AcasăSOCIALAvem zăcăminte uriașe de gaze, dar au oprit exploatarea

Avem zăcăminte uriașe de gaze, dar au oprit exploatarea

Virgil Popescu a oprit exploatarea celui mai mare zăcământ terestru de gaze al României

Deși s-a anunțat intrarea în exploatare a zăcământului uriaș de gaze de la Caragele, județul Buzău, încă din 2020, Ministerul Energiei a tot amânat investițiile, ultima dată avansată fiind 2024. Fostul director general al Romgaz ne spune că, în perioada mandatului său, au fost amplasate 15 sonde de explorare într-un singur an și că, după plecarea sa, investițiile s-au oprit. Cele 30 miliarde de metri cubi de gaze de la Caragele ar fi însemnat stoparea importurilor și, implicit, scăderea prețurilor.

Descoperit din 2016, marele zăcământ de gaze de la Caragele, din județul Buzău, evaluat la peste 30 miliarde de metri cubi, a fost blocat la decizia Ministerului Energiei. Blocarea investițiilor a însemnat o creștere a importurilor, în condițiile scăderii abrupte a producției de gaze de la OMV, dar și a unei diminuări a extracției la Romgaz, principalii furnizori la nivel național.

”Caragele produce acum, dar doar pe un perimetru mic și acesta trebuie extins. Problema este că nu s-au continuat investițiile. Între 2019 și 2020, când eram la conducerea Romgaz, am săpat 15 sonde de explorare, iar în 2021 s-au mai săpat doar două, care nu au dat rezultate. În afara celor 15 sonde, mai sunt și altele acolo, dar nu sunt legate la sistemul național de transport. Adică ele degeaba există în câmp, dacă nu sunt conectate, iar asta este o chestie simplă care se poate face. Dar acolo s-au blocat investițiile, deși trebuia continuată explorarea, pentru că vorbim de un zăcământ de peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze. Și, spre deosebire de zăcământul din Marea Neagră, care este posibil sau probabil, rezervele din Caragele sunt dovedite”, ne-a declarat Adrian Volontiru, fostul director general al Romgaz. După ce inițial a anunțat că investițiile la Caragele vor reîncepe în 2023, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că, de fapt, acestea ar fi demarate în 2024, deși ne aflăm în plină criză energetică.

Faliment al companiilor de foraj

Perimetrul de la Caragele este concesionat de Romgaz, iar în 2016 s-a descoperit la o adâncime de aproape 5.000 de metri un zăcământ de 30 miliarde de metri cubi de gaze, care a fost declarat comercial în 2019, ne spune Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei. Acesta arată că transformarea forajelor de explorare în foraje de exploatare este foarte simplă, cu investiții minime, însă lucrările au fost oprite în 2020.

”Nimeni nu a răspuns până acum de ce s-a oprit zăcământul de la Caragele, de ce Ministerul Energiei, prin consiliul de administrație, a luat această decizie. Ar fi trebuit finalizați până acum cei 6 km de conducte pentru racordarea la sistem. Dacă am fi extras de anul trecut din acest zăcământ ar fi scăzut importul de gaze cu 15%, ceea ce ar fi însemnat și o scădere a prețurilor în piață. Faptul că s-au oprit investițiile la Caragele a determinat și intrarea în faliment a companiilor de foraj românești. OMV-ul nu a mai forat de mult, și este privat, nu are statul nicio influență, iar când a forat și-a adus companii străine, și singurul care mai rămăsese să dea comenzi companiilor autohtone era Romgaz. Probabil că decizia de stopare a investițiilor la Romgaz s-a luat și pentru a umfla profitul companiei, care însemna prime de performanță mai mari pentru conducerea Romgaz”, ne-a precizat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

Au așteptat schimbarea Legii offshore

Se vede clar cum tot scade producția, an de an, afirma Virgil Popescu, ministrul Energiei, care a pus acest lucru pe seama unei ajustări brutale a investițiilor în zona de explorare onshore, adică pe uscat. ”Avem nevoie, ca țară, de producție onshore de gaze, investițiile în această zonă ar trebui să continue”, a spus Virgil Popescu. Probabil că s-a așteptat schimbarea Legii offshore, în care a fost inclusă și producția onshore. Dacă și producția de gaze din exploatările de pe uscat intră sub incidența actului normativ, înseamnă că gazele de la Caragea vor putea fi vândute direct pe piața externă, astfel că România nu va mai beneficia nici de propriile sale resurse exploatate de companiile de stat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
30.765 afisari

56 COMENTARII

  1. Hidrocarburile (de la HIDROgen și CAUBon) sînt anorganice, fără sfîrșit! Nu ne putem închipui cît de mult sîntem mințiți.
    Teorii neelucidate – Originea hidrocarburilor
    Col. (r) Prof. univ. dr. ing. Marian Rizea
    …confruntarea ştiinţifică privind originea formării hidrocarburilor solide (cărbunii) şi fluide (lichide şi gazoase) parcă a încheiat un armistiţiu, adâncind şi mai mult misterul dintre teoria organic (biogenică) şi cea anorganică (abiogenică)…
    …unii cercetători readuc în discuţie teoria originii anorganice (abiogene) a formării petrolului şi gazelor, inclusiv ideea că acestea ar fi regenerabile.
    Detectarea şi exploatarea uriaşului bazin petro-gazier White Tiger, din largul coastelor vietnameze, care stă pe un fundament de granit, lucru imposibil de explicat prin teoria biogenică şi dezvoltarea recentelor tehnologii de fracturare hidraulică pentru exploatarea gazelor de şist, sunt la frontiera unui salt ştiinţific care ridică alte şi alte întrebări: se apropie sfârşitul epocii hidrocarburilor sau este un nou început?
    …Pornind de la acest nou mod de abordare, rezervele de hidrocarburi ar fi cu mult mai mari decât s-ar putea crede, iar vechile zăcăminte epuizate, ar putea fi reînviate şi ar putea produce, din nou. Începuseră să circule în lumea ştiinţifică, la începutul anilor ʼ80, veşti despre trezirea la viaţă a unor zăcăminte epuizate din Georgia (zăcământul Groznâi, bazinul Romaskin), S.U.A. (Eugene Island 330, din largul coastelor Louisianei), America de Sud şi chiar România (Băicoi-Țintea, Moinești).

    • Un zăcământ exploatat multi ani intensiv își strica echilibrul natural,in ordine,gaze la suprafață,țiței între ele și apă din belșug la fund.Dupa zeci de ani de exploatare se produce o perturbare a acestui echilibru și vor trebui multi ani sa revină la echilibru vor fi gaze și țiței dar numai ce a rămas și exploatarea va dura puțin foarte puțin.

      • De unde vine apa?
        Dacă s-a infiltrat, de ce nu se infiltrează în toate zăcămintele doar e mai grea decît petrolul și gazul natural?
        „Acesta este în special cazul zăcământului offshore al insulei Eugène 330 din Golful Mexic (în zona SUA, la aproximativ 150 km de coasta Louisianei). La începutul anilor 1970, câmpul producea aproximativ 15.000 de barili pe zi. Până în 1989, producția a scăzut la 4.000 de barili/zi. Și dintr-o dată, producția a revenit la 13.000 de barili/zi. Dintr-o dată, estimarea rezervelor zăcământului a trecut de la 60 de milioane de barili la 400 de milioane. În cele din urmă, s-ar părea că vârsta uleiului pompat după creșterea producției este diferită de cea pompată înainte.”

      • „Potrivit teoreticienilor petrolului anorganic specializați în chimie, petrolul nu poate proveni din plante care s-au transformat în petrol, deoarece asta ar încălca a doua lege a termodinamicii. În condițiile de presiune și temperatură prezente în care se presupune că s-a format petrolul conform teoriei oficiale (între 500 m și aproximativ 4 km sub suprafața pământului), plantele pur și simplu nu se pot transforma într-un mod spontan în petrol. Se pot transformz doar în metan. Dar ele nu se pot transforma în hidrocarburi mai grele. Acest lucru este cunoscut de fizicieni, chimiști, ingineri chimiști, ingineri mecanici și specialiști în termodinamică încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea.”

      • Nici nu a început exploararea și dumneata deja ai concluzionat că stiop abuzurilor privind exploatarea acestora?

  2. Nu e o problema tehnica strina rominilor , grea, costisitoare si de nivelele unor academiciaeni ! E de scos din procesul de operatiuni si specialisti aceasta lepra smechera , puturoasa si o haimana ! Dle Popescu, dumneata poate ai treaba si noi te retinem ! Auzi ma , spune tu neamului citi ai ai facut facultatea si unde !? Sint curios.

  3. Ministerul Energiei știe foarte bine ce face. Toate sancțiunile împotriva Russiei pleacă din capitala licuriciului obez și au două obiective: 1-izolarea și falimentul Russiei și 2 -izolarea și falimentul Ieoropei pentru a menține supremația dolarului și a crește dependența Ieoropei de licurici. Cum să mai depindă Românica de licurici dacă nu este în gașca importatorilor? Mai departe cum să instaurezi ura împotriva rușilor dacă nu-i faci vinovați de toate pe care le suporți? Trebuie însă să ai ce suporta. Prețul motorinei a crescut la pompă peste cel al benzinei din condei, ca să ne afecteze cum trebuie nivelul de trai. Ministrul energiei nu poate urina împotriva vântului că doar de asta a fost pus acolo, să asculte.

    • e mai complex:
      – Austria este dependenta de Rusia energetic , 80-90%
      Austria detine PETROM , 51%.
      – Obligatoriu , trebuie luat in considerare si influenta rusilor , prin fondul Abu Dhabi.
      Deci , in Romania , Rusii dicteaza indirect.
      In Romgaz , prin ANRM si Min Energiei ( ASERVIT) s-au blocat investitiile , ptr ca forajul inseamna 100% investitie.
      In Marea Neagra , investitiile s-au blocat , prin intelegere Ruso- SUA ,( vezi EXON care pleaca de la noi si ajunge in … Rusia ( parasita acum ) si Grecia …in Mediterana.
      Deci , discutiile stabilite intre capii globali , continua exact ca in 1945-46.
      Ce urmeaza : Romania , daca sta cuminte si nu se pisa contra vantului ( adica , va da scris ca da ungurilor 80% gaze naturale din M. Neagra ) si 20% Austriei , va manca.
      Pamantul va merge la … nemti , energia ..la maghiari..padurile … Austrieci ..ECONOMIA va fi dependenta de ordine UE.
      Romania trebuie sa deviona tampon ptr educare migranti.
      Iar romanii , migranti in UE. ( echilibrare rasiala)

    • Se stie ca rusii umbla cu spaga” vezi -Energie ieftina pentru Alro” cand s-au dus cei 2 milioane de dolari direct la Cotroceni pe filiera Cocos, Udrea, Stolojan, Baselu sunt stenograme in acest sens cu dosar ajuns in instanta, dar ce sa vezi, a disparut suportul magnetic chiar din arhiva instantei si stenograme fara support magnetic nu constitute dovada. Aceiasi rusi de la Alro sunt si intermediari intre Gazprom si Romania si avand in vedere ca se accepta spagile la cel mai inalt nivel nu trebuie sa mire pe nimeni ca importurile din Rusia au crescut si extractia gazului romanesc a scazut.

      • Alro e in Romania, deci se poate renationaliza pana la restituirea tezaurului de la Moscova, si celelalte capacitati industriale ale Rusiei

        • cum a ajuns un stat inamic ssi istoric ostil la adresa Romaniei proprietar al unor obiective economice diontr-o tara NATO?

  4. Idiotilor,Ii tineti partea unui nemernic coada de topor,care de ani de zile saboteaza Romania.Sub inaltul patronaj al Cocotatului,coada de topor la varful statului mafiot acumsi esuat.Iar voi doi le sugeti madularul,plangand pe umerii criminalului,fratele dela rasarit.Ti-ai deracu de lepre.

  5. O problema de siguranta nationala sa o lasi la latitudinea unui consiliu de administratie ?! Atunci ce face ministrul de resort, primul minstru si presedintele ?!

  6. Se pise fraierul asta de ministru pe voi, bogățiile tării sunt date moca, iar vouă va pune pielea in bat cu prețurile la energie si gaz

  7. incapablilii tarii au ajuns prin ministere si agentii.
    Nu ne saboteaza strainii, cat ne autodistrugem.
    Majoritatea votantilor sunt fara scoala, urmarea, alesi pe masura.

    • Așa este.Toate guvernele Romăniei au nota 0(zero) la priceperea față de economie.Toți foștii miniștri și actualii miniștri sunt incompetenți total .Au diplome fabricate nu au nici o competența .Avem totuși oameni care se pricep dar nu-i bagă nimeni în seamă.n

  8. Pretul gazelor pe piata romaneasca e influentat doar in foarte mica masura de cele 10-20% procente din import. Daca vrem preturi mici la intern trebuie pur si simplu sa decuplam pretul de bursa de la Viena si sa interzicem exporturile de gaz.

  9. Toate manevrele insa se fac pentru legea offshore sunt de fapt pentru a da gazele din Marea Neagra pe gratis strainilor care le vor vinde cui doresc (nu noua) si la ce pret doresc (pret mare).

  10. Ce nenorocit acest virgil sluga la omv si cine mai papa bani multi din gaze.tradator care nu trebuie iertat nici de romani dar mai ales de Dumnezeu!!!

  11. Ceaușescu a fost condamnat ( meritat) și împușcat ( măsură îndoielnică) ,pentru genocid și subminarea economiei naționale. Întrebarea care se pune este; președinții, parlamentarii, guvernele, care au condus și conduc tara după 1989 cum și când vor fi pedepsiți pentru distrugerea țării?

    • Ce genocid si subminare a economiei nationale a fācut Ceausescu, urechistule? Cât si de unde te-ai ” documentat ”? Catastrofele despre care comentezi au venit DUPĀ ’89.

      • toti care au murit de foame frig de boli de lipsa medicamentelor de conditiile de munca dezastruoase si lipsa sigurantei la locul de munca, in centrele de tortura ale seucritatii si pentru care securistii nu au platit, de mana infractorilor t i g a n i si ca rezultat al tuturor acestor cauze. Dupa 89 a fost bine, am avut mancare, caldura, medicamente conditii cev a mai bune de munca, cel putin macar o vreme si chiar si ceva libertate.

        • Nu a murit nimeni de foame sau frig. Și absolut fiecare român era sigur că avea un loc de muncă și o locuință și primea salariul la timp. Nu exista tortură pe vremea lui Ceaușescu. Și în general, toate lipsurile au fost doar în ultimii 5-7 ani, pentru un motiv bun – plata datoriei externe și obținerea independenței reale. În restul de 17 s-a trăit bine sau măcar decent.

  12. Totul este redus si distrus cu buna stiinta,scoli profesionale,calificari la locul de munca,sistemul de invatamint.
    Despre ce vorbim?
    Cum sa stie votantii ce fac cei alesi?

  13. Bravo cei care ati comentat ati spus exact ce gandeam si eu-OkelariDeCalPopescu LA PUSCARIE

  14. Nu sunt ei asa de vinovați, pe cât suntem noi cei mai vinovați ca lăsăm acești escroci și trădători sa ne vândă pe nimic la străini toată avuția tarii care a mai rămas. Am ajuns sa fim o generație de lași și resemnați.

  15. Așa este.Toate guvernele Romăniei au nota 0(zero) la priceperea față de economie.Toți foștii miniștri și actualii miniștri sunt incompetenți total .Au diplome fabricate nu au nici o competența .Avem totuși oameni care se pricep dar nu-i bagă nimeni în seamă.n

  16. Nu avem conducători patrioti ,care să se gândească la binele țării, toți de acum se gândesc la comisioane, daca nu pica totul se blochează si gasesc motive …

    • Am avut patrioti dar au intrat în pāmânt, cu gura arsā de setea dreptātii, apreciati si sustinuti doar de o parte a unui pooor român în genere pasiv, las si ingrat. Iar cei care ar mai fi, putini, sunt la fel de ejectati de un sistem mafiot si putred de corupt, ajutat de o presā pestilentialā, plinā de lichele vândute burtii, si ele. Degeaba ai patrioti dacā poporul, în loc sā facā scut în jurul lor, tolereazā toate liftele spurcate. Hai, cā românii isi cam meritā soarta, prea dorm pe ei. Nu stiu decât sā se vaite si sā astepte sā-i salveze Sfântul Duh.

      • Te-ai intrebat de toti patriotii o sfarsesc rau in Romania ? Ia-l de exemplu pe Eminescu. Nu l-a ascultat pe tat-su care era nationalist dar moldovean nefiind de acord cu Unirea. Taica-su a avut dreptate.
        Noi romanii , pe langa faptul ca suntem rai si prosti nu suntem un popor ci a adunatura de popoare toate vorbind o lingua franca – o latina bastardizata in Est si Sud de Slavi, iar in vest de Goti/Gepizi toi amestecati cu popul@tii turcice si mongoloide.

    • conducatorii sunt comunisti sau copii lor , iar comunismul este doar o metoda de jaf talharie si crima dar la o scara foarte mare.

  17. Prima decada, post 89 : „liberalii boieri „, a doua decada : „liberalii lupii tineri” , a treia decada „liberalii bustenari” , urmeaza decada ” liberaliii plafonarii gazo-coalitiei ” ….

  18. Sunt animale la National care cenzurează mesajele noastre. Imi cer scuze dar voi dezmembra mesajul încercând sa aflu ce deranjează guvernul ăsta de imbecili incompetenti si escroci.

  19. Din singura țară fără datorii si cu infrastructuri in sistemul de învățământ, medical, social, industrial

  20. am ajuns azi o țară a caror generatii mai devreme sau mai târziu se transforma in migrant comunities ,

  21. o țară care este scoasă la mezat prin grija imbecililor și trădătorilor care s-au perindat pe la guvern.

  22. Iliescu, Basescu, catzu Iohanis si toti ceilalti care pentru un bacșiș au vandut, au distrus, au subminat economia ar trebui toți condamnați in aceeasi zi. Considerând dezastrul pe care l-au adus in țară ar trebui sa readucem pedeapsa cu moartea.
    Aduceți un argument in favoarea lor si sunt gata sa îmi cer scuze.

  23. O sa incerc sa determin ce combinatii de cuvinte sunt interzise, probabil la insistența vreunui organ ales democratic, de propagandistii de la CNA sau alt organism trădător.

  24. Daca esti corect si de buna-credinta
    Esi catalogat rusofil ,extremist,om rau
    Dar daca furi ,sabotezi tara prin furt si umilinta
    Inseamna ca esti bun poti sa-ti furi neamul tau!

    Asta e gandirea Liberalo -marxista
    Asta-i conceptul,,,fa rau cat mai mult”!
    Fura cat poti tinichea globalista
    Fura si ascunde ,jagardea si incult!

  25. Unde exista un conducator care iubeste elitele ,este alogen ,adica strain nu roman,este evazionist,este traficant de copii ,adica pedofil.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger