AcasăSOCIALAvertisment sumbru. România nu-și va putea plăti datoriile!

Avertisment sumbru. România nu-și va putea plăti datoriile!

Florin Cîțu a anunțat că datoria publică a crescut la 47% din PIB

Guvernul a reușit să îndatoreze țara cu 47% din PIB, un procent care, în cazul României, este uriaș. Spre deosebire de țările dezvoltate și cele din zona euro, capacitatea statului român de rambursare a datoriilor este zero, atrage atenția fostul ministru de stat, prof.dr.Mircea Coșea.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, cu seninătate, că datoria guvernamentală a ajuns la 47% din PIB, cu o creștere de șapte procente într-un singur an. Totodată, deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naționale (cash) a crescut la 96.058,4 miliarde lei, acesta reprezentând 9,1% din PIB.

”Guvernul spune că o datorie de 47% din PIB nu este mult, iar un membru al PNL spunea că, dacă ne comparăm cu Italia, nu este nicio problemă, că Italia a depășit suta. De partea cealaltă, unii spun că este foarte mult. Adevărul care este? Această cifră, în comparație cu alte țări europene, nu este deloc gravă, nu am ajuns la linia roșie, de 50%. Este gravă însă în condițiile României, nu prin comparație, pentru că celelalte țări, care au o datorie mai mare, cum este Italia, cu care ne comparăm noi, nu știu de ce, dar așa facem, are un alt tip de economie. Are o economie performantă, cu un nivel tehnic mult mai înalt decât noi și are un comerț exterior mult mai bine pus la punct. Deci această îndatorare a Italiei se bazează pe faptul că anumite credite sunt luate pentru a performa economic, nu pentru a plăti pensii, alocații și alte lucruri care nu oferă niciun beneficiu productiv. Pe de altă parte, Italia și toate celelalte țări din zona euro sunt protejate prin Banca Europeană, iar în cazul în care se întâmplă ceva Banca Europeană sare în ajutor, așa cum s-a întâmplat în cazul Greciei acum 10 ani. Noi nu suntem în zona euro. Dacă judecăm această cifră ar trebui să judecăm din prisma posibilităților noastre de a acoperi acest nivel al datoriei. Or în momentul de față nu putem să-l acoperim, pentru că avem un deficit mare, pentru că economia nu performează, merge pe sold negativ și anul viitor va fi la fel, suntem o țară care a alocat pentru relansare foarte puțin din PIB, deci nu avem șanse să ieșim din criză. Deci capacitatea de rambursare a acestei îndatorări este nulă, iar asta înseamnă că ne vom aștepta la o îndatorare suplimentară, ceea ce este foarte periculos”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

”Suntem o țară slab dezvoltată”

Reflexul acestei îndatorări se vede într-un indicator macroeconomic esențial, deficitul balanței comerciale, care este din ce în ce mai mare, ne spune prof.dr.Mircea Coșea. ”Ce înseamnă asta? Că trăim pe datorie în mod evident, că importăm mai mult decât exportăm, că exportăm materie primă și importăm lucruri prelucrate din propria noastră materie primă, adică suntem o țară cu un nivel slab dezvoltat în parametri europeni. Ori, în condițiile astea, gradul de îndatorare trebuie să ne îngrijoreze. Iar în ce privește viitoarele fonduri europene eu consider că este o prezentare superficială și incorect optimistă. În primul rând, acei bani nu sunt operaționali și nu știm ce va fi, pentru că Uniunea Europeană a intrat într-o criză foarte serioasă, pe care văd că noi o acoperim. Faptul că trei țări, Ungaria, Polonia și acum Slovacia pun problema criteriilor de alocare a fondurilor este un lucru foarte, foarte complicat. Polonia și Ungaria nu sunt chiar oricine, sunt țări care au o relație puternică prin lobby-ul pe care îl fac la Comisia Europeană. Deci nu știm când vor veni acei bani și nu putem pune bază pe ei acum. În al doilea rând, acești bani nu sunt toți nerambursabili, jumătate din ei sunt credite, deci noi ne împrumutăm, de fapt, din nou, este adevărat, cu o dobândă mai mică, dar tot împrumut se numește. Iar criteriile acestea de alocare a fondurilor vor rămâne în vigoare, poate va fi doar o negociere cu Polonia și Ungaria, dar până la urmă fondurile se vor da în baza unor criterii de reformă, iar noi suntem printre cele 11 țări care sunt atenționate din punct de vedere al deficitului bugetar și ar trebui să facem reformă, iar asta înseamnă austeritate”, a mai afirmat fostul ministru de stat, prof.dr.Mircea Coșea.

”Dacă nu ai cheltuit fondurile europene, ești prost, nu cumpătat”

Veniturile bugetului de stat s-au diminuat cu 4,5 miliarde de lei, iar cele mai mari pierderi au fost înregistrate la impozitul pe profit și la accize,     potrivit proiectului de ordonanță de urgență pentru rectificarea bugetară. Totodată, cheltuielile bugetului de stat au fost majorate cu 1,2 miliarde de lei. Economii importante, dar nedorite, au fost făcute la capitolul proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020, care s-a diminuat cu 2.805,7 milioane lei, cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă diminuându-se și ele cu 309,0 milioane lei. ”Trebuie să o spunem cu onestitate. Deocamdată nu suntem în stare să accesăm fonduri europene. Faptul că nu se folosesc banii nu înseamnă că s-au economisit banii, înseamnă că nu au fost în stare să-i folosească. Iar asta este valabil în orice guvernare, nu numai asta. Atunci când ai bani și nu îi folosești nu înseamnă că ești cumpătat, înseamnă că ești prost”, ne-a mai precizat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.062 afisari

9 COMENTARII

  1. Catule,pocitanie la fizic si la dibla,faci parte dintr-un guvern de tampiti propagandisti marca Goebells.Aceste jigodii,Guvernul meu,condus de fapt” cu competenta ” de Piele lunga ,Hotul de case cu acte false,pe de-o parte afirma ca suntem pe calea cea buna,cu crestere economica,ca deficitul bugetar va fi redus.Ca vom avea dezvoltare economica,dar cand vine vorba de respectarea Legilor pensiilor si ale alocatiilor copiilor,incep sa se vaicareasca,nu are Tara bani,creste deficitul,ia Tara foc,a zis CE sa nu facem,sa nu dregem,deci doar promitem. Pai bai nenorocitilor,spagarilor,cate milioane de Euro primiti parandarat dela Banci,multinationale,marile corporatii,marii evziuonisti ca sa-i scutiti de plata la buget cu miliardele de Euro taxe si impozite cuvenite statului ?Ce ati facut cu zecile de miliarde de Euro cu care ati indatorat Tara la dobanzi de cateva ori mai mari decat alte state din UE ?

  2. Migratiune si mentalitati
    Este CUTREMURATOR! Statistici devastatoare

    Conferința cu tema *Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie* susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu.
    În primul rând, deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona, cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
    A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările economice.
    Scandaloasa situație se „potrivește” perfect României, țară condusă, în ultimii 30 de ani, de prea mulți incompetenți.
    În conferința amintită, Raluca Prelipceanu a punctat aspecte extrem de grave despre fenomenul emigrației din România și anume:
    – țara noastră este pe locul 2 în lume (după Siria) ca număr de populație care emigrează, 9 români pe oră, 17% din populația activă a țării, 1/5 din întreaga populație;
    – am pierdut 40.000 de medici (2007-2017), 84.000 tineri (2016) sub 36 de ani, din care 19% cu studii superioare (61% femei);
    – suntem sursă de forță de muncă calificată pentru Austria, Ungaria, Franța, Germania și supercalificată pentru SUA și Canada.
    Consecințele, mai ales pe termen mediu și lung sunt înfiorătoare:
    – 5-6 milioane de români sunt permanent sau temporar în străinătate ca emigrați;
    – pierdem o mare parte din tinerii care s-au calificat aici pe cheltuiala statului român;
    – a crescut vârsta la care femeile procrează (de la 18 ani în 1980 la 30 de ani în 2017);
    – copiii rămași în țară abandonează școala, devin analfabeți, nu primesc educație morală părintească, motive pentru care vor deveni o mare problemă peste 5-10 ani;
    – diaspora românească nu este coagulată, nu are putere, nu promovează interesele României, nu susține interesul național;
    – are loc deconstrucția identității umane, declasarea ei (cei plecați la muncă, chiar dacă au studii superioare, acceptă munci degradante);
    – se schimbă mentalitatea celor plecați, acceptând după un timp principiile morale ale țării unde lucrează (homosexualitatea, neasumarea întemeierii unei familii, bigamia etc);
    – emigranții români nu investesc în România resursele lor financiare. Chiar dacă își construiesc aici case, cimentul este francez, cărămida poloneză, instalația electrică olandeză, cea sanitară germană, aparatura neromânească, deci totul se reîntoarce în aceste țări;
    20% dintre cei plecați nu se vor mai întoarce niciodată în România fiind pierduți definitiv;
    – 23% au cerut cetățenie străină (Ungaria, Italia, Spania, Franța, Canada, SUA);
    – dezvoltarea noastră economică este doar din: industria auto, informatică și consum;
    – 40% din suprafața arabilă a țării este cumpărată de străini;
    – marile magazine cu produse agro-alimentare, distrug agricultura românească (sectorul legumicol, pomicol, creșterea animalelor) care a devenit una de subzistență;
    – principalele resurse strategice sunt în mâna străinilor.
    Înfiorător de adevărat, sumbru ca perspectivă. De ce am ajuns aici?
    – incompetența clasei politice care conduce țara de aproape 30 de ani;
    – lipsa unor programe și strategii naționale de dezvoltare economică pe termen mediu și lung;
    – nepotismul infiltrat în toate structurile, care crează imobilism și rezistență la transformare;
    – supraîncărcarea schemelor și posturilor salariale la stat, care duc la cheltuieli uriașe;
    – birocrația, mita, recompensarea politică cu posturi de răspundere după alegeri;
    – distrugerea sentimentului patriotic, religios, dezunirea, trădarea, lașitatea, fac ca noi singuri să ,,închinăm” țara celui care plătește mai mult.
    În scurt timp nu mai avem, chiar dacă am dori, cu cine să mai îndreptăm lucrurile. Țara va putea fi împărțită, fără nicio rezistență, vecinilor.

    Concluzia te rog să o tragi tu, cititorule!

  3. Bai, javra te am pus eu sa te împrumuti săptămânal la dobânzi astronomice? Sa le plătești tu cu ai tai!!! Lasă că vine 6 decembrie 2020.

  4. Bai Citule , nu te lauda gurița ta pe tine si pe partidul care te-a fătat.
    Acesta este un bou patentat, un bolnav ca toti liberalii

  5. Daca nu ati inteles, asta se dorește. România in incapacitate de a plăti. Socoteala este simpla, dupa ce Germania preia totul pe nimic, Transelectrica, TransGaz, Hidroelectrica, porturi, etc, o sa spună ca nu este de ajuns. Federalizează România si ia Ardealul. Asta se întâmpla cand votezi trădători de romani si de România.

  6. Mi se pare ciudat ca nici un securist,dintre trupetii Busteanului talpalata nu a sarit de fund in sus sa ne injure pe noi si ziarul,ziaristii. Talpa lata,ia zi trantore,cand ai de gand sa inapoiezi statului cei 360.000De Euro pe care I-ai furat,chirii necuvenite cu acte false.Ca sa fie bani pt. pensii si alocatiile copiilor,sa nu mai plimbi Legile pe care tot tu le-ai promulgat. Ca asa promitei,ca in mandatul tau nu vor fi taieri de pensii si salarii. Are grije de tine ” Justitia mea independenta „,judecatori si procurori care au jurat cu mana pe Biblie,” asa sa-mi ajute Dumnezeu „. Apai asa sa va ajute,dupa cum meritati.

  7. O singură întrebare. Doamne cînd dispare această caricatură din fruntea Ministerului Finanțelor ? Omul are epilepsie mintală. Vai Românie în ce hal ai ajuns. Scoală-te Ceaușescule să vezi ce s-a ales de noi și țara ta (a noastră). Iartă-ne ce ți-au făcut.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger