AcasăSOCIALAutoritățile renunță, tacit, la obligativitatea repartitoarelor

Autoritățile renunță, tacit, la obligativitatea repartitoarelor

Facturi individuale la energie termică doar pentru cei care au repartitoare montate

Potrivit unui proiect de ordin al ANRE, toate contractele de furnizare a energiei termice în sistem centralizat vor fi obligatoriu schimbate până la data de 31 martie 2026. Documentul ANRE vizează atât contractele individuale, pentru cei care au instalate repartitoare, cât și contractele cu asociațiile de proprietari, în blocurile în care contorizarea individuală nu s-a realizat. Având în vedere că termenul obligativității montării repartitoarelor ar fi fost 31 decembrie 2024, este clar că autoritățile vor să renunțe tacit la această măsură aberantă. caldura

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să impună, printr-un proiect de ordin, schimbarea tuturor contractelor încheiate de consumatori cu operatorii de furnizare a energiei termice în sistem centralizat. Scopul declarat al reglementării este de a stabili drepturile și obligațiile furnizorului de energie termică în relația cu utilizatorul/consumatorul de energie termică, drepturile și obligațiile utilizatorului/consumatorului de energie termică, în relația cu furnizorul de energie termică și reglementarea relațiilor comerciale dintre furnizorii de energie termică și utilizatori/consumatori.

”Actualul proiect de reglementare stabilește raporturile juridice dintre furnizor şi utilizator/consumator cu privire la furnizarea, utilizarea, facturarea şi plata energiei termice și se încheie la nivel de branșament termic între furnizor și utilizatorul de energie termică”, se arată în proiectul de Ordin al ANRE privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice, a condițiilor generale de furnizare a energiei termice şi a convenţiei-cadru de facturare individuală a energiei termice. Având în vedere numărul mare de contracte ce trebuie modificate de către operatorii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat existente (în mod special, la nivelul Municipiului București), ANRE a decis ca data de 31.03.2026 să fie termenul limită de încheiere a contractelor de furnizare a energiei termice.

Nesemnarea contractelor duce la debranșare

Potrivit proiectului de ordin al ANRE, în cazul refuzului de semnare a contractului, operatorul serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat poate sista furnizarea energiei termice utilizatorilor/consumatorilor cu care, până la data de 31.03.2026, nu a încheiat contractele de furnizare a energiei termice conform dispoziţiilor ordinului, cu notificarea prealabilă a acestora.

Pentru asociațiile de proprietari care nu au acceptat montarea repartitoarelor, se va aplica modelul de contract-cadru de furnizare a energiei termice. Acesta va fi semnat de către președintele asociației de proprietari sau reprezentantul unui condominiu și va cuprinde condițiile de livrare, facturare și plată a energiei termice la locul de consum. Cantitățile de energie termică facturate (exprimate în MWh) vor fi cele măsurate direct cu ajutorul grupului de măsurare pentru decontare montat în punctul de delimitare/separare a instalațiilor, adică la punctul de branșament al blocului sau al scării de bloc. ”Factura de energie termică este de tip colectiv în cazul unui utilizator care reprezintă un condominium”, se arată în contractul-cadru elaborat de ANRE.

Facturile individuale, doar pentru cei contorizați

Pentru cei care au montate repartitoare, furnizorii vor aplica convenția-cadru de facturare individuală a energiei termice. Obiectul convenției este facturarea individuală, la prețul de facturare a energiei termice pentru populație aprobat conform prevederilor legale în vigoare pentru consumurile individuale de energie termică din notele individuale de repartizare aferente apartamentului Consumatorului din condominiul respectiv comunicate de prestatorul autorizat de ANRE. Repartizarea consumurilor de energie termică în condominiu se va realiza în conformitate cu prevederile Regulamentului privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum aprobat prin ordin al preşedintelui ANRE.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
21.439 afisari

7 COMENTARII

  1. Repartitoarele termice nu arata un consum real si este o mega afacere a firmelor care pun si citesc repartitoare. Apoi f. multi stau cu ele inchise sau incalzesc doar o camera si se incalzesc de la vecini care consuma mai mult pt a avea o temperatura acceptabila. In plus, se decalibreaza functionarea conductelor de alimentare energie termica pe verticala si degradarea cladirilor prin condens, mucegaiuri.

  2. Ar trebui să verificați mai bine informatiile pe care le scrieti. În primul rând contorizarea INDIVIDUALA are ca scop atentionarea fiecărui individ despre sistemul de încălzire din locuinta. Sunt persoane care nu au locuinte dotate de calorifere necesare sau bine dimensionate pentru a încălzi eficient, sunt locuinte care nu sunt izolate cum ar trebui, si sunt persoane care nu folosesc aceasi temperatura in casa cu sistem de termostate si deschid geamul când e prea cald. Toate aceste lucruri duc la pierderi de bani si consum de energie inutil. Repartitoarele din punctul de vedere al contorizari este un sistem care poate fi fraudat insa sunt metode precum contorizarea cu gigacalorimetre . Cât despre contracte nu există o lege care să interzică modificarea contractelor treptat.

  3. Sa ne explice un inginer cum este posibil sa contorizezi apa calda la intrare in.bloc ca temperatura si debit iar in apartamente contorizarea este pe baza caldurii emanate?!
    Nu trebuie sa avem aceiasi unitate de masura? De aceea apar si diferentele mai de sume la plata caldurii pe baza repartitoarelor.

  4. am instalat centrala de apartament, m-am debransat de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic(am platit furnizorului acest serviciu) si desi

    locatarii de pe tronsonul meu(de la parter pana la etajul 4-in bloc de 4 etaje) sunt debransati, suntem obligati sa platim pentru incalzirea coloanelor care sunt

    complet reci.

    ce demers ar trebui sa facem in aceasta situatie?

    Va multumesc

  5. ANRE ar trebuie sa faca niste consultari cu asociatiile de proprietari pentru acest ordin/reglementare. Este un abuz sa impui niste regului unor proprietari fara sa te consulti cu ei. Trebuie stabilit clar la ce temperatura trebuie sa fie agentul termic si apa calda la punctul de intrare in imobil si daca acest parametru nu se respecta sa fie un sistem care inchide/opreste furnizarea. Obligatiile si drepturile trebuie sa fie corecte de ambele parti. Proprietarii sa fie despagubiti daca furnizarea se sisteaza mai mult de 24 sau 48 ore. Nu poti obliga pe cineva sa fie dependent de o solutie tehnica si aceasta sa nu functioneze.

  6. S-au cam impins lucrurile la extrem!altcineva va fi debransat cat de curand daca nu se revine la normalitate!!!

  7. Ordinul ANRE care stabilește că 45% din căldură sa fie repartizat pe părți comune cine l-a inventat?? A stat vreodată la bloc inteligentul..?
    Părțile comune dintr-un bloc înseamnă jumătate de bloc???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger