AcasăSOCIALAvertisment dur al sindicatelor: ”Dacă taie sporurile se închide Poliția”

Avertisment dur al sindicatelor: ”Dacă taie sporurile se închide Poliția”

Polițiștii protestează din nou în Piața Victoriei

Plafonarea sporurilor la 20%, așa cum și-a anunțat intenția Ministerul Muncii, va însemna închiderea secțiilor de Poliție la ora 16, dar și sâmbăta și duminica, semnalează conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Aceasta a anunțat deja un nou protest în stradă împotriva Guvernului. 

Tăierea sporurilor angajaților MAI va avea drept consecință închiderea porților secțiilor de poliție după ora 16, atrag atenția sindicatele din acest sector. ”La întâlnirea de la Ministerul Muncii nu ne-a spus nimeni concret dacă vor să facă o altă lege a salarizării sau vor să o modifice pe cea actuală. Reprezentanții ministerului spun că ar vrea o altă lege a salarizării, fără să scadă din venituri. Dar în condițiile în care nu scad veniturile, nu are sens să o schimbe, nu există nicio logică pentru modificări. Și cum să faci o altă lege a salarizării când aproape jumătate din bugetari sunt deja în grilă. Ce faci cu cealaltă jumătate, printre care și noi, care nu suntem în grilă? Noi am solicitat, pe de o parte, să ni se aplice grila din 2022, apoi să se discute despre o eventuală altă lege a salarizării. Iar dacă vor să facă alte modificări pe sporuri sau pe calcule, să ni se dubleze coeficienții de salarizare din Anexa 6. Am mai solicitat exceptarea unor sporuri, cum ar fi sporul de noapte, sporul de sâmbete, duminici, munca suplimentară.  Cu  un plafon de 20%, cum spun ei că vor să reducă sporurile, de la 30% pe ordonator principal de credite, nu rămâne decât să închidem Poliția și să plecăm acasă la ora 16. Nu o să mai lucreze nimeni de noapte, pentru că numai sporul de noapte la polițiști este de 25%. Dacă mai ai și 4 sâmbete și duminici cu spor de 75%, deja ai depășit plafonul de 20%. Singura variantă, dacă vor să aplice formula asta pe legea salarizării,  este să închizi instituția de ordine publică. Pentru că la poliție, în sănătate nu poți să închizi porțile. Deși la noi avem cazuri în care se închid secțiile la ora 16 pentru că nu avem personal. Anul acesta ne-au înghețat salariile, adică a fost o scădere a veniturilor având în vedere numai inflația”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședinte Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Vor să treacă legea prin Parlament

Peste trei săptămâni, reprezentanții Ministerului Muncii vor veni cu un proiect concret de lege a salarizării, după ce vor avea discuții și cu celelalte categorii profesionale. ”Au spus că nu vor da ordonanță de urgență, ci lege, pentru că vor să o treacă prin Parlament. Deja de aflăm la a treia lege a salarizării unitare. Ar fi trebui să se aplice până la capăt legea în vigoare și apoi să modifice ce mai era de modificat. Noi nu avem sporuri de praf sau de calculator, noi avem niște sporuri clare, de sâmbete, duminici, spor neurospshihic, altceva nu avem. Și nici acele sporuri nu sunt calculate la salariile din fluturaș ale polițiștilor”, ne-a mai precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat. Sindicaliștii au mai cerut Ministerului Muncii  majorarea cu un procent suplimentar/considerabil a coeficienților de ierarhizare pentru funcțiile pentru care este necesar avizul de poliție judiciară, majorarea cuantumurilor salariilor de grad și stabilirea acestora prin raportare la salariul de bază minim brut garantat în plată, precum și menținerea plafonului de sporuri la nivelul ordonatorului principal de credite și nu per persoană.

Din nou, în stradă

Joi, 27 mai, sindicaliștii de la SNPPC vor ieși din nou în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva lipsei măsurilor concrete din partea Guvernului. Pe lista de revendicări se află, printre altele, și diminuarea deficitului major de personal din toate structurile, în special din cele operative (care ajunge și la 50%, în mediul rural), pentru a nu mai fi puși în situația ca 2-3 polițiști să muncească pentru 4, ceea ce implică eficiență scăzută în misiuni și suprasolicitarea personalului. Totodată, sindicaliștii cer ”ocuparea prin concurs a funcțiilor de conducere, nu prin abuz de instituția împuternicirii (care reprezintă, în fapt, fidelizarea unora dintre manageri, prin lesă scurtă)”, dar și întărirea autorității polițistului/recredibilizarea Poliției Române și adoptarea unei legislații corespunzătoare în acest sens.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
9.505 afisari

30 COMENTARII

  1. Să se închidă. Vor veni alții.
    ȘI SĂ INTERZICĂ PENSIONAREA ANIMALELOR ÎNAINTE DE 60 DE ANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Bă săracilor va taie ăștia sporurile? Salariu minim la miliție e de 5000 lei/lunar, pt. care nici nu știți ce faceți,abureală. În privat banii ăștia se iau in 3 luni de muncă! Iar voi sinteți cu ochii numa după șpagă ciubucuri, că nu va ajung banii din salariu! Cînd va suna vreo minora la 112 ca e luata cu japca de de ăștia ca Dincă -traficanți de carne vie- ajungeți și voi a doua zi?? Cînd nu mai e nimic de găsit, minora fiind scoasa peste graniță cu șpaga de rigoare -ieuro sub buletin-la pulizdția de frunteră….

    • Domnule Haules Baules Dauna, ptr că nici măcar o fărâmă de curaj nu ați avut sa scrieți cu numele real, veniti cu dovezi privind salariul acela minim de 5000 lei lunar, ptr că săracul de mine, agent de poliție, nu trece de 3500 de lei, ATENȚIE, la care mai mult de jumătate reprezinta sporurile, și nu salariul de baza. Romanul s-a născut politician, antrenor de fotbal și mai nou comentator.

      • Andrei, mi-a placut de voi cînd ați reușit 6 agenți sa puneți catușe moșului ăluia de 70jj de ani, ca nu vroia sa-i pună ăia-agenții de pază de la supermarket termometru pe mînă/frunte. Sînteți tari ! Cool ! Vă iubesc men!

    • Vorbesti să te afli în treabă,denigrezi si instigi la ură,dacă tot zici că este în poliție ok,de ce nu te faci si tu ,,milițian”!Cu nenumărate intrdicții,sacrifici familiare,sănătate subrezită datorită factorilor de muncă (să stai trei nopți la -20 C,iar vară sa mănânci mamâncare stricată si să bei apă fiartă).Lătrați la lună ca laica,știti numai să înproscați cu noroi,puneți osul la muncă generație crescută în puf!

      • Dute ba la munca sa faci bani daca nu iti convince,nu la banuit, pentru munca doar de constatare pe care o faceti voi, mai mult de minim pe economie nu v-as da

    • Pai tu câștigi prea puțin. Numai cum sa consideri că 5000 de lei sunt destui când prețul carburantului este la fel ca în Germania și uleiul la fel că în Belgia. Dar a avut dreptate președintele țării când a spus că românii sunt analfabeți funcțional. Voi nu știți să vă cereți drepturile, o să ieșiți la pensie la 75 de ani și nunonsa spuneți nimic dar aveți orgasm și toate vi se rezolvă când taie la cel de langa voi.

      • VIERME, bugetarii trebuie reduși cu 60% și salariile tăiate tot la fel și fără sporuri, norme, vouchere, prime… STATUL IA DE LA CEI CE SUNT UTILI ȘI MUNCESC 47% SĂ DEA PARAZIȚILOR INUTILI DE BUGETARI!!!

    • După scris se vede că nu esti prieten cu cartea, stai pe șantier și muncește că in țară mai e nevoie și de ăștia, iar cu șpaga- dai de prost ce ești !

  3. ei si asa sunt la comanda ppe care vrea politie europeana nasita de merkel care sa bata ca la fasole toti cetatenii care misca in front!!!!!!

    • Învidioși mici, original românes să moară capra vecinului ! De ce nu v-ați făcut și voi polițiști adevărați daca tot ne dăm GRANDE ?!

  4. Să aplice aceeași lege ca în USA,toți polițaii care sunt dovediți că au luat șpagă,sunt dați afară din rândurile poliției și mai ales li se suspendă dreptul la pensie.Să vedem atunci câți mai vor să „muncească” în poliție. Acum le convine cu salarii mari și șpagă. La muncă,nu la întins mâna.

  5. Ha ha ha, pai la ce fel de spagari si de corupti sunt politaii romani, mai ales aia din Sudanistan si ShMoldova, pot sa ii inchida oricum, deja de mult fiecare e cam pe cont propriu !! Daca chiar ai o problema cu careva, se rezolva fara intermediari !! 🙂 Vela, mai da din gura, bostanarule !! Ham, ham, ham 🙂

  6. Draga Andrei Tudor,se vede cat sunteti de multi dupa cati postati pe aici.In timp ce ipocritul Coarna plange pe la televiziuni ca sunteti putini si ca mai trebuie angajati jde mii de parca ii plateste din banii proprii.Oricum ,aveti tupeu sa scoateti capul acum dupa ce in pandemie amendati oameni amarati si puneati catuse altora sufocati de nenorocita aia de carpa.Zelosi baieti ,ce credeati ca va face regimul chestori pe toti?Acum va arata cotul dupa ce s-a servit de voi.In definitiv asa va trebuie.

  7. Luati-o in cur politia, ca sunteti toti o adunatura de corupti, de la cel mai tanar pana la cel mai batran.
    Sunteti toti sub papucul pestilor si al baronilor regionali, tremurati de frica sa va faceti datoria si va legati la intamplare de lumea normala pe strada.
    Din partea mea, sa va reduca salariile la 2000RON pe luna, ca in afara de a va plimba prin logan si a da amenzi pentru ca m-am pisat in boscheti si nu am avut masca, altceva nu stiti sa faceti. Incompetenti, la general vorbind.

    • De luat in cur poti sa o iei dumneata ca sa iti treaca ideile astea de frustrare . Iar legat de masca si amenda legea a fost data de alesi tai daca intelegi retardule . Asta de te pisi in boscheti si asyepto felicitari .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger