Cauta

Avertisment sumbru. România nu-și va putea plăti datoriile!

Florin Cîțu a anunțat că datoria publică a crescut la 47% din PIB

Guvernul a reușit să îndatoreze țara cu 47% din PIB, un procent care, în cazul României, este uriaș. Spre deosebire de țările dezvoltate și cele din zona euro, capacitatea statului român de rambursare a datoriilor este zero, atrage atenția fostul ministru de stat, prof.dr.Mircea Coșea.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, cu seninătate, că datoria guvernamentală a ajuns la 47% din PIB, cu o creștere de șapte procente într-un singur an. Totodată, deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naționale (cash) a crescut la 96.058,4 miliarde lei, acesta reprezentând 9,1% din PIB.

”Guvernul spune că o datorie de 47% din PIB nu este mult, iar un membru al PNL spunea că, dacă ne comparăm cu Italia, nu este nicio problemă, că Italia a depășit suta. De partea cealaltă, unii spun că este foarte mult. Adevărul care este? Această cifră, în comparație cu alte țări europene, nu este deloc gravă, nu am ajuns la linia roșie, de 50%. Este gravă însă în condițiile României, nu prin comparație, pentru că celelalte țări, care au o datorie mai mare, cum este Italia, cu care ne comparăm noi, nu știu de ce, dar așa facem, are un alt tip de economie. Are o economie performantă, cu un nivel tehnic mult mai înalt decât noi și are un comerț exterior mult mai bine pus la punct. Deci această îndatorare a Italiei se bazează pe faptul că anumite credite sunt luate pentru a performa economic, nu pentru a plăti pensii, alocații și alte lucruri care nu oferă niciun beneficiu productiv. Pe de altă parte, Italia și toate celelalte țări din zona euro sunt protejate prin Banca Europeană, iar în cazul în care se întâmplă ceva Banca Europeană sare în ajutor, așa cum s-a întâmplat în cazul Greciei acum 10 ani. Noi nu suntem în zona euro. Dacă judecăm această cifră ar trebui să judecăm din prisma posibilităților noastre de a acoperi acest nivel al datoriei. Or în momentul de față nu putem să-l acoperim, pentru că avem un deficit mare, pentru că economia nu performează, merge pe sold negativ și anul viitor va fi la fel, suntem o țară care a alocat pentru relansare foarte puțin din PIB, deci nu avem șanse să ieșim din criză. Deci capacitatea de rambursare a acestei îndatorări este nulă, iar asta înseamnă că ne vom aștepta la o îndatorare suplimentară, ceea ce este foarte periculos”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

”Suntem o țară slab dezvoltată”

Reflexul acestei îndatorări se vede într-un indicator macroeconomic esențial, deficitul balanței comerciale, care este din ce în ce mai mare, ne spune prof.dr.Mircea Coșea. ”Ce înseamnă asta? Că trăim pe datorie în mod evident, că importăm mai mult decât exportăm, că exportăm materie primă și importăm lucruri prelucrate din propria noastră materie primă, adică suntem o țară cu un nivel slab dezvoltat în parametri europeni. Ori, în condițiile astea, gradul de îndatorare trebuie să ne îngrijoreze. Iar în ce privește viitoarele fonduri europene eu consider că este o prezentare superficială și incorect optimistă. În primul rând, acei bani nu sunt operaționali și nu știm ce va fi, pentru că Uniunea Europeană a intrat într-o criză foarte serioasă, pe care văd că noi o acoperim. Faptul că trei țări, Ungaria, Polonia și acum Slovacia pun problema criteriilor de alocare a fondurilor este un lucru foarte, foarte complicat. Polonia și Ungaria nu sunt chiar oricine, sunt țări care au o relație puternică prin lobby-ul pe care îl fac la Comisia Europeană. Deci nu știm când vor veni acei bani și nu putem pune bază pe ei acum. În al doilea rând, acești bani nu sunt toți nerambursabili, jumătate din ei sunt credite, deci noi ne împrumutăm, de fapt, din nou, este adevărat, cu o dobândă mai mică, dar tot împrumut se numește. Iar criteriile acestea de alocare a fondurilor vor rămâne în vigoare, poate va fi doar o negociere cu Polonia și Ungaria, dar până la urmă fondurile se vor da în baza unor criterii de reformă, iar noi suntem printre cele 11 țări care sunt atenționate din punct de vedere al deficitului bugetar și ar trebui să facem reformă, iar asta înseamnă austeritate”, a mai afirmat fostul ministru de stat, prof.dr.Mircea Coșea.

”Dacă nu ai cheltuit fondurile europene, ești prost, nu cumpătat”

Veniturile bugetului de stat s-au diminuat cu 4,5 miliarde de lei, iar cele mai mari pierderi au fost înregistrate la impozitul pe profit și la accize,     potrivit proiectului de ordonanță de urgență pentru rectificarea bugetară. Totodată, cheltuielile bugetului de stat au fost majorate cu 1,2 miliarde de lei. Economii importante, dar nedorite, au fost făcute la capitolul proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020, care s-a diminuat cu 2.805,7 milioane lei, cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă diminuându-se și ele cu 309,0 milioane lei. ”Trebuie să o spunem cu onestitate. Deocamdată nu suntem în stare să accesăm fonduri europene. Faptul că nu se folosesc banii nu înseamnă că s-au economisit banii, înseamnă că nu au fost în stare să-i folosească. Iar asta este valabil în orice guvernare, nu numai asta. Atunci când ai bani și nu îi folosești nu înseamnă că ești cumpătat, înseamnă că ești prost”, ne-a mai precizat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Ultimele stiri

  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • Exit mobile version