719 afisari

3 COMENTARII

  1. Probabil , ULTIMUL profesionist care mai gandeste in Romania ! Un specialist care a avut intotdeauna expertiza si o intelegere la scara mare a mecanismelor economice.
    De anul trecut urlu si avertizez ca acest „guvern” are misiunea de a baga Romania intr-un colaps istoric ! Iata ca se intampla !

  2. Pârțu, asasinul economic al țării!
    SuperScârțu, groparul României!
    CăCâț u este marionetă de serviciu pentru interesele meschine ale unora care vor falimentarea României. Moarte asasinilor țării noastre! JOS cu febra galbenă de la guvernare!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger