AcasăSOCIALAvertisment pentru polițiști: ”Nu închideți restaurantele că veți răspunde penal!”

Avertisment pentru polițiști: ”Nu închideți restaurantele că veți răspunde penal!”

Polițiștii care închid restaurantele ar putea plăti despăgubiri din propriile buzunare

Sindicaliștii din MAI atrag atenția polițiștilor că închiderea restaurantelor de către aceștia, prevăzută într-un proiect de lege controversat, ar putea fi urmată de plângeri penale pentru abuz în serviciu. Totodată, polițiștii ar putea fi ulterior obligați să plătească în nume personal despăgubiri patronilor din HORECA.

Introducerea măsurii complementare de a suspenda activitatea operatorilor economici care încalcă Legea 55/2020, printr-un proiect legislativ inițiat de MAI, este considerată aberantă și periculoasă de către liderii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). ”Respingem proiectul de modificare a Legii 55/2020, pus în dezbatere publică! Nu suntem de acord cu proiecte care sfidează mediul economic sau instituie sarcini suplimentare pentru Poliție, în condițiile actuale! În primul rând, avem deficit major de personal, în structurile operative, fapt pentru care și misiunile/sarcinile actuale sunt greu de îndeplinit, în timp scurt și în condiții de eficiență. În al doilea rând,  se creează premisele unor abuzuri asupra operatorilor economici (din zona HORECA, magazine mari sau mici etc.), care și așa sunt afectați de restricțiile majore, prelungite de peste un an, cu impact negativ asupra angajaților, economiei și societății, în ansamblu. Totodată, proiectul prevede o măsură anticoncurențială și total abuzivă: operatorul economic sancționat nu poate contesta în instanță măsura agentului constatator (situație neîntâlnită în legislația actuală, în dezacord cu normele interne și europene)”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

Răspundere personală

Președintele SNPPC, Marius Ionescu, susține că cel mai mare pericol este reprezentat de abuzurile care se vor comite, existând deja precedent în acest sens.

”Ați văzut ce s-a întâmplat la Timișoara, când consilierii USR s-au dus cu Jandarmeria peste oameni prin restaurante. Gândiți-vă că modificarea legii le dă dreptul polițiștilor, jandarmilor și polițiștilor locali să închidă restaurantele respective, ceea ce mie, ca cetățean, nu mi se pare în regulă. Nu am deschis eu localul respectiv  ca să îl închid. Cine sunt eu până la urmă să-i închid omului o afacere? Închidere care poate fi abuzivă, să se dea ordin, în unele cazuri, și unii colegi să îl execute. Deci nu trebuie să-i punem pe colegii noștri în situația de a executa ordine vădit abuzive. Și se mai pune problema că, dacă totuși tu ai închis restaurantul, ca polițist sau ca jandarm, că Poliția Locală nici nu trebuia implicată în lucrurile astea, ai putea răspunde penal. Eu atrag atenția tuturor polițiștilor și jandarmilor să aibă foarte mare grijă ce ordine execută, pentru că, dacă oamenii vor face plângeri penale împotriva lor, și vom avea de-a face cu un val de plângeri penale, nu știu cine o să-i protejeze. Istoria și realitatea ne demonstrează că instituția sub nicio formă nu-i apără. Nu poți să închizi tu un restaurant pentru că două persoane de acolo nu poartă mască sau că a depășit cu un loc la masă, nu-i treaba poliției să facă lucrul ăsta. Iar cei care dețin restaurantele pot anula în instanță măsura și, dacă vor câștiga, se vor îndrepta împotriva polițistului sau jandarmului care le-a închis afacerea. Vor face plângeri penale pentru abuz în serviciu și vor solicita și despăgubiri de la organul constatator”, ne-a declarat președintele SNPPC, Marius Ionescu.

Suspendarea activității până la 30 de zile

Potrivit proiectului de lege care modifică Legea 55/2020, inițiat de MAI, polițiștii, jandarmii și polițiștii locali vor avea dreptul să suspende activitatea operatorilor economici pe o durată de 15 până la 30 de zile, dacă nu respectă măsurile dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de Covid-19. Totodată, plângerea împotriva procesului-verbal de  constatare a contravenției  și  de  aplicare  a  sancțiunii  nu  va suspenda  executarea  sancțiunilor  contravenționale complementare, se mai precizează în proiectul de act normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.774 afisari

6 COMENTARII

  1. Ce sa iasa cand transformi politia nationala in moasa comunala !? In loc sa fie lasati sa se ocupe de atributiile lor principale, siguranta reala a cetateanului, prin actiuni tipic politienesti, sunt trimisi sa vaneze cai verzi pe pereti.

  2. HORECA HRANEA GRAS REZISTII LA ,, MAREA LOR REVOLUTIE ” ACUM SE PLANG , ASA LE TREBUIE LOR SI LA ALTI VOTANTI PDL-PNL-USR

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger