Cauta

Avertisment sumbru: ”Ne îndreptăm cu pași repezi spre falimentul statului”

Prof. dr. Coșea: ”Situația nu a fost niciodată atât de gravă”

Analistul economic prof. dr. Mircea Coșea avertizează asupra faptului că ne îndreptăm cu pași repezi spre un faliment al statului. Acesta arată că instituțiile nu funcționează, iar statul român este în derivă și nu poate să țină piept situației internaționale doar pentru că are câteva avioane și că au venit soldații americani. Fără o reglementare a pieței energetice, prăbușirea va fi totală, susține prof. dr. Coșea.

Statul român nu mai funcționează în acest moment, pentru că de atâta timp nu se ia nicio măsură care să arate cetățenilor că sunt protejați de o criză absolut profundă, nemaiîntâlnită până acum, atrage atenția prof.dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

”Lucrurile degenerează foarte rău, economia cade peste tot, sunt mici șanse ca Statele Unite și China să aibă niște creșteri, Europa merge și ea foarte prost, iar în România este catastrofă absolută, pentru că nu se ia niciun fel de măsuri. În fiecare zi ni se fac promisiuni, vin cu fel de fel de idei năstrușnice, dar nu se face nimic în practică. Pe lângă faptul că de la 1 aprilie intrăm într-o zonă foarte periculoasă cu facturile, ceea ce se întâmplă și cu combustibilul duce la distrugerea unei ramuri care mergea foarte bine în România, și anume transportul internațional. Toată această urcare de prețuri pe care o face distribuitorul de combustibil nu este deloc controlată de Consiliul Concurenței, instituția asta care mănâncă bani de pomană, și nu va aduce deloc beneficiile scontate pentru că cererea va scădea”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea.

Statul român, în goana de a echilibra bugetul imediat, a mărit acciza la combustibil, iar de aici pleacă și prețul mai mare în România decât în alte țări, susține prof. dr. Mircea Coșea. Potrivit acestuia, orice dinamică a prețului internațional nu va duce în România la o scădere a prețului la pompă, iar scăderea, dacă va fi, va fi foarte târziu și foarte mică. Totodată, creșterea prețurilor la combustibili înseamnă și o creștere a tuturor prețurilor și serviciilor, de la biletul de autobuz, până la legătura de leuștean.

Panică și stres social

Statul ar trebui să țină piept situației internaționale cu o stabilitate internă, politică, socială, economică, să arate populației că există o încredere, că există o protecție din partea lui, pentru că, altfel, populația intră într-o stare de demotivare, de panică, de stres social, consideră analistul economic prof. dr. Mircea Coșea.

”Situația nu a fost niciodată atât de gravă, pentru că, de la criza economică, în câteva luni, ajungem la o criză socială, probabil și politică, dar asta este mai puțin important, pentru că și-așa suntem în criză politică de un an și ceva. Vom asista la mișcări sociale care vor destabiliza întreg sistemul. Eu nu cred că rușii vor invada Ucraina, dar atâta timp cât trupele stau acolo presiunea politică pe investiții este uriașă. Marea Neagră a devenit o mare super militarizată și să nu ne închipuim, așa cum zice acest ministru, că vom începe exploatarea gazului din Marea Neagră. Nimeni nu se va aventura să facă așa ceva la 10 km de frontul rusesc. Lucrurile s-au blocat, iar deblocarea pleacă din străinătate, nu de la noi, că noi nu avem niciun rol”, ne-a precizat prof. dr. Mircea Coșea.

Reglementarea pieței, singura soluție

Fostul ministru de stat crede că singura soluție de a ieși din această criză este reglementarea pieței, cu un preț de referință care să fie calculat ca o medie a prețurilor din perioada imediat premergătoare liberalizării, care să fie menținut pe o perioadă de 6-9 luni. În același timp, trebuie să existe un program bine pus la punct de reglementare a situației pe piața energetică din România, a importurilor, a producției, a reîntoarcerii la producția de cărbune prin negociere cu Uniunea Europeană pe o perioadă mai lungă de tranziție, pentru că altfel nu vom face față.

”Apoi, statul trebuie să vină cu ajutoare în anumite sectoare, cum ar fi transporturile, agricultura, aluminul și îngrășămintele, prin negocieri cu UE, să înțeleagă și ăia de acolo că ăsta nu este ajutor de stat, că altfel murim. Astfel, până în toamnă-iarnă, să avem prețuri care sunt cât de cât controlate, stabilite pe o bază normală, nu aiuristice, cum sunt acum la energie. Dacă ai energia reglementată, încep toate să revină la normal”, a mai afirmat prof. dr. Mircea Coșea.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version