AcasăSOCIALAutoritățile europene cer vigilență maximă: vaccinarea ar putea fi un eșec

Autoritățile europene cer vigilență maximă: vaccinarea ar putea fi un eșec

Au apărut primele îndoieli în privința vaccinării

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a cerut monitorizarea atentă a persoanelor vaccinate anti-Covid pentru a identifica un posibil eșec al vaccinării și eventuale infecții. Mai mult, Agenția Europeană a Medicamentului a recunoscut faptul că producătorii s-au angajat să efectueze mai multe studii și teste după lansarea vaccinului.

Noua variantă a virusului, depistată în Marea Britanie, a stârnit îngrijorare maximă în rândul autorităților medicale europene. Acestea au solicitat statelor UE să ia măsuri imediate pentru evitarea răspândirii noului Covid, care s-a dovedit mult mai contagios, deși mai puțin agresiv. ”Deși pe termen scurt-mediu lansarea vaccinării va contribui probabil la răspuns, aceste măsuri imediate sunt esențiale până când dozele de vaccin sunt disponibile în număr suficient și până când se va dovedi că au un efect de atenuare. Odată cu implementarea vaccinării, trebuie asigurată o monitorizare atentă a persoanelor vaccinate împotriva Covid-19, pentru a identifica un posibil eșec al vaccinării și eventuale infecții”, se arată în ultimele comunicate ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Surprinzător este faptul că organismul european vorbește pentru prima oară despre un eventual eșec al vaccinării, îndoielile provenind din faptul că vaccinul nu a fost suficient testat. Interesant este faptul că, la începutul lunii octombrie, în România virusul Covid și-a schimbat comportamentul, devenind extrem de contagios, astfel că, timp de câteva săptămâmi, numărul de cazuri înregistrate zilnic a depășit 10.000, la un număr constant de teste, de circa 30.000. Ulterior, numărul de cazuri a scăzut, însă a crescut agresivitatea virusului. Președintele Societății Române de Epidemiologie, prof.dr. Doina Azoicăi, spunea atunci că aceasta era o evoluție normală a virusului, care se adapta pe măsură ce întâlnea rezistența sistemelor imunitare.

Multații multiple

Modificarea noului coronavirus nu a fost văzută ca o simplă evoluție a acestuia de către ECDC, care a emis o evaluare de amenințare, dat fiind faptul că a fost depistată o variantă a SARS-CoV-2 cu multiple mutații la nivelul proteinei spike. ”Analiza datelor rezultate din secvențierea genomului viral din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a dus la identificarea unei proporții mari de cazuri aparținând unui nou cluster filogenetic. Noua variantă este definită prin mutații multiple ale proteinei spike (deleție 69-70, deleție 144, N501Y, A570D, D614G, P681H, T716I, S982A, D1118H), precum și prin mutații în alte regiuni genomice. Deși se știe și se așteaptă ca virusurile să se schimbe în mod constant prin mutație, ducând la apariția de noi variante, analiza preliminară din Marea Britanie sugerează că această variantă este semnificativ mai transmisibilă decât variantele circulante anterior: un potențial estimat de creștere a numărului bazal de reproducere (R0) cu 0,4 sau mai mult, cu o creștere estimată a transmisibilității de până la 70%. Această nouă variantă a apărut într-o perioadă a anului în care, în mod tradițional, a existat o creștere a contactelor din mediul familial și social. Nu există nicio indicație în acest moment privind o creștere a severității infecției asociate cu noua variantă” au precizat reprezentanții ECDC. Cazuri de infecție cu noua variantă au fost raportate până în prezent de Danemarca, Olanda, Italia, Danemarca, Franța, Spania, Portugalia, Australia, Belgia și Canada.

Se grăbește vaccinarea

Ieri, la Institutul Matei Balș din Capitală, a fost internat un pacient român suspect că ar fi infectat cu noua variantă a Covid-19, însă autoritățile susțin că este posibil ca acest lucru să nu se confirme. ”Această vaccinare devine o cursă cu timpul. A te vaccina în timp util devine mult mai important. Să nu uităm că această tulpină apare printr-o selecție naturală. Creează mutații prin care se va selecta produsul cel mai contagios. Este important ca populația să se vaccineze într-un timp cât mai scurt. Mutația trebuie să se înțeleagă că are loc în interiorul organismului uman. S-a întâmplat într-un pacient. Există riscul ca așa cum s-a selectat o mutație contagioasă într-un interval de timp, să ne trezim că această mutație devine și mai letală. În fața acestei realități toate măsurile trebuie aplicate cât mai corect, de la preventie, spălare, igena, până la vaccinare”, a declarat prof.dr. Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.033 afisari

2 COMENTARII

  1. IRESPONSABILITATE ,VEZI CONVENTIA DE LA NIURENBERG DIN 46 PRIVIND TESTELE PE OAMENI !!-UNDE AM AJUNS ??-COBAII INDUSTRIILOR FARMACEUTICE !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger