AcasăSOCIALAutoritățile se faultează reciproc. Testarea rapidă Covid nu necesită personal calificat

Autoritățile se faultează reciproc. Testarea rapidă Covid nu necesită personal calificat

Testele rapide antigen pentru depistarea Covid își iau revanșa

După ce Guvernul Orban a interzis în noiembrie, prin Agenția Națională a Medicamentelor, utilizarea testelor rapide Covid de către populație, Consiliul Concurenței vine și desființează argumentația autorităților. Potrivit acestuia, testele rapide pot fi folosite de orice persoană pentru că nu necesită personal calificat, având în vedere simplitatea echipamentului.

Măsurile controversate ale liberalilor aflați la butoanele gestionării pandemiei nu au avut nicio noimă. Una dintre acestea este retragerea din farmacii a testelor rapide antigen pentru detectarea infecției cu Covid, în noiembrie anul trecut, pe motiv că acestea ar trebui să fie folosite doar de personal medical calificat. ”Conform art. 2 din Legea farmaciei nr. 266/2008, prin farmaciile comunitare se pot distribui doar dispozitive medicale de uz individual. Ca urmare, dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro de uz profesional (testele rapide antigen) nu se pot distribui prin farmacii. În calitate de autoritate competentă, neexistând reglementări în acest sens, nu putem interzice comercializarea acestor produse în sistem on-line. Putem recomanda evitarea acestei modalități de comercializare sau, în cazul în care se recurge la această formă de distribuție, recomandăm ca vânzarea testelor rapide să fie însoțită de un avertisment în conformitate cu instrucțiunile de utilizare și anume <<doar pentru uz profesional>> sau ca operatorul economic să se asigure că cel care achiziționează produsele respective este unitate medicală. În caz contrar, operatorul economic poate fi sancționat pentru practică comercială înșelătoare”, se preciza în comunicatul din noiembrie 2020 al Agenției Naționale a Medicamentului.

Consiliul Concurenței, atac voalat la decidenți

Sub pretextul publicării unor prețuri comparative ale testelor rapide antigen Covid-19, Consiliul Concurenței a strecurat, în text, o lovitură scurtă, dar zdravănă pentru cei care au interzis vânzarea prin farmacii a acestora. ”Testele antigenice rapide pot conferi un avantaj semnificativ față de testele RT-PCR în ceea ce privește simplitatea echipamentului necesar, prețul și rapiditatea obținerii rezultatelor, nu este nevoie de personal calificat, ceea ce contribuie la atenuarea presiunii asupra sistemelor de sănătate. Prețul unui test rapid antigen SARS-CoV-2, pentru  autotestare, comercializat on-line în România variază între 30 lei și 68 lei, situându-se la un nivel comparabil cu prețurile practicate în mai multe țări europene. Testul antigen este cel mai nou tip de testare și, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul Covid-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul imunitar o recunoaște. Testele rapide antigen SARS-CoV-2 pentru autotestare sunt introduse pe piață cu  implicarea unui organism care evaluează conformitatea acestor produse”, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței din 25 ianuarie.

Arafat schimbă discursul

După ce testele rapide au fost interzise în farmacii, Raed Arafat a ieșit public la sfârșitul săptămânii trecute susținând că nu intenționează să inrterzică vânzarea testelor rapide în farmacii (!). ”Testul rapid este o soluție, totuși, măcar de autocontrol, că dacă m-am văzut că sunt pozitiv, măcar să stau acasă și să mă izolez de familia mea, să pun masca și să fiu atent în casă” a declarat Raed Arafat. Incredibilă revelație! Păi exact despre asta era vorba și în noiembrie, despre accesibilitatea testării. Pentru că, pe fondul crizei financiare profunde de anul trecut, puțini români își permiteau să plătească 450 de lei pe un test PCR, spre deosebire de 30 de lei, cât costă un test rapid. Despre achiziția celor 3 milioane de teste rapide anunțată de Guvern încă din noiembrie anul trecut nu sunt prea multe de spus. Doar 300.000 de teste au fost cumpărate pe la jumătatea lunii decembrie, iar dintre acestea 88.000 au fost prelucrate până acum.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.