AcasăSOCIALAu rezolvat și agricultura. Fermierii, obligați să se asigure pentru secetă

Au rezolvat și agricultura. Fermierii, obligați să se asigure pentru secetă

Guvernul vrea să scape de povara despăgubirilor pentru secetă

Noul guvern și-a propus ca obiectiv informarea și conștientizarea fermierilor cu privire la necesitatea asigurării culturilor agricole, anunțând și suportarea unei părți din prima de asigurare. Problema este că firmele de asigurări nici nu vor să audă de asigurarea pentru secetă, așa că încercarea statului de a scăpa de veșnicul scandal al despăgubirilor nu va avea efect. La fel de utopică este și intenția de promovare a consumului de produse românești, în condițiile în care marea problemă este legată de vânzarea acestora.

Noul ministru al Agriculturii va trebui să-i convingă pe fermieri să-și asigure culturile agricole, potrivit programului de guvernare. În realitate, nicio firmă de asigurare nu își asumă riscul pentru secetă, iar problema a fost semnalată de ani de zile de producătorii agricoli. Noul guvern a anunțat că va lansa intervențiile specifice din PNS 2023-2027, privind instrumentele de gestionare a riscurilor la nivelul fermei prin subvenționarea unei părți din prima de asigurare eligibilă plătită, precum și instrumentele de gestionare a riscurilor. Totodată, va fi stimulată și implicarea fermierilor în scheme de prevenire și gestionare a riscurilor prin intermediul sprijinului acordat pentru susținerea primelor de asigurare.

”Firmele de asigurări nu asigură seceta sau, dacă o asigură, o fac în niște condiții pe care oricum nu le îndeplinești. Asigurătorii asigură ceea ce nu se întâmplă. Într-o discuție cu cei de la companiile de asigurări, am constatat că ei nu înțelegeau de ce băltirea este o consecință a ploilor torențiale. Ei asigurau doar pentru ploile torențiale, dar pentru băltire, nu. Sunt specii de plante, cum ar fi rapița, care, dacă stă 24 de ore în apă, a murit. În plus, natura se manifestă foarte ciudat în ultima vreme, că o iei pe metru pătrat. Dacă plouă în Bacău, apare la meteo că a plouat în tot județul, dar de fapt a plouat doar într-un sfert din suprafață. Săptămâna trecută a plouat în fiecare zi, doar la meteo, că pe unde am dat telefon în țară nu plouase pe nicăieri. Iar firmele de asigurări vin cu datele de la meteo”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Buletinele meteo păgubesc agricultorii

A mai fost o tentativă de a subvenționa statul o parte din prime și atunci au mărit prețurile firmele de asigurări, dar nici atunci nu se asigura seceta, ne spun fermierii. ”Eu sunt pățit al asigurărilor. Când am avut calamitate, asigurătorii au venit, au constatat, au mai venit o dată și încă o dată, până am ajuns la judecată. Dar asigurătorii au adus un buletin meteo care arăta că nu s-a produs fenomenul pe raza terenurilor și am pierdut tot. Și dacă te asiguri, trebuie să te rogi să nu se întâmple nenorocirea, că oricum nu primești nimic de la firmele de asigurări”, ne-a mai precizat Laurențiu Baciu. Pe de altă parte, Executivul promite să realizeze un sistem integrat de acoperire a riscurilor din agricultură prin elaborarea legislației pentru înființarea și funcționarea „Instrumentului de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole”, finanțat prin PNS 2023-2027. Referitor la despăgubiri, fermierii spun că nici în acest moment nu au primit niciun ban nici de la Bruxelles, nici de la statul român pentru pagubele produse de importurile din Ucraina.

Magazine românești?

Guvernul a promis că va susține investițiile în colectarea, depozitarea, stocarea, procesarea și comercializarea produselor agroalimentare. În ce privește comercializarea, singura variantă este înființarea unor magazine românești. Mai simplă ar fi însă elaborarea normelor de aplicare a Legii 321, care prevede obligativitatea hipermarketurilor de a vinde 50% produse din România, însă niciun guvern nu s-a sinchisit până acum. Totodată, se anunță îmbunătățirea mecanismelor de aplicare a certificatelor de depozit și asigurarea consumului intern de produse agroalimentare și prin majorarea nivelului rezervei de stat, precum și reorganizarea, operaționalizarea și asigurarea funcționalității Casei Române de Comerț Agroalimentar ”Unirea”.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.050 afisari

10 COMENTARII

  1. „fermierii” nu cultiva pt. nevoile lor ci pt. comercializare- toti ceilalti pe filiera oricum sint asigurati:
    recunoastem deci rolul nefast al parazitilor numit „asiguratori”!

      • MacGigi EXCREMENTUL POSTAC CE LAUDA ZILNIC CLASA POLITICA PE SITE-UL ZIARE.COM , UN HANDICAPAT SI MUIST SUGE POOLA PENTRU O SHAORMA IN ELVETIA MURITOR DE FOAME SI BOSCHETAR LABAGIU

        ZIARE.COM ACREDITEAZA TOTI ANALFABETII CE COPIAZA ARTICOLE DE PE INTERNET SI LAUDA GUVERNUL DE JEGURI INCOMPETENTE CE CONDUC AZI TARA IN PRAPASTIE
        PE ZIARE.COM TOTI SUGACII SI LINGAII IN KOOR S-AU REUNIT SA ELOGIEZE ACESTE REBUTURI UMANE DIN GUVERN CE SI-AU TRAS DOCTORATE FALSE , PLAGIIND SI TRISAND SI MAI ALES PE STERPUL CELEBRU , MICRO PENIS DE SIBIU , MARE TURIST SI AMATOR DE GOLF SI DE AVIOANE DE LUX

        SA SUJETI PULOCUL ZIARE.COM LA TOTI ROMANII
        ROMANII TOTI SA-SI BORASCA POOLILE IN GURA VOASTRA DE ZDRENTE ZIARE.COM SI IN GURA CURVELOR ANALFABETE SI LABAGIILOR CE POSTEAZA PE ZOAIE.COM

  2. De ce guvernul nu creaza un sistem de irigații pentru salvarea agriculturii românești și se implica in salvarea firmelor străine de asigurare prin obligarea fermierilor sa cotizeze la conturile acestora?Nu este aceasta acțiune o dovadă de trădare de țară?

    • Statul Roman, din banii TUTUROR, a irigat si desecat, pina in 1989, 4 milioane de hectare(4.000.000 ha).
      Praful s-a ales de tot cind ”fermierii” de azi sau neamurile lor, au navalit asupra sistemului de irigatii, FIINDCA ERA COMUNIST.
      Apoi au vrut pamintul inappoi, desi PROPRIETATEA COOPERATISTA NU ERA DE STAT, PAMINTUL DIN COMPONENTA CAP-URILOR APARTININD COOPERATORILOR.
      Asa ca au distrus si cooperativele cu toate averile si dotarile imense pe care le aveau.
      Totul s-a furat, si betonul din fundatii , nemaivorbind de statiile de pompare reversibile si automatizate, aripile de ploaie, vanele de mari dimensiuni etc…
      IAR ACUM BRIGANZII ASTIA, DENUMITI ”FERMIERI” , CONTINUA CU TUPEU SA MILOGESACA LA STAT, ADICA TOT LA BUZUNARUL CELOR CARE AU PLATIT CE AU DISTRUS EI DUPA 1989.
      Sictir le spunem la toti, le dorim sa crape daca nu se reculeg si sa importam la greu cereale din Ucraina ca sa-i aducem in sapa de lemn.
      Lotrii nu merita alta soarta !!!

  3. Despăgubiri de secetă Cash direct in contul fermierilor bani care nu ajung în agricultură în irigații ci în buzunarul mafioților vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului. Subvențiile au atras ca un magnet mafioții vânători de subvenții care nu au nimic în comun cu agricultură. Această ramura a economiei este cea mai susținută dar ea este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru, nu aduce plus valoare economiei nu asigura hrana ptr consum intern .

  4. O casa de amanet profesionista si cu experienta!!!!
    care reuseste sa satisfaca zeci de clienti lunar prin salvarea de la situatii financiare neplacute temporar. Avantajele amanetului sunt diverse. Alaturi de noi ai oportunitatea de a amaneta o gama larga de obiecte, astfel serviciile sunt urmatoarele:
    ● Amanet aur
    ● Amanet electronice
    . Amanet Masini
    Informatii la 0724998826
    http://www.amanetcar.ro
    #amanet
    #automobile
    #masini
    #amanetauto

  5. Fraierilor e inundatii time strangeti apa aia in butoaie nu stati dupa daia cu oaia… Ca in august la seceta o sa dati vina pe Dumnezeu ca nu va da apa… Pacat de Dumnezeu. Sapati gropi adanci strangeti picatura de picatura. O picatura sa nu scape!

    • Asa fac mereu plouă bine ,iar în loc sa capteze apa sa irige ei vor despăgubiri de la stat din bani publici deci și din buzunarul meu

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger