Cauta

Austeritate fără precedent. Autoritățile și instituțiile publice, lăsate fără bani

Guvernul Ciolacu trece la măsuri disperate

Pentru că nu a reușit să obțină de la Comisia Europeană o majorare a deficitului bugetar de 4,4% și nici să crească încasările la buget, care s-au situat cu mult sub estimările inițiale, Guvernul a trecut la măsuri de austeritate fără precedent. Astfel, aproape toate cheltuielile autorităților și instituțiilor publice au fost interzise, sub sancțiunea unor amenzi de până la 20.000 de lei pe persoană fizică pentru ordonatorii de credite.

În afară de a se plânge de nivelul crescut al evaziunii fiscale, omițând însă optimizările fiscale ale multinaționalelor, Guvernul Ciolacu nu a făcut nimic notabil pentru creșterea veniturilor bugetare. Ultimul proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor, cu tăieri drastice de la aproape toate capitolele de cheltuieli, denotă că problema deficitului bugetar nu mai poate fi rezolvată. Măsurile pompieristice și disperate vor afecta toate autoritățile și instituțiile publice, cu efect direct asupra cetățenilor, iar plățile pentru restanțe salariale și despăgubiri au fost amânate pentru anul 2024.

”Traiectoria de ajustare asumată de țara noastră prin intermediul Programului de convergență 2022-2025 prevede ca deficitul bugetar pentru anul 2023 să nu depășească 4,4% din produsul intern brut, iar evoluția execuției bugetare pe primele nouă luni ale anului, în care ritmul de încasare al veniturilor este inferior celui prognozat la elaborarea bugetului, impune măsuri suplimentare de limitare a cheltuielilor, astfel încât să se asigure premisele încadrării în ținta de deficit stabilită pentru acest an. În lipsa unor măsuri bugetare adoptate de urgență, care să conducă la limitarea și diminuarea cheltuielilor bugetare pe perioada rămasă până la sfârșitul acestui an, ținta de deficit asumată poate fi depășită, cu consecințe imediate asupra creșterii costurilor finanțării deficitului bugetar, dar și asupra fondurilor alocate pentru investiții în cadrul Politicii de Coeziune cât și asupra fondurilor alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, susține Guvernul.

Se taie serviciile și lucrările de interes local

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice nu mai pot încheia angajamente legale pentru cheltuieli bugetare de genul  ”Bunuri și servicii” pentru alineatele ”Furnituri de birou” și ”Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”, reparații curente, bunuri de natura obiectelor de inventar, cărți, publicații și materiale documentare, consultanță și expertiză, pregătire profesională, studii și cercetări, contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere, alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ”Chirii” și ”Executarea silită a creanțelor bugetare”, precum și asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”.

Mai mult, de la intrarea în vigoare a actului normativ, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, nu mai pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea. Nerespectarea acestor prevederi se va sancționa cu amendă contravențională între 2.000 și 20.000 lei, dacă fapta contravențională nu a fost săvârșită în alte condiții încât potrivit legii penale să constituie infracțiune. Amenda se va aplica persoanelor fizice care au îndeplinit calitatea de ordonator de credite la data săvârşirii faptei, se precizează în proiectul de act normativ.

Plățile, amânate pentru anul viitor

Plata sumelor stabilite prin titlurile de plată emise de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților se vor efectua începând cu 1 aprilie 2024. Totodată, potrivit proiectului de ordonanță de urgență, tranșele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, care fac obiectul plății eșalonate, se vor plăti tot în anul 2024.  Prevederile se vor aplica și în ceea ce privește tranșele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești devenite executorii, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Ultimele stiri

  • Zona de sub pasajul rutier de la Mihai Bravu a fost îmbrăcată cu rulouri de gazon
  • Poza Zilei
  • Horoscop 4 iunie 2024 – Este o adevarata zi de sarbatoare pentru tine
  • Polonia a arestat 18 colaboratori ai Rusiei și Belarusului
  • Cinci sicrie găsite lângă Turnul Eiffel. Trei persoane au fost reținute
  • Ciolacu, în Pădurea Balotești: „Poluarea nu-i de stânga sau de dreapta”
  • Fermierii spanioli și francezi au blocat granița înaintea alegerilor europene
  • După gafele din ultimele săptămâni, Nicușor Dan se ascunde când aude despre dezbaterea cu Gabriela Firea
  • De ce PSD se opune taxării suplimentare a microîntreprinderilor
  • Cum scapi fără să plăteşti dacă ai spart o sticlă într-un supermaket. Regula pe care trebuie s-o ştii!
  • Exit mobile version