AcasăSOCIALAvertisment sumbru: ”Ne îndreptăm cu pași repezi spre falimentul statului”

Avertisment sumbru: ”Ne îndreptăm cu pași repezi spre falimentul statului”

Prof. dr. Coșea: ”Situația nu a fost niciodată atât de gravă”

Analistul economic prof. dr. Mircea Coșea avertizează asupra faptului că ne îndreptăm cu pași repezi spre un faliment al statului. Acesta arată că instituțiile nu funcționează, iar statul român este în derivă și nu poate să țină piept situației internaționale doar pentru că are câteva avioane și că au venit soldații americani. Fără o reglementare a pieței energetice, prăbușirea va fi totală, susține prof. dr. Coșea.

Statul român nu mai funcționează în acest moment, pentru că de atâta timp nu se ia nicio măsură care să arate cetățenilor că sunt protejați de o criză absolut profundă, nemaiîntâlnită până acum, atrage atenția prof.dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

”Lucrurile degenerează foarte rău, economia cade peste tot, sunt mici șanse ca Statele Unite și China să aibă niște creșteri, Europa merge și ea foarte prost, iar în România este catastrofă absolută, pentru că nu se ia niciun fel de măsuri. În fiecare zi ni se fac promisiuni, vin cu fel de fel de idei năstrușnice, dar nu se face nimic în practică. Pe lângă faptul că de la 1 aprilie intrăm într-o zonă foarte periculoasă cu facturile, ceea ce se întâmplă și cu combustibilul duce la distrugerea unei ramuri care mergea foarte bine în România, și anume transportul internațional. Toată această urcare de prețuri pe care o face distribuitorul de combustibil nu este deloc controlată de Consiliul Concurenței, instituția asta care mănâncă bani de pomană, și nu va aduce deloc beneficiile scontate pentru că cererea va scădea”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea.

Statul român, în goana de a echilibra bugetul imediat, a mărit acciza la combustibil, iar de aici pleacă și prețul mai mare în România decât în alte țări, susține prof. dr. Mircea Coșea. Potrivit acestuia, orice dinamică a prețului internațional nu va duce în România la o scădere a prețului la pompă, iar scăderea, dacă va fi, va fi foarte târziu și foarte mică. Totodată, creșterea prețurilor la combustibili înseamnă și o creștere a tuturor prețurilor și serviciilor, de la biletul de autobuz, până la legătura de leuștean.

Panică și stres social

Statul ar trebui să țină piept situației internaționale cu o stabilitate internă, politică, socială, economică, să arate populației că există o încredere, că există o protecție din partea lui, pentru că, altfel, populația intră într-o stare de demotivare, de panică, de stres social, consideră analistul economic prof. dr. Mircea Coșea.

”Situația nu a fost niciodată atât de gravă, pentru că, de la criza economică, în câteva luni, ajungem la o criză socială, probabil și politică, dar asta este mai puțin important, pentru că și-așa suntem în criză politică de un an și ceva. Vom asista la mișcări sociale care vor destabiliza întreg sistemul. Eu nu cred că rușii vor invada Ucraina, dar atâta timp cât trupele stau acolo presiunea politică pe investiții este uriașă. Marea Neagră a devenit o mare super militarizată și să nu ne închipuim, așa cum zice acest ministru, că vom începe exploatarea gazului din Marea Neagră. Nimeni nu se va aventura să facă așa ceva la 10 km de frontul rusesc. Lucrurile s-au blocat, iar deblocarea pleacă din străinătate, nu de la noi, că noi nu avem niciun rol”, ne-a precizat prof. dr. Mircea Coșea.

Reglementarea pieței, singura soluție

Fostul ministru de stat crede că singura soluție de a ieși din această criză este reglementarea pieței, cu un preț de referință care să fie calculat ca o medie a prețurilor din perioada imediat premergătoare liberalizării, care să fie menținut pe o perioadă de 6-9 luni. În același timp, trebuie să existe un program bine pus la punct de reglementare a situației pe piața energetică din România, a importurilor, a producției, a reîntoarcerii la producția de cărbune prin negociere cu Uniunea Europeană pe o perioadă mai lungă de tranziție, pentru că altfel nu vom face față.

”Apoi, statul trebuie să vină cu ajutoare în anumite sectoare, cum ar fi transporturile, agricultura, aluminul și îngrășămintele, prin negocieri cu UE, să înțeleagă și ăia de acolo că ăsta nu este ajutor de stat, că altfel murim. Astfel, până în toamnă-iarnă, să avem prețuri care sunt cât de cât controlate, stabilite pe o bază normală, nu aiuristice, cum sunt acum la energie. Dacă ai energia reglementată, încep toate să revină la normal”, a mai afirmat prof. dr. Mircea Coșea.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.697 afisari

14 COMENTARII

  1. Exista o seama de oameni, pe care o seama de purtatori de microfon, ii cred un fel de GURU a economiei, in general si al altor sectoare in particular, mai pe scurt se pricep la tot. Nenea asta Cosa este unul dintre ei. Uita insa microfonistii ca persoana a fost ministru in ”iepoca Iliesciana” si ce a facut. Au facut o privatizare a orice de tot rahatul, au urcat inflatia in cer si acum cred ca pot iar sa ne dea lectii de sperietura, ca noi am uitat. Pai NOI santem chiar asa de ”orbi” sa nu ne dam seama ca statul e pe drumul spre groapa ??? Daca nu ne-am dat seama ne-a zis-o dulapul cotrocean, mai ieri. Tot la fel apare destul de des nea Iliuta Serbanescu, fost datator din gura, fost ministru cu rezultate zero si actual autobagator de seama. Noi n-avem nevoie de ”cantatori de jelanii”, ci de experti care sa spuna concret CE trebuie facut. De ”bocitoare” ne-am saturat, la fel cum ne-am saturat de cei din guvern care conjuga verbul ” a voi, a vrea”, tot timpul la viitor ( vom face, vom lua masuri, se va analiza). M-AM SATURAT. Nu-i mai chemati.

  2. cozile de topor care ne conduc imping statul spre faliment . ce intelege cosea prin noi ne indreptam ? noi , cetatenii facem legi care sa distruga statul , economia ?

  3. Ce comic poate fi tataie ăsta , orice țăran poate deduce că , la o datorie de 120 miliarde , în absența producției de orice , nu ai cum să fii suveran . Suntem colonie pe plută , nu pe vapor , drepturi canci , dar o cam merităm . Era clar pentru mulți că paltonul ăla a mai fost trântit , dar pe căruță , nu pe capotă . Ăia în țările arabe au numa nisip și în curte și în galoși . Iar noi vrem ape limpezi , păduri , munți , mare , deltă , și mai ce ? hai las , ne vedem la corijență .

  4. Coșea ista e un papagal idiot.
    Panaramă dezinformatoare acest baboi. România este „failed state” din decembrie 89, când ceausestii au fost omorâți și când peste 1000 de români au fost uciși doar ca să se creeze aparența de „revoluție”, totul organizat de cei care au venit la putere și cu ampla participare a armatei…
    De atunci tara și bieții români sunt sub prigoană continuă, prigoană instalată de jegurile nomenclaturiste lacome sa se îmbogățească furând tot ce s-a construit cu truda neamului!

  5. Statul care o sa dea faliment este clica mafiota din decembrie1989 care e compusa din jigodii tradatoare.De mult este in faliment ptr ca nu au facut altceva decat sa fure munca altuia

  6. Strategie clară ca lumina zilei :

    1. Lockdown planetar, psiho-terorism de stat contra cetățenilor, faliment de masă a clasei mijlocii , supraindatorare a statelor suverane.

    2. Imbogățirea masivă a Big Pharma, Big Tech, Bill Gates, speculatorii financiari și politrucii complici-șpăgari de la Ursulla pana la Cațu

    3. CE REZULTĂ: falimentul statelor suverane, putere nemaivăzută a globalismului, popoarele ajunse in noua iobăgie ecologică prin care devii chriaș in propria ta casă.

    Singura soluție este o revolutie natională, trezirea tuturor românilor că vorbim de un război non-standard, economic, de uzură, exploatare, falimentare, aservire de masă.

    Sprijiniti orice platformă suveranistă. Ieșiti la proteste. Treziti pe alti oameni să știe de unde le vin facturile, că doar nu „piața” a scumpit prețul.

  7. Dupa ce ilustrul ne-a esuat, ce mai conteaza falimentul, el exista de cand au venit LGBT – Liberali la putere, mai ales sub conducerea drogata a lui Citu, acoperitul sistemului

  8. Cine tara a distrus ?
    -Catzu ,Catzu!
    Cine i la straini supus ?

    Catzu ,Catzu!

    Cine i un penal jegos ?
    Catzu ,Catzu!
    Dar drogat si puturos?
    Catzu ,catzu!

  9. In curand vom lua gatul politrucilor securisti pe strada si inn sediile partidelor. Au in plan sa transforme societatea intr-un GULAG pe cartela 666 si polonicul statului. Nu va mai exista alternativa decat moartea.

  10. Ai noștri sunt preocupați de încălzirea globală , de menținerea stării de alertă , a restricțiilor , a certificatului verde.
    Orice numai măsuri clare pentru menținerea sub control a prețurilor la energie și gaze nu se zăresc căci de la acestea pornesc toate scumpirile în lanț.
    La care se mai adaugă prețul polițelor RCA .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger