AcasăSOCIALSe vrea reintroducerea uniformelor școlare. „Elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul...

Se vrea reintroducerea uniformelor școlare. „Elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet”

AUR cere reintroducerea uniformelor școlare. „Elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet” / Foto: printscreen

AUR dorește reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. La ora actuală, uniforma școlară este la latitudinea unităților de învățământ.

Potrivit deputaților George Simion și Lilian Scripnic, autorii inițiativei, „o uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri, în cazul copiilor ai căror părinţi au posibilităţi financiare, în timp ce alţi copii cu posibilităţi materiale mai modeste să dezvolte complexe de inferioritate în baza a ce au sau nu, ca haine pentru şcoală”.

„Uniforma era un motiv de mândrie”

AUR invocă faptul că, în România, uniformele şcolare au o tradiţie neîntreruptă încă din secolul al XIX-lea şi până în zilele noastre. „În perioada interbelică, purtarea uniformei şcolare era un motiv de mândrie pentru elevii români, datorită sentimentului de apartenenţă la o comunitate prestigioasă de tineri studioşi. Acestui sentiment i se răspundea, din partea societăţii, cu respect şi admiraţie”.

„Ulterior, ca efect al introducerii uniformelor şcolare inspirate din modelul sovietic, sentimentele de mândrie şi de apartenenţă la o comunitate studioasă s-au degradat în timp, astfel că, la sfârşitul anilor ‘80, elevii aveau o atitudine ostilă faţă de uniformă şi conformism”, afirmă inițiatorii proiectului de lege.

Potrivit AUR, în România nu au fost efectuate studii sociologice şi pedagogice pe tema uniformelor şcolare iar chestiunea nu a fost tratată ştiinţific în studii de specialitate pedagogică.

Parlamentarii dau exemplu studiilor în acest sens făcute în țări vest-europene și în SUA, care au pus în evidență avantajele purtării uniformei şcolare.

În timp ce alți specialişti susţin că „alegerile vestimentare nu mai reprezintă o problemă, deci te poţi concentra pe şcoală, nu pe ce vei purta la şcoală” sau ca „uniformele elimină distragerile şi dramele închipuite şi ajută la concentrarea pe învăţare”.

Un studiu efectuat de Universitatea Oxford Brooks demonstrează că uniformele contribuie la „un sentiment de mândrie şcolară”. Un alt studiu, în care au fost implicate 1000 de şcoli gimnaziale din Texas, a arătat că elevii care poartă uniforme au „o percepţie pozitivă mai puternică asupra faptului că aparţin unei comunităţi şcolare decât cei care nu poartă uniforme”.

Portofelul părinților va fi salvat

Un alt motiv invocat este că ”purtarea uniformei elimină stresul copiilor (dar şi al părinţilor) de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum şi a tentaţiei de a purta la şcoală o vestimentaţie excentrică, din tendinţa specifică vârstei de a epata în faţă colegilor sau de a se impune în faţa acestora”.

„Un avantaj economic real pentru părinţi îl constituie faptul că cheltuielile legate de procurarea uniformei şcolare au loc, de regulă, o dată pe an, astfel că părinţii nu vor mai fi nevoiţi să reînnoiască frecvent garderoba de şcoală a copiilor”.

author avatar
Tudor Borcea
607 afisari

9 COMENTARII

    • In clasa la fiul meu a plans un copil mai sarman ca un „smecher” cu tzoale scumpe si-a batut joc de el ca nu e imbracat cu haine scumpe ca el. Ala se imbraca numai de la firme de lux, ca au parintii bani. Si nu e singurul. E vorba de clasa a 5-a, totusi, iar la scoala nu te duci sa faci parada modei si sa umilesti pe copiii cu parinti fara posibilitati. Purtand o uniforma nu se mai simte nimeni umilit si nici superior, nu e nimic comunist in asta. La scoala copiii trebuie SA PUNA MANA PE CARTE, ATAT! Parada modei se face dupa ore! P.S. – In UE se poarta uniforma!

  1. Sa vezi costuri pt uniforme!!! O banala vesta, acum vreo 6 ani, costa cam 75 de lei! Era si material prost si urata …dar… obligatorie la clasa a IV-a…Si le cereau pantaloni negri sau bleumarin. Puteau fi blugi…Adica…degeaba …Pe usa scolii era telefonul „croitorasului”…cel viteaz …

  2. …..”etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri”?
    Aici parintii sunt de vina si educatia de acasa.

  3. & Pentru așa „inițiativă legislativă” este totuși necesar referendum, că restrânge dreptul la liberă exprimare în scop de „poleială cu AUR”, ?

  4. Studentii vor burse mai mari si dupa ce termina plec afara si spun ca nu au nicio obligatie fata de stat sa ramana in tara !

  5. SI LEGILE AU ROLUL LIMITARII UNOR ASA ZISE LIBERTATI , EDUCAREA SE FACE SI PRIN MAI MULTE MIJLOACE , EXCESELE UNOR COPII SAU PARINTI IN CEEA CE PRIVESTE IMBRACAMINTEA DUCE LA O SEGREGARE INTRE COPII CU POSIBILITATI MATERIALE SI CEI FARA ,IAR ACEASTA ARE REPERCURSIUNI IN DEZVOLTAREA PSIHICA A COPIILOR.
    SCOALA NU-I UN PODIUM DE ETALARE A MODEI SI NICI UN LOC DE PROMENADA !.
    PERSONALITATEA ,DEMNITATEA ,DECENTA SUNT TRASATURI CE SE FORMEAZA PRIN EDUCATIA IN SCOALA SI FAMILIE.
    UNIFORMA NU STIRBESTE CU NIMIC ACESTE TRASATURI.
    Reguli regulamente proceduri ,legi vor intalni toata viata ,respectand aceste acte normative nu veti avea surprize .
    Veti fi conducatori auto !,nu puteti conduce decat respectand toate prevederile regulamentului ,in acest mod nu veti avea accidente !,in caz contrar vedeti zilnic ce se intampla .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger