Programul „Cornul şi Laptele” iese din şcoli. Vestea bună e că autorităţile l-au înlcouit cu altceva. Cu programul „Mic Dejun Sănătos”. Proiectul adoptat de Senat prevede mărirea numărului de porţii de produse lactate, de fructe şi legume pe care copiii din școli le vor primi.
Se propun, printre altele, porții de produse lactate, fructe și legume acordate în fiecare din cele cinci zile pe săptămână de școală, în loc de câte trei porții pe săptămână, iar fructe și legume doar de două ori pe săptămână, cum este în prezent.
Cinci porţii pentru fiecare elev
În cazul produselor lactate, creşterea ar urma să fie de la trei porţii cât există în prezent, la cinci porţii.
Şi în cazul fructelor şi legumelor se doresc tot cinci porţii pentru fiecare elev în parte.
Modificările propuse în proiect
În acest moment este finanţat atât de la bugetul de stat cât şi din fonduri europene.
Iată modificările:
- lapte și produse lactate, 5 porții pe săptămână/copil (de la 3 porții în prezent)
- fructe și legume, 5 porții pe săptămână/copil (de la 2 porții în prezent)
- cornul și celelalte produse de panificație să fie diversificate și cu adevărat proaspete, consumate în 24 de ore de la producție
- alocare suplimentară pentru asigurarea de produse alternative pentru copiii cu intoleranțe la lactoză sau gluten
- susținerea micilor producători locali (licitații pe loturi de mai mică extindere geografică și cu separare a tipurilor de produse/servicii achiziționate)
posibilitatea de susținere a bugetelor prin decontarea în timp util (afectează cele mai mai vulnerabile comunități) - metode de achiziție pe lanțul scurt
- posibilitate de indexare cu inflația pentru a elimina situații în care nu se prezintă la licitații furnizorii (cum e cazul acum)
- măsuri educative pentru obiceiuri alimentare sănătoase, care să apropie copiii de mediu și de concepte precum agronomie rurală şi evitarea risipei alimentare
- monitorizarea programului în regim de date deschise.