AcasăSOCIALAusteritate fără precedent. Autoritățile și instituțiile publice, lăsate fără bani

Austeritate fără precedent. Autoritățile și instituțiile publice, lăsate fără bani

Guvernul Ciolacu trece la măsuri disperate

Pentru că nu a reușit să obțină de la Comisia Europeană o majorare a deficitului bugetar de 4,4% și nici să crească încasările la buget, care s-au situat cu mult sub estimările inițiale, Guvernul a trecut la măsuri de austeritate fără precedent. Astfel, aproape toate cheltuielile autorităților și instituțiilor publice au fost interzise, sub sancțiunea unor amenzi de până la 20.000 de lei pe persoană fizică pentru ordonatorii de credite.

În afară de a se plânge de nivelul crescut al evaziunii fiscale, omițând însă optimizările fiscale ale multinaționalelor, Guvernul Ciolacu nu a făcut nimic notabil pentru creșterea veniturilor bugetare. Ultimul proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor, cu tăieri drastice de la aproape toate capitolele de cheltuieli, denotă că problema deficitului bugetar nu mai poate fi rezolvată. Măsurile pompieristice și disperate vor afecta toate autoritățile și instituțiile publice, cu efect direct asupra cetățenilor, iar plățile pentru restanțe salariale și despăgubiri au fost amânate pentru anul 2024.

”Traiectoria de ajustare asumată de țara noastră prin intermediul Programului de convergență 2022-2025 prevede ca deficitul bugetar pentru anul 2023 să nu depășească 4,4% din produsul intern brut, iar evoluția execuției bugetare pe primele nouă luni ale anului, în care ritmul de încasare al veniturilor este inferior celui prognozat la elaborarea bugetului, impune măsuri suplimentare de limitare a cheltuielilor, astfel încât să se asigure premisele încadrării în ținta de deficit stabilită pentru acest an. În lipsa unor măsuri bugetare adoptate de urgență, care să conducă la limitarea și diminuarea cheltuielilor bugetare pe perioada rămasă până la sfârșitul acestui an, ținta de deficit asumată poate fi depășită, cu consecințe imediate asupra creșterii costurilor finanțării deficitului bugetar, dar și asupra fondurilor alocate pentru investiții în cadrul Politicii de Coeziune cât și asupra fondurilor alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, susține Guvernul.

Se taie serviciile și lucrările de interes local

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice nu mai pot încheia angajamente legale pentru cheltuieli bugetare de genul  ”Bunuri și servicii” pentru alineatele ”Furnituri de birou” și ”Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”, reparații curente, bunuri de natura obiectelor de inventar, cărți, publicații și materiale documentare, consultanță și expertiză, pregătire profesională, studii și cercetări, contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere, alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ”Chirii” și ”Executarea silită a creanțelor bugetare”, precum și asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”.

Mai mult, de la intrarea în vigoare a actului normativ, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, nu mai pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea. Nerespectarea acestor prevederi se va sancționa cu amendă contravențională între 2.000 și 20.000 lei, dacă fapta contravențională nu a fost săvârșită în alte condiții încât potrivit legii penale să constituie infracțiune. Amenda se va aplica persoanelor fizice care au îndeplinit calitatea de ordonator de credite la data săvârşirii faptei, se precizează în proiectul de act normativ.

Plățile, amânate pentru anul viitor

Plata sumelor stabilite prin titlurile de plată emise de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților se vor efectua începând cu 1 aprilie 2024. Totodată, potrivit proiectului de ordonanță de urgență, tranșele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, care fac obiectul plății eșalonate, se vor plăti tot în anul 2024.  Prevederile se vor aplica și în ceea ce privește tranșele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești devenite executorii, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.797 afisari

23 COMENTARII

    • De ce sunt mai nenorocite? Piticot și bețivanul securist au încercat să mai taie de la speciali dar nu s-a putut. ERA BINE DACĂ REUȘEAU.

      FALS: SUNT BANI. ATÂTA TIMP CÎT SE PLĂTESC PENSII SPECIALE SUNT BANI!!!

      BANI NU SUNT PENTRU INVESTIȚII, PENTRU HOȚI ȘI PUTUROȘI SUNT. S-a tăiat ceva de la bugetari? Au dispărut sporurile, primele, voucherele și normele de hrană? NU???

      Deci sunt bani!

      • Aveți dreptate! Sunt bani! Un exemplu: doar conducerea ASF costa statul roman 2,2 milioane de lei anual!? Au salarii de 13-15 mii de euro net. Beneficiază de 16 salarii anuale, 12+ unul de Paște,+ Crăciun, + unul de vacanta și unul pentru ziua ASF. Iar guvernul taie de la oamenii de rand! Asta e tara nimănui!

    • Unde sunt trotinetari #rezist ,că este tot psd si mizeriile făcute de ei la putere, să ne spună ,că vor o țara ca afară

  1. ordonanța transmisă de către Ministerul Finanțelor către Consiliul Economic și Social (www.ces.ro) spre avizare are și un punct VI care „aruncă în aer statul de drept”.
    Practic statul care este debitor vrea să legalizeze nerespectarea unor hotărâri judecătorești (bune/rele sau cum ora fi ele, dar sigur executorii și definitive – eșalonate deja la plată tot pe considerente de „constrângeri bugetare”). Mi-aș dori să aflu de ce orice alt debitor ar mai dori să își execute obligațiile chiar și dacă acestea sunt stabilite printr-o hotărâre judecătorească; de ce o persoană condamnată ar mai accepta sa execute o pedeapsă… dacă chiar statul nu vrea să execute hotărârile judecătorești care nu îi sunt favorabile.
    Una este să nu mai vrei să achiziționezi bunuri/servicii/lucrări și cu totul altceva ca tu in calitate de debitor/datornic să nu pui în executare o obligație certă/lichidă/exigibilă… si să stabilești de capul tău momentul la care îți plătești creditorii sau daca îi mai plătești pentru că nu ai bani suficienți sau mai bine spus pentru că nu vrei să îi cheltui pentru închiderea datoriilor ci vrei sa faci altceva cu ei.

  2. FALS: SUNT BANI. ATÂTA TIMP CÎT SE PLĂTESC PENSII SPECIALE SUNT BANI!!!

    BANI NU SUNT PENTRU INVESTIȚII, PENTRU HOȚI ȘI PUTUROȘI SUNT. S-a tăiat ceva de la bugetari? Au dispărut sporurile, primele, voucherele și normele de hrană? NU???

    Deci sunt bani!

  3. Sa se taie de la gaurile negre: de la pensiie speciale, de la licitatiile trucate cu pret umflat, de la armata de frecatori de menta la stat. Dar nu vor face asta, pentru ca statul mafiot nu se va autosabota!

    • Să se taie și primele, sporurile, normele de hrană sau voucherele dat bugetarilor.
      Și date niște legi să poată fi zburați mai ușor cei incompetenți, nepregătiți, nerentabili. Să pot fi trași la răspundere pentru neîndeplinirea obligațiilor de servici sau îndeplinirea defectuoasă.

  4. Cel mai grav este că se icreeaza un precedent pentru nerespectarea hotărârilor judecătorești și vor prelungi de cate ori vor avea chef termenele de restituire a sumelor aferente titlurilor de proprietate. Ne întoarcem de unde am plecat când ni s-au confiscat abuziv casele

    • Ce vorbești? De ce ai respecta o hotărâre a unora care încalcă legea supremă, Constituția? Pensiile speciale încalcă taman Constituția.
      Și ăia de au confiscat casele atunci și judecătorii de acum fac abuz de putere. EI SUNT LA PUTERE, EI LEGIFEREAZĂ CE VOR!

  5. PENTRU OPTIMIZAREA UTILIZARII BANULUI PUBLIC ; PERSONALUL DIN STRUCTURILE BUGETARE SI SCHEMELE DE ORGANIZARE TREBUIE REDUSE CU 60% SI RESPECTIV 40%,
    IN FISA POSTULUI FIECAREI FUNCTII PUBLICE TREBUIE PREVAZUTE NORMELE DE MUNCA SI INDICATORII STATISTICI DE INDEPLINIT LUNAR PENTRU ACORDAREA RETRIBUTIEI CONTRACTATE………trebuie scoase din scheme salarizarile pentru TAIAT FRUNZE LA CAINI sau cum se mai zice PT. STATUL LA STAT SE PLATESTE BINE………

  6. Bravo Ciola. Da tara asta de pamant si bag-o sub apa. Crezi ca pe tine te fac gardianul iadului? Stai linistit ca nu ajungi mai bine decat omul de rand

  7. As vrea sa știu dacă anrp v a întra in șomaj sau o sa închidă?
    Ca 6 luni nu mai au voie(nu ca pana acum aveau) sa mai emită titluri deci nu o sa mai aibă obiectul muncii.
    Precedentul nu i doar periculos și o sa confirme regula ca guvernul o sa plătească doar acoliților și sinecurilor.
    Oare avocatul poporului o sa sesizeze curtea constituțională de abuzurile acestul oug?!

  8. Totul pentru Ucraina si pentru armatele NATO stationate in colonie; pentru noi- nimic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger