Cauta

Austeritatea, dusă la extrem. Internările în spital, doar pe bază de programare

După un an și jumătate cu spitale închise, românii intră acum pe liste de așteptare

Noul Contract-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, valabil de la 1 iulie, aduce grave prejudicii sănătății românilor. Astfel, managerii de spital vor fi obligați să instituie liste de așteptare pentru pacienți, care nu vor mai putea fi internați decât cu programare. Totodată, s-a dat undă verde spitalelor private pentru a percepe contribuție personală bolnavilor, fără a se impune o limită a tarifelor.

Pacienţii care prezintă un bilet de internare vor putea fi programaţi în funcţie de afecţiune şi de gravitatea semnelor şi simptomelor prezentate şi de disponibilitatea serviciilor unităţii spitaliceşti solicitate, se arată în Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, care intră în vigoare de la 1 iulie. Pentru a intra în contract cu casele de asigurări de sănătate, managerii spitalelor publice trebuie să prezinte lista afecţiunilor care nu pot fi diagnosticate, investigate şi tratate în ambulatoriu/spitalizare de zi şi care impun internarea în regim de spitalizare continuă, dar și lista investigaţiilor paraclinice care nu pot fi efectuate în ambulatoriu pentru rezolvarea cazurilor şi care impun internarea pentru spitalizarea de zi.

În cazul managerilor de spital care au ocupat funcțiile prin concurs, trebuie prezentat nivelul indicatorilor de performanţă ai managementului spitalului public asumaţi prin contractul de management, precum și o declaraţie pe propria răspundere a managerului spitalului că aplică criteriile de internare pentru lista de afecţiuni care nu pot fi tratate în ambulatoriu și necesită spitalizare şi că asigură managementul listei de aşteptare pentru internările programabile, conform nivelului de competenţă al spitalului. Totodată, managerul spitalului public va fi obligat să depună o declaraţie pe propria răspundere privind estimarea procentelor serviciilor medicale corespunzătoare spitalizărilor continue evitabile care se transferă pentru tratament în ambulatoriu/spitalizare de zi.

Banii dați la privat, fără număr

Marea schimbare pe care o aduce oficializarea și permisiunea legală pentru clinicile private de a încasa co-plata pentru serviciile medicale o reprezintă faptul că tarifele percepute nu vor avea vreo limită impusă. Potrivit noului Contract-cadru, spitalele private aflate în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate au dreptul de a încasa contribuția personală pentru serviciile medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă acordate în secţii de acuţi finanţate pe baza sistemului DRG. Totodată, și furnizorii de servicii medicale şi îngrijiri la domiciliu vor avea dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor medicale care nu se decontează de casele de asigurări de sănătate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. În ce privește asigurații, dreptul acestora este doar de a primi informații privind tarifele practicate de furnizorii privați de servicii medicale spitaliceşti pentru serviciile medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă acordate în secţii de acuţi finanţate pe baza sistemului DRG, precum şi despre suma decontată de casa de asigurări de sănătate, informaţii afișate de furnizorul privat pe pagina proprie de internet și la sediu într-un loc vizibil. Contribuţia personală a asiguratului se plăteşte de către asigurat în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări. Contribuția personală reprezintă diferenţa dintre tariful serviciului medical acordat de furnizorul privat şi suma rezultată din înmulţirea valorii relative a cazului cu tariful pe caz ponderat propriu spitalului, se arată în noul Contract-cadru.

Consultațiile medicale, tot la distanță

Consultaţiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale vor putea fi acordate şi la distanţă, atât de către medicii de familie, cât şi de către medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, inclusiv medicină fizică şi de reabilitare şi pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare. Potrivit Contractului-cadru, acestea se vor realiza cu încadrarea în numărul maxim de 5 consultaţii/oră și se vor asimila consultaţiilor din pachetul de servicii de bază acordate la cabinet pentru afecţiuni acute, subacute şi acutizări ale unor afecţiuni cronice.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Controlul exporturilor de pământuri rare: bun pentru China, rău pentru afaceri
  • Emmanuel Macron învață ce înseamnă dominația Nvidia
  • Miza acaparării României. Apele din statele UE sunt otrăvite
  • Importăm și șefii de servicii secrete? Cu dedicație de la Elysee: Cioloș la SRI, Ciolacu la SIE!
  • Cel mai mare port al Europei se pregătește pentru un război cu Rusia
  • Bolojan și coaliția își bat joc de populație. Cresc subvențiile de la stat pentru partide
  • Israel și America nu au îngenuncheat Iranul
  • Atac mișelesc. CCR interzice grevele și protestele românilor
  • Legea europeană privind inteligența artificială are nevoie de o pauză, nu de un full stop
  • Exit mobile version