AcasăSOCIALAu scăpat porumbelul. Nu mai prelungesc starea de alertă!

Au scăpat porumbelul. Nu mai prelungesc starea de alertă!

Dacă nu se vor raporta creșteri ale îmbolnăvirilor, starea de alertă va înceta

Guvernul analizează foarte atent dacă mai este nevoie de prelungirea stării de alertă de la 15 martie. Porumbelul a fost scăpat chiar de ministrul de Interne, în contextul unei eventuale scoateri a Poliției Locale din subordinea MAI. În fapt, dacă numărul de cazuri Covid începe să scadă, coroborat și cu o accelerare a vaccinării, motivația unei prelungiri a stării de alertă nu va mai exista.

Stagnarea și chiar regresul pandemiei pe plan mondial, dar și pe plan național este o realitate pe care nimeni nu o mai poate nega. Fluturarea amenințării valului trei și a tulpinilor nimicitoare sunt contrazise flagrant de numărul din ce în ce mai scăzut de cazuri Covid și de o scădere accentuată a spitalizărilor și deceselor. În România, numărul de teste a crescut brusc în ultimele zile, ajungându-se la o medie de 36.000-37.000 pe zi, fapt care a urcat numărul de cazuri la puțin peste 3.000. Indicatorul spitalizare și internări la ATI nu s-a modificat însă semnificativ. Dacă în 10 ianuarie 2021 erau înregistrați 8.744 pacienți internați, din care 1.065 la ATI, în 26 februarie numărul celor internați a ajuns la 7.847, din care 968 în secțiile de Terapie Intensivă. Tot în 26 februarie, numărul de decese a scăzut la 66, menținându-se sub o sută de aproape două luni. În acest context, afirmațiile ministrului Bode, scăpate cu sau fără voie, par să aibă sens. „Le mulțumesc celor din Poliția Locală pentru sprijinul acordat în perioada stării de urgență și apoi în starea de alertă. Suntem într-o evaluare, pe 12 martie vom lua o decizie privind prelungirea stării de alertă și atunci vom decide dacă Poliția Locală se întoarce la autoritatea locală. E o decizie de oportunitate”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Se demobilizează Poliția Locală

De la instituirea stării de urgență, Poliția Locală a fost subordonată operațional Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, potrivit Ordinului ministrului de Interne, șefii Politiei Locale au obligația de a comunica, șefilor inspectoratelor de poliție județene/Direcției Generale de Poliție a Municipiului București situația sediilor, a resurselor umane, a bazelor de date, a echipamentelor și mijloacelor din dotare, potrivit grilei de raportare și altor criterii/cerințe stabilite de către inspectorul general al Inspectoratului General al Poliției Romane. ”Din punctul meu de vedere, nu se mai justifică rămânerea Poliției Locale în subordinea MAI, pentru că sarcinile sunt deja împărțite, și tot ceea ce înseamnă verificarea persoanelor izolate și carantinate a fost lăsat în sarcina polițiștilor locali. Vine lista de la Direcția de Sănătate Publică și polițiștii locali efectuează aceste activități. Înainte mai făceau patrule mixte cu cei de la Poliția Națională, însă de foarte mult timp nu mai există astfel de patrule. Problema este că polițiștii locali nu au primit în perioada stării de urgență și a stării de alertă majorare pentru munca prestată suplimentar sau în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbători legale declarate ca fiind nelucrătoare, nu au norma de hrană actualizată, nu primesc indemnizația de 75% acordată polițiștilor și nu sunt menționați în acte normative ca forță de ordine publică”, ne-a declarat Vasile Lincu, președintele Sindicatului ProLex.

Pleacă ai voștri, vin ai noștri

Sindicaliștii semnalează că, în perioada în care Poliția Locală a fost folosită de MAI, tot mai mulți primari au recurs la reduceri de personal din rândul acestora. În unele administrații locale nu s-a urmărit reducerea cheltuielilor, ci doar schimbarea polițiști locali cu alții. ”La Poliția Locală a Sectorului 4 au mai rămas 18 polițiști, deși există mai multe posturi decât angajați. Reorganizarea s-a făcut prin testarea sportivă, deși nu a existat o astfel de testare nici la angajare, nici pe parcursul anului, iar aici au picat cei mai mulți. Culmea este că a picat acest test un polițist local care face sport de performanță și a luat testul un altul care gâfâia când urca scările. Este clar că totul a fost făcut ca să scape de oameni. La proba scrisă, același răspuns dat de doi polițiști locali a fost apreciat în moduri diferite. Reduceri de personal au avut loc și în alte 10 Poliții Locale din țară, în condițiile în care bugetele autorităților locale nu s-au modificat față de anul trecut”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului ProLex, Vasile Lincu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.052 afisari

6 COMENTARII

  1. Mai ieri ziceati ca ne baga in lockdown! pai hotarati0va ba baieti. Ori la bal ori la spital!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger