Cauta

Avertismentul fermierilor. Uleiul de floarea soarelui va deveni un produs de lux

Din toamnă, prețurile la ulei vor exploda

Fermierii susțin că prețurile foarte mari la ulei se vor resimți din septembrie, după noua recoltă de floarea soarelui. Motorina s-a dublat, produsele de protecție a plantelor au o creștere de cel puțin 200%, îngrășămintele s-au scumpit cu 500%, iar estimările pentru vânzarea semințelor de floarea soarelui sunt de 700 de dolari pe tonă, față de 330-340 dolari, cât a fost anul trecut. Dacă se adaugă și costurile procesării, se ajunge la transformarea uleiului de floarea soarelui într-un produs de lux.

În viitor nu va fi o problemă de penurie de alimente, cât de acces la aceste alimente, pentru că, prin ceea ce înseamnă energie, gaze și toate celelalte costuri, acestea se vor scumpi foarte mult, susțin fermierii. Este și cazul recoltei din vară la floarea soarelui, care va îngloba creșteri de 200% la pesticide, de 500% la îngrășăminte, dublări ale prețului la motorină, astfel că aceasta ar putea ajunge să se vândă cu 700 dolori tona, mai mult decât dublu față de anul trecut.

Acest lucru va duce la o explozie a prețului la uleiul de floarea soarelui, care și așa a suferit o dublare a prețului în mai puțin de un an. Reprezentanții Federației Pro Agro spun însă că nu trebuie să facem pronosticuri sumbre, pentru că există riscul provocării unei și mai mari agitații în piață, care ar mări consumurile acum și, implicit, ar mări și prețurile.

”Este clar că piața reacționează emoțional, dar asta nu înseamnă că, dacă azi cumpărăm 50 de kilograme de făină și 50 de litri de ulei, am scăpat de problema lipsei de hrană. Cea mai mare problemă pe care noi o vedem este lipsa accesului la alimente, pentru că ele devin din ce în ce mai scumpe. Probabil că Europa va rezista mai mult decât celelalte piețe ale lumii pentru că își poate produce o mare parte din necesar aici, dar sunt țări unde cerealele sunt primordiale, și mă refer la nordul Africii, la Orientul Mijlociu și Orientul Îndepărtat, unde cerealele din Ucraina, Rusia și Belarus aveau o mare pondere în piața lor și acolo se vor crea disensiuni”, ne-a declarat Ionel Arion, președintele Federației Pro Agro.

Au dispărut îngrășămintele

Fermierii vor să cumpere îngrășăminte, chiar și la 6.000 de lei tona, cât s-a făcut, dar nu au de unde, pentru că nu există pe piață. Și asta deoarece producătorii de îngrășăminte sunt în Rusia, iar materia primă, în Rusia, Ucraina și în Georgia, iar marea majoritate dintre europeni se aprovizionează de acolo, ne mai spun reprezentanții Pro Agro.

”Roca din care se produce potasiul se găsește doar în țările acestea care au embargou, iar 70% din materia primă a îngrășămintelor este gazul metan, care vine din Rusia. Toate marile fabrici de îngrășăminte din Europa sunt astăzi închise, inclusiv în România, unde aveam Azomureșul, care producea 50% din necesarul la intern. Neaplicarea îngrășămintelor va însemna o pierdere de 30% a producției. Spania lua 7 milioane de tone de porumb din Ucraina, pentru a crește porcii, iar orzul pentru furajarea puilor vine în Europa și din Ucraina”, ne-a precizat președintele ProAgro, Ionel Arion.

Nici puiul nu se simte bine

Oprirea importurilor de cereale din Ucraina a afectat și industria avicolă din Europa, iar anul agricol 2022 este total compromis. Fermierii din Ucraina spun că nu pot însămânța pentru că nu au motorină, nu au semințe, nu au ierbicide și pesticide și nici nu are cine să lucreze pământurile, pentru că bărbații sunt plecați, cu toții, la război. În România, din cauza prețurilor uriașe de la gaze și energie, fermierii români au decis să nu mai populeze halele de pui în decembrie, ianuarie și februarie pentru că nu își puteau acoperi costurile. Astfel, în primăvară, dat fiind oferta scăzută de pe piață, prețurile la carnea de pui se vor majora semnificativ, arată reprezentanții Federației Pro Agro.

Ultimele stiri

  • Facem lucrurile cu cap: deblocăm proiectele restante și dezvoltăm Alba Iulia cu bani europeni
  • Gabriela Firea a convins lumea sportivă că este soluția potrivită pentru București
  • Incident cutremurător la o școală din Brașov. Patru elevi, acuzați că ar fi agresat sexual doi colegi mai mici
  • Se sparge buboiul afaceriștilor milionari din SERVICIILE SECRETE. Generalul Dumbravă ar fi „sifonat” tot la DNA!
  • Sectorul 4 începe construcția unui teatru în zona de sud a Bucureștiului
  • Poliția Română, mișcă-ți fundul în stradă!
  • Salvatorii, în alertă! Mașină lovită de tren, în județul Iași/Doi răniți, printre care și un tânăr de 16 ani – FOTO
  • PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an
  • UPDATE. Român arestat pentru TRĂDARE. Detalii de ultimă oră de la DIICOT/Cine e bărbatul – ar fi vrut să candideze la Primărie
  • Anunțul Chinei. Manevrele militare din jurul Taiwanului au ca scop testarea capacităţii de a „prelua puterea” în insulă – VIDEO
  • Exit mobile version