Cauta

Au rezolvat deficitul de la MAI. Poliția Locală, transformată în instituție de forță

Polițiștii locali astupă ”golurile” de personal din MAI

Noua lege a Poliției Locale, aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministrului Dezvoltării, transformă total instituția, conferindu-i mai multă forță și atribuții aproape egale cu Poliția Națională. În plus, pe lângă primării, și consiliile județene își vor putea înființa Poliții Locale proprii. După intrarea în vigoare a actului normativ, toți polițiștii locali vor fi obligați să meargă la cursuri de formare și perfecționare, pentru a corecta carențele din pregătirea acestora.

politia localaGuvernul a decis să schimbe total statutul Poliției Locale și să o transforme într-o adevărată instituție de forță, complementară celei din MAI, dar cu atribuții asemănătoare. Activitatea Poliției Locale va fi coordonată, la nivel național, de structura de specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație, care va îndeplini funcțiile de reglementare, monitorizare a modului de aplicare unitară a legislației specifice și îndrumare metodologică.

Pentru recunoașterea locului Poliției Locale în rândul structurilor de ordine și siguranță publică, ministerul o definește ca un sistem dual de ordine și siguranță publică, având în vedere competențele partajate cu Poliția Română, în domeniul ordinii și siguranței publice. Pentru a asigura un nivel ridicat de pregătire, adaptat cerințelor executării atribuțiilor personalului, se instituie un sistem de formare inițială a polițiștilor locali, prin reglementarea absolvirii în termen de un an de la numirea în funcție a unor cursuri de formare inițială în domeniile ordine publică și circulație rutieră, cu durata de 4 luni și de formare specializată în toate domeniile de competență ale Poliției Locale (disciplina în construcții și afișajul stradal, protecția mediului, activitatea comercială, evidența persoanelor, comunicare și cunoștințe generale de administrație publică), cu durata de 6 săptămâni.

Totodată, toți polițiștii locali aflați deja în sistem vor fi obligați să absolve cursuri de perfecționare cu durata de 10 zile, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a legii.

Fiecare cu poliția lui

Potrivit proiectului de act normativ, având în vedere atribuțiile și competențe legale stabilite pentru furnizarea serviciilor publice de interes județean, în care poliția locală își poate desfășura activitatea, se reglementează posibilitatea organizării acestui serviciu și la nivelul Consiliului Județean, prin hotărâre a autorității deliberative.

În ceea ce privește atribuțiile pe ordine publică, s-a clarificat faptul că însoțirea personalului din aparatul de specialitate al primarului, sprijinul autorităților competente în protejarea fondului silvic sau a executorilor judecătorești se realizează la solicitarea acestora, și nu ca activitate continuă. De asemenea, s-a reglementat cadrul în care polițistul local să poată desfășura activități de prevenție ca un factor al siguranței de proximitate și sprijinul pentru limitarea și înlăturarea efectelor calamităților naturale. În domeniul pazei obiectivelor, în afara pazei bunurilor au fost introduse competențe în paza valorilor, inclusiv pe timpul transportului, iar la circulația pe drumurile publice a fost introdusă competența de dirijare a circulației, precum și lărgirea prerogativelor polițiștilor locali în concordanță cu OUG 185/2002.

Arme letale și uz de forță

Polițiștii locali vor avea dreptul să folosească forța, în condițiile legii, proporțional cu starea de fapt care justifică utilizarea acesteia, în cazul nerespectării dispozițiilor pe care le-a dat în exercitarea atribuțiilor de serviciu. De asemenea, agenții de Poliție Locală vor fi dotați cu arme letale de apărare și pază. Dotarea cu armament letal a polițiștilor locali cu atribuții în domeniul ordinii publice se face la solicitarea primarului/ primarului general/ președintelui consiliului județean, în baza unei analize de risc, în funcție de valoarea indicatorilor de criminalitate și a gravității faptelor infracționale, existente la nivelul localității. Până la completarea prin achiziții proprii a întregului necesar de armament și muniții, dotarea poliției locale cu aceste categorii de mijloace tehnice se poate asigura prin închiriere de la Ministerul Afacerilor Interne sau de la Ministerul Apărării Naționale, se mai precizează în proiectul de lege.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version