AcasăSOCIALAvertisment sumbru! În 10 ani mai rămân doar 3 spitale publice

Avertisment sumbru! În 10 ani mai rămân doar 3 spitale publice

Cîțu ia în calcul parteneriatul public privat pentru spitale

Amenințarea Guvernului cu parteneriatul-public privat în spitale a reușit să-i sperie pe sindicaliștii din sănătate. Aceștia susțin că așa-zisul parteneriat este, de fapt, o privatizare mascată, și atrag atenția că, în maxim 10 ani, vor mai rămâne doar trei spitale de stat, fapt care va duce la împiedicarea accesului românilor la sistemul de sănătate.

Ideea modernizării spitalelor publice în parteneriat cu privații ar trebui să dea fiori românilor. Privatizarea sistemului de sănătate, o idee mai veche a ministrului Vlad Voiculescu, ar putea provoca un dezastru în rândul populației, care nu va mai avea acces la tratamente decât contra-cost. ”Va trebui să găsim o strategie, o modalitate de a construi rapid sau de a moderniza rapid cu bani jumătate de la buget, jumătate, poate, din privat. Să revenim la parteneriat public-privat, pentru că lucrurile merg mult mai rapid în acea formulă, dacă se poate. Trebuie să ne uităm şi la această variantă pe termen scurt”, a afirmat premierul Cîțu. Ideea aceasta a mai fost vehiculată, susțin sindicaliștii din Sănătate. ”Acum au ajuns la concluzia că este singura soluție, iar asta înseamnă o privatizare mascată, astfel încât, în 10 ani, să rămânem cu trei spitale de stat. Privatul investește, dar el trebuie să fie proprietar pe ce investește. Exact cum s-a privatizat și industria. Este un scop mai vechi, de a privatiza sistemul de sănătate. În momentul în care vor intra pe parteneriat public-privat se va iniția și contract cu casa de asigurări de sănătate, ca să se conecteze la banii public. Trebuie însă spus că privații, la capitolul investiții, nu trebuie să cheltuie sume atât de mari. Este convenabil să spui că spitalele de stat sunt o gaură neagră, dar nu este adevărat. Vă dau exemple de spitale care sunt pe profit, adică au făcut investiții din fonduri proprii. Ce înseamnă acest lucru? Că nu avem peste tot manageri competenți. Acum vor să-i schimbe din nou pe manageri și se tot pun pe criterii politice, nu pe competență. Așa subfinanțat cum este sistemul, cu un manager într-adevăr bun , spitalul poate funcționa fără probleme”, ne-a declarat Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Dezinformări de la vârf

Informația potrivit căreia 90% din banii alocați unui spital se cheltuie pentru salariile personalului medical este absolut aberantă, susțin sindicaliștii din Sănătate. Fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, afirma zilele trecute că 90% din finanțarea primită de un spital merge pe salarii și tocmai de aceea nu mai rămân bani pentru reparații și modernizări. Același lucru l-a susținut și premierul Florin Cîțu. Sindicaliștii din Sănătate au contrazis aceste afirmații, arătând că este imposibil să funcționeze un spital cu doar 10% din fonduri. ”Spre exemplu, potrivit datelor financiare și privitoare la resursa umană ale Institutului Matei Balș (aferente anului 2020), cheltuiala cu resursa umană a reprezentat 36,5% din cheltuiala totală a spitalului. Putem observa că premierul României a dovedit o ignoranță gravă în această privință. Spitalul se confruntă cu un grav deficit de personal, acesta reprezentând 23,5% din totalul posturilor aprobate. Rugăm guvernanții să prezinte corect informațiile factuale. Dacă nu le dețin, atunci le recomandăm să tacă. Neștiința nu poate constitui o bază adecvată pentru o reformă a sistemului de sănătate, ea determinând, de fapt, alte dezastre”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.

Săracii, scoși din schemă

Parteneriatul public-privat nu este o soluție în domeniul sănătății, a afirmat europarlamentarul Corina Crețu. ”Acesta nu face altceva decât să limiteze drastic accesul la servicii medicale persoanelor cu venituri scăzute și foarte scăzute. Chiar nu cred că într-o țară atât de săracă precum România ne permitem să transformăm aceste spitale – gândite ca fiind deschise tuturor – în spitale private, la care să poată apela doar persoanele de la un anumit venit în sus”, a declarat europarlamentarul Corina Crețu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.985 afisari

5 COMENTARII

  1. De ce fug # de fondurile europene, care potrivit spuselor Corinei Cretu ne stau la dispozitie? Pentru ca nu pot fura, ei cinstitii, albii, curatii cu toti dintii in gura? Ce parere au votantii acestor pui de securisti?

  2. Hi, hi , hi , mint de sting , PSD-ul fuge ca dracu de tamaie de fonduri europene , cati bani a atras PNL-ul intr-un an in proiecte n-au reusit pizidistii in zece , bag si eu sa fraieresc prostii …!

    • Cati ? Nici Citu nu stie . Nu i-a terminat de numarat . Nu mai stie nici cati a imprumutat si nici pe ce ia cheltuit .

  3. Vor creste si.asigurarile.de sanatate pe masura buzunarelor lor. Cei care nu.si permit vor plati un minim. Atat de minim incat la externare platesti inca 2-10 salarii…Sau faci un imprumut…la banca…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger