AcasăSOCIALAvertisment dur al sindicatelor: ”Dacă taie sporurile se închide Poliția”

Avertisment dur al sindicatelor: ”Dacă taie sporurile se închide Poliția”

Polițiștii protestează din nou în Piața Victoriei

Plafonarea sporurilor la 20%, așa cum și-a anunțat intenția Ministerul Muncii, va însemna închiderea secțiilor de Poliție la ora 16, dar și sâmbăta și duminica, semnalează conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Aceasta a anunțat deja un nou protest în stradă împotriva Guvernului. 

Tăierea sporurilor angajaților MAI va avea drept consecință închiderea porților secțiilor de poliție după ora 16, atrag atenția sindicatele din acest sector. ”La întâlnirea de la Ministerul Muncii nu ne-a spus nimeni concret dacă vor să facă o altă lege a salarizării sau vor să o modifice pe cea actuală. Reprezentanții ministerului spun că ar vrea o altă lege a salarizării, fără să scadă din venituri. Dar în condițiile în care nu scad veniturile, nu are sens să o schimbe, nu există nicio logică pentru modificări. Și cum să faci o altă lege a salarizării când aproape jumătate din bugetari sunt deja în grilă. Ce faci cu cealaltă jumătate, printre care și noi, care nu suntem în grilă? Noi am solicitat, pe de o parte, să ni se aplice grila din 2022, apoi să se discute despre o eventuală altă lege a salarizării. Iar dacă vor să facă alte modificări pe sporuri sau pe calcule, să ni se dubleze coeficienții de salarizare din Anexa 6. Am mai solicitat exceptarea unor sporuri, cum ar fi sporul de noapte, sporul de sâmbete, duminici, munca suplimentară.  Cu  un plafon de 20%, cum spun ei că vor să reducă sporurile, de la 30% pe ordonator principal de credite, nu rămâne decât să închidem Poliția și să plecăm acasă la ora 16. Nu o să mai lucreze nimeni de noapte, pentru că numai sporul de noapte la polițiști este de 25%. Dacă mai ai și 4 sâmbete și duminici cu spor de 75%, deja ai depășit plafonul de 20%. Singura variantă, dacă vor să aplice formula asta pe legea salarizării,  este să închizi instituția de ordine publică. Pentru că la poliție, în sănătate nu poți să închizi porțile. Deși la noi avem cazuri în care se închid secțiile la ora 16 pentru că nu avem personal. Anul acesta ne-au înghețat salariile, adică a fost o scădere a veniturilor având în vedere numai inflația”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședinte Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Vor să treacă legea prin Parlament

Peste trei săptămâni, reprezentanții Ministerului Muncii vor veni cu un proiect concret de lege a salarizării, după ce vor avea discuții și cu celelalte categorii profesionale. ”Au spus că nu vor da ordonanță de urgență, ci lege, pentru că vor să o treacă prin Parlament. Deja de aflăm la a treia lege a salarizării unitare. Ar fi trebui să se aplice până la capăt legea în vigoare și apoi să modifice ce mai era de modificat. Noi nu avem sporuri de praf sau de calculator, noi avem niște sporuri clare, de sâmbete, duminici, spor neurospshihic, altceva nu avem. Și nici acele sporuri nu sunt calculate la salariile din fluturaș ale polițiștilor”, ne-a mai precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat. Sindicaliștii au mai cerut Ministerului Muncii  majorarea cu un procent suplimentar/considerabil a coeficienților de ierarhizare pentru funcțiile pentru care este necesar avizul de poliție judiciară, majorarea cuantumurilor salariilor de grad și stabilirea acestora prin raportare la salariul de bază minim brut garantat în plată, precum și menținerea plafonului de sporuri la nivelul ordonatorului principal de credite și nu per persoană.

Din nou, în stradă

Joi, 27 mai, sindicaliștii de la SNPPC vor ieși din nou în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva lipsei măsurilor concrete din partea Guvernului. Pe lista de revendicări se află, printre altele, și diminuarea deficitului major de personal din toate structurile, în special din cele operative (care ajunge și la 50%, în mediul rural), pentru a nu mai fi puși în situația ca 2-3 polițiști să muncească pentru 4, ceea ce implică eficiență scăzută în misiuni și suprasolicitarea personalului. Totodată, sindicaliștii cer ”ocuparea prin concurs a funcțiilor de conducere, nu prin abuz de instituția împuternicirii (care reprezintă, în fapt, fidelizarea unora dintre manageri, prin lesă scurtă)”, dar și întărirea autorității polițistului/recredibilizarea Poliției Române și adoptarea unei legislații corespunzătoare în acest sens.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.