AcasăSOCIALAvertisment: Producția de medicamente din România, pusă în pericol de „creșterea astronomică”...

Avertisment: Producția de medicamente din România, pusă în pericol de „creșterea astronomică” a preţurilor la energie și gaze

O situația asupra cărora atrag atenția cei de la PRIMER ajunge, joi, la urechile opiniei publice. E vorba despre un semnal demn de a fi luat în considerare de către guvernanți, mai ales că e vorba despre producția de medicamente din România.

Se arată cu degetul în direcția ministerului condus de către Virgil Popescu. “Producția de medicamente din România este pusă în pericol de creșterea astronomică a preţurilor la energie electrică și gaze. Sute de medicamente sunt vândute sub prețul de producție, iar Ministerul Energiei nu a luat nicio măsură în urma solicitărilor venite din partea noastră”, au transmis, joi, reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), prin intermediul unui comunicat de presă.

Semnalul este cu atât mai important cu cât din direcția PRIMER, for din care fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară, se avertizează asupra faptului că „scumpirea exagerată a prețului la electricitate care s-a triplat față de aceeași perioadă a anului trecut și creșterea de cel puțin 6 ori a prețului la gazele naturale pun o presiune uriașă pe costurile de fabricație ale producătorilor de medicamente din țară.

Astfel, reculul prețurilor la energie și gaze generează rentabilitate negativă pentru sute de medicamente fabricate în România, ale căror prețuri nu pot fi crescute pentru că ar afecta accesul la tratament a sute de mii de pacienți, mulți dintre aceștia cu posibilități financiare reduse”.

Adresă trimisă la minister

Dragoș Damian, director executiv în cadrul PRIMER, a făcut public faptul că încă de la începutul acestei luni s-a adresat o solicitare importantă Ministerului Energiei, prin care se cerea, temporar, plafonarea prețului energiei electrice la 400 lei/MWh. Doar că solicitarea ar fi rămas fără răspunsul așteptat.

“Majorarea masivă a prețurilor la energie și gaze ne-a determinat să trimitem o adresă în data de 3 decembrie 2021 către Ministerul Energiei prin care solicităm ca măsură temporară plafonarea prețului energiei electrice la 400 lei/MWh. Însă, Ministerul Energiei nu a răspuns solicitării noastre. Deși la nivel declarativ autoritățile sunt preocupate de creșterea rolului fabricilor de medicamente din țară, în special în actualul context pandemic, în realitate nu există niciun fel de măsuri care să acopere aceste declarații. De altfel, în primăvara acestui an, furnizorii de energie au avertizat asupra creșterii explozive a prețurilor la electricitate și gaze, în timp ce autoritățile recomandau să ne îndreptăm către piața liberă pentru că prețurile se vor stabiliza, fapt care a fost contrazis de realitate.”, a declarat dr. Dragoș Damian.

Ce ar putea urma?

Cum anticipează în următoarele luni prețuri la electricitate de peste 2000 lei/MWh, membrii PRIMER transmit că se văd nevoiți să înceapă să scoată din fabricație medicamente care generează pierderi, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare.

Dorim pe această cale să ne cerem scuze pacienților, medicilor și farmaciștilor care vor fi afectați de problemele care vor apărea, însă lipsa de reacție a Ministerului Energiei nu ne permite continuarea producției medicamentelor care înregistrează pierderi. Ne aflăm din păcate în aceeași situație de contradicție între vorbele și faptele autorităților, care spun că trebuie să întărim fabricile de medicamente din țară, însă, în realitate nu se iau măsuri concrete la solicitările venite din partea PRIMER. Ca urmare, să nu ne mirăm că producția indigenă este la cel mai mic nivel istoric, sub 10% și că România se va adânci și mai mult în dependența importurilor de medicamente.” a completat reprezentantul PRIMER.

E de menționat faptul că din cadrul PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară, și anume: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA- o companie SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.

author avatar
Andrei Coman
192 afisari

4 COMENTARII

  1. Subminarea economiei nationale, facuta cu buna stiinta, daca era Securitatea lui Ceausescu, tradatorii erau de mult la bahaus

  2. Producția de medicamente din România, pusă în pericol . GUVERNUL DE CRIMINALI prin decizii eronate a DISTRUS ROMANIA SI UCIS SUTE DE MII DE ROMANI SI COPII
    ESTE CA SI CUM NISTE IMBECILI DIRIJEAZA O NAVA LA NAUFRAGIU .
    SI IN PLUS SUNT SUSTINUTI DE ANUMITE SITE-URI CA ZIARE.COM , TOT NISTE JRGURI DE ANALFABETI FUNCTIONALI , RETARDATI MINTALI CA ABIA REUSESC SA SCRIE ARTICOLE DAR CU MULTE GRESELI , SI CARE LAUDA SI ELOGIAZA ACEST GUVERN MIZERABIL SI INCOMPETENT
    ZOAIE.COM STERGE COMENTARIILE

  3. Au crescut preturile la comanda ca doar nu su vreo logica!!!catule esti un asasin economic al natiei tale sluga!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger