AcasăSOCIALAvertismentul fermierilor. Uleiul de floarea soarelui va deveni un produs de lux

Avertismentul fermierilor. Uleiul de floarea soarelui va deveni un produs de lux

Din toamnă, prețurile la ulei vor exploda

Fermierii susțin că prețurile foarte mari la ulei se vor resimți din septembrie, după noua recoltă de floarea soarelui. Motorina s-a dublat, produsele de protecție a plantelor au o creștere de cel puțin 200%, îngrășămintele s-au scumpit cu 500%, iar estimările pentru vânzarea semințelor de floarea soarelui sunt de 700 de dolari pe tonă, față de 330-340 dolari, cât a fost anul trecut. Dacă se adaugă și costurile procesării, se ajunge la transformarea uleiului de floarea soarelui într-un produs de lux.

În viitor nu va fi o problemă de penurie de alimente, cât de acces la aceste alimente, pentru că, prin ceea ce înseamnă energie, gaze și toate celelalte costuri, acestea se vor scumpi foarte mult, susțin fermierii. Este și cazul recoltei din vară la floarea soarelui, care va îngloba creșteri de 200% la pesticide, de 500% la îngrășăminte, dublări ale prețului la motorină, astfel că aceasta ar putea ajunge să se vândă cu 700 dolori tona, mai mult decât dublu față de anul trecut.

Acest lucru va duce la o explozie a prețului la uleiul de floarea soarelui, care și așa a suferit o dublare a prețului în mai puțin de un an. Reprezentanții Federației Pro Agro spun însă că nu trebuie să facem pronosticuri sumbre, pentru că există riscul provocării unei și mai mari agitații în piață, care ar mări consumurile acum și, implicit, ar mări și prețurile.

”Este clar că piața reacționează emoțional, dar asta nu înseamnă că, dacă azi cumpărăm 50 de kilograme de făină și 50 de litri de ulei, am scăpat de problema lipsei de hrană. Cea mai mare problemă pe care noi o vedem este lipsa accesului la alimente, pentru că ele devin din ce în ce mai scumpe. Probabil că Europa va rezista mai mult decât celelalte piețe ale lumii pentru că își poate produce o mare parte din necesar aici, dar sunt țări unde cerealele sunt primordiale, și mă refer la nordul Africii, la Orientul Mijlociu și Orientul Îndepărtat, unde cerealele din Ucraina, Rusia și Belarus aveau o mare pondere în piața lor și acolo se vor crea disensiuni”, ne-a declarat Ionel Arion, președintele Federației Pro Agro.

Au dispărut îngrășămintele

Fermierii vor să cumpere îngrășăminte, chiar și la 6.000 de lei tona, cât s-a făcut, dar nu au de unde, pentru că nu există pe piață. Și asta deoarece producătorii de îngrășăminte sunt în Rusia, iar materia primă, în Rusia, Ucraina și în Georgia, iar marea majoritate dintre europeni se aprovizionează de acolo, ne mai spun reprezentanții Pro Agro.

”Roca din care se produce potasiul se găsește doar în țările acestea care au embargou, iar 70% din materia primă a îngrășămintelor este gazul metan, care vine din Rusia. Toate marile fabrici de îngrășăminte din Europa sunt astăzi închise, inclusiv în România, unde aveam Azomureșul, care producea 50% din necesarul la intern. Neaplicarea îngrășămintelor va însemna o pierdere de 30% a producției. Spania lua 7 milioane de tone de porumb din Ucraina, pentru a crește porcii, iar orzul pentru furajarea puilor vine în Europa și din Ucraina”, ne-a precizat președintele ProAgro, Ionel Arion.

Nici puiul nu se simte bine

Oprirea importurilor de cereale din Ucraina a afectat și industria avicolă din Europa, iar anul agricol 2022 este total compromis. Fermierii din Ucraina spun că nu pot însămânța pentru că nu au motorină, nu au semințe, nu au ierbicide și pesticide și nici nu are cine să lucreze pământurile, pentru că bărbații sunt plecați, cu toții, la război. În România, din cauza prețurilor uriașe de la gaze și energie, fermierii români au decis să nu mai populeze halele de pui în decembrie, ianuarie și februarie pentru că nu își puteau acoperi costurile. Astfel, în primăvară, dat fiind oferta scăzută de pe piață, prețurile la carnea de pui se vor majora semnificativ, arată reprezentanții Federației Pro Agro.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.443 afisari

14 COMENTARII

  1. Barbi de doi lei de la persoane idem, cum sa nu mai fie ulei, asta e dezinformare pe față de la persoane care sunt in slujba altora.
    Conducătorii ăștia de la agricultura sunt numai nealtoiți, îmbuibați și pe deasupra și îngâmfați, ce fac ei cu floarea soarelui înafara de ulei.
    Niște haidamale, pe care serviciile ar trebui documenteze și sa sesizeze organele în drept care să aibă grijă de securitatea alimentară a poporului, inclusiv parchetul să se sesizeze despre asemenea personaje.
    Dezinformarea asta trebuie pedepsita conform legii.

    • Tu ești apevist? Sau milițian. Cu ce greșește?
      Nu ne-a dat Cuțu „creștere” economică? NE-A DAT!!!!!

  2. Bai, tampitilor, vedeti ca din vara, cel tarziu prin septembrie incepe circul aka Jokurile Foamei, varianta de la romanasi, care va fi fun de tot !! Ha ha ha 🙂 Bai anonim, bai mihnea, bai cei 2 Fratii Petreus al netului valah, unde peeessda matii a-ti disparut, bai trogloditilor, voi v-ati facut provizii de ulei vegetal, sau stati pe uscat, ca de obicei ? Ha ha ha 🙂 Vedeti ca postacii platiti la ora o sa cam moara de foame din toamna, asa ca puteti sa o luati in mana inca de pe acum !! Ha ha ha 🙂 Bai postacilor nazisti de pe alte site-uri de propaganda nazista ca g4media, adevarul si republica, e mai bine sa o stergeti de aici, ca de nu, cand va prind baietii cu ochii albastrii, o sa va placa ce o sa va faca !! Ha ha ha 🙂 Bai anonim, si bai mihnea, deja se vede morkovul din kurkubeul vostru, bai latrailor nazisti !! Ha ha ha 🙂

  3. Mai se ocupa cineva de politici economice in afara sa tot rumege pnnr un prog de guv facut din afara deci chuar suntem rau si distrusi ec!!!

  4. Nu va temeti ,nu va fie frica !Uleiul nu va disparea Prin ’90 fiecare satean facea ulei tras la rece la niste fabricute cu 2 angajati In sate ,fiecare mahala avea fabricuta ei Uleiul era mai bun ,mai gustos ,mai sanatos Iarmaroacele si pietele alimentare erau pline cu ulei de vanzare ,ieftin si bun Vom face la fel si de acum inainte iar statul si producatorii sa se spele cu uleiul lor dubios ,diluat si toxic de la chimicalele folosite.pe cap

  5. Nu mai speriati si voi ca deia se sperie toti prostii si ia cate 2 4 6 bacsuri de ulei. E ulei pt toata Europa Romania e prima in Europa la ulei. Eu am luat 3 sticle de ulei si mai iau în April 3 nu ca mi frica ci ca vine Pastile.
    Cica de unde vine fake ul?

  6. Și asa pe vremea lui Cescuta, mama mereu avea grija sa aibe 2-3 borcane cu untura de pork in frigider.
    IATA o lista de 10 substituti pt untul din lemn.
    1. Untura
    2.Unt
    3.Ulei de rapita
    4. Ulei de măsline
    5. Grasime de peste
    6.Margarina
    7.Grasimi vegetale(arahide pisate, nuci)
    8.Ulei vechi refiltrat si reimprospatat prin arderea unei bucăți de paine
    9Grasime de gaina
    10 Alte modalitati de gatire
    Fierbere in apa mica, coacere, frigere, gratar, aburire, ardere sau rotisare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger